Jalkapallo

Kaarinalaisjuniorit saivat oppia Liverpoolista

6–14-vuotiaat juniorit pääsivät viikonloppuna Kaarinassa maailmanluokan jalkapallo-oppiin, kun Liverpoolin akatemian ammattivalmentajat koulivat 74 tyttöä ja poikaa rautaisella otteellaan.

– Heidän teettämissään harjoitteissa ei ole toki keksitty pyörää uudelleen, ja aika samanlaista jalkapalloa Liverpoolissakin pelataan. Ammattikoutsit pitävät kuitenkin vaatimustasoa korkealla, ja heillä on hyvin silmää oikeiden ja väärien suoritusten hakemiseen, KaaPon puheenjohtaja Olli Tuominen analysoi.

Englantilaisvalmentajat koulivat kaarinalaisjunnuja oman ”The Liverpool Way” -filosofiansa mukaan. Filosofia kiteytyy neljään kulmakiveen: kunnianhimoon, arvokkuuteen, sitoutumiseen ja yhteisöllisyyteen.

– Kierrämme Englannin edistyneimpänä jalkapalloakatemiana ympäri maailman ja pääsemme näkemään parhaita talentteja. Haluamme nähdä kolmena päivänä juniorien kuuntelevan koko ajan, yrittävän 100-prosenttisesti ja hymyilevän. Pojat ja tytöt saavat puolestaan fantastisen mahdollisuuden oppia seuraltamme sekä kehittyä paremmiksi pelaajiksi, Liverpoolin kansainvälisen akatemian päävalmentaja Phil Oliver sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mastokangas Liverpooliin

Liverpoolin jalkapalloakatemia kävi aiemmin Vaasassa ja lähtee vielä Lahteen. Jokaisella paikkakunnalla Liverpoolin filosofian parhaiten täyttänyt juniori valitaan harjoittelemaan Englantiin seuran mukaan kolmeksi päiväksi.

– Haluamme nähdä, miten pelaajat reagoivat eri tilanteisiin, sillä kaiken muun voimme pelaajalle opettaa, mutta asennetta emme. Osa on epäonnistumisten jälkeen vihaisia joukkuekavereilleen, kun taas toiset pelaajat kannustavat kavereitaan ja osoittavat johtajuutta – asioita, joita emme ole heille opettaneet, Oliver korosti.

Kaarinassa Liverpooliin haluamia asioita osoitti parhaiten vuonna 2001 syntynyt Elias Mastokangas, joka oli käynyt aiemmin jo Barcelonassa leirillä.

– Olen saanut Liverpoolilta tosi hyvää valmennusta ja oppinut tärkeitä asioita varsinkin kuljettamisesta ja syöttämisestä. He ovat esimerkiksi korostaneet, että kun kuljetan palloa lähellä vastustajaa, pitää ottaa monta tatsia, Mastokangas kuvasi.

Liverpoolin harjoitteissa käytettiin seuran tähtipelaajien suorituksia esimerkkeinä. Syöttämisen roolimalliksi oli muun muassa päässyt seuraikoni Steven Gerrard.

– Linkitämme toiminnan siihen, mitä Valioliigan supertähdet tekevät. Se osoittaa vaatimustason, jolle on päästävä, jos haluaa Liverpoolissa pelata, Oliver setvi.

Ensi kesänä uusiksi

Onnistuneesti läpi viety Liverpool-jalkapalloleiri aiotaan järjestää Kaarinassa seuraavanakin kesänä.

– Kun viette kaiken oppimanne kotiin ja treenaatte sen mukaan, olette parempia, kun tulemme ensi vuonna tänne uudestaan, Oliver vakuutti junioreille.

Turun Sanomat

TUOMAS HÄMÄLÄINEN