Jalkapallo

Nostalgia: TPS liukasteli ykköseen 10.11.2000

Kuvateksti: Marco Casagrande on maassa, TPS lähtee jalkapallon ylimmästä sarjasta 35 kauden jälkeen. Atlantis juhlii nousua.

Atlantis ei taipunut Kupittaan ihmeeseen

Se kesti 35 kesää putkeen, mutta torstaina 9. marraskuuta klo 20.46 sille pantiin toistaiseksi piste. Suomalaisen jalkapalloilun suuri dinosaurus Turun Palloseura joutui taipumaan Kupittaalla 1–1-tasapeliin ottelussa, joka sen olisi pitänyt voittaa joko 3–0 tai neljällä maalilla.

TPS:n kohtalo sinetöityi oikeastaan jo ensimmäisen vartin jälkeen. Kotijoukkue ei onnistunut käyttämään hyväkseen yllätysmomenttia, vaan hukkasi pari maalipaikkaa heti ensimmäisen viiden minuutin aikana. Näin edellytykset Kupittaan ihmeelle jäivät syntymättä.

TPS:n tilanne ennen ottelua oli realistisesti ajatellen toivoton. Joukkue ei päässyt hakemaan tulosta parhaalla miehistöllään, ja kun joukkue on kuluvalla kaudella onnistunut vain parissa ottelussa maalaamaan kolmesti, lopputulos ei ollut yllätys.

Viimeisen naulan TPS:n arkkuun löi Atlantiksen Mikko Harila , joka latasi 43. minuutilla pallon Jani Tuomalan taakse Mikko Simulan ja Erkka Lehtolan esityön jälkeen. TPS:n olisi pitänyt tämän jälkeen onnistua neljästi pysyäkseen mukana taistelussa sarjapaikasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Totuuden nimessä on tunnustettava, että Atlantis oli jo ensimmäisellä puoliajalla lähempänä lisämaaleja kuin TPS avausmaaliaan. Lähimpänä onnistumista vieraat olivat 20 minuutin pelin jälkeen, kun Tuomala pudotti pallon kulmapotkun jälkitilanteessa. Yksi jos toinenkin pääsi koittamaan onneaan kymmenen miehen sumpussa, mutta isäntien onneksi puolustus siivosi lopulta pallon väljemmille vesille.

Atlantis myös laukoi isäntiä vaarallisemmin. Sükrü Uzuner ampui vähän maalin yli, Erkka Lehtola puolestaan kohti, mutta Tuomalan nyrkki piti isännät vielä pelissä.

TPS:n yritykset olivat huomattavasti vaisumpia. Paras tekopaikka oli Hans Wikbergillä 23. minuutilla, mutta pallo kimposi kulmaksi vieraiden puolustuksesta. Luonteenomaista pelille kuitenkin oli, ettei TPS saanut palloa kunnolla hyökkäääjille saakka. Liukkaalla kentällä sievä syöttely oli tuhoon tuomittu, ja kun TPS:n puolustuslinja leipoi palloa poikkisuuntaan, tuloksena oli vain nippu liukastumisia ja uhkaavia pallonmenetyksiä.

Eloa hyökkäyspeliin tuli, kun Petri Jalava siirtyi hyökkäyksen tueksi. Isäntien viimeistelystä ei kuitenkaan tullut valmista, vaikka paikkoja pystyttiin jokunen luomaankin.

Atlantiksen valmentaja Markku Palmroos tunnusti, että lähtökohdat otteluun olivat hänen joukkueensa kannalta hyvät. Atlantis pystyi pelaamaan varman päälle, eikä puolustus joutunut pahempiin vaikeuksiin. Atlantiksen oli helppokin pelata selvässä etulyöntiasemassa.

Nousujuhlien alettua "Fana" oli jokseenkin kykenemätön syvempään analyysiin. Tunteet olivat pinnalla ja mies lähes sanaton.

– Kundit taistelivat ja tekivät sen minkä osasivat, Palmroos sai sanotuksi.

Juhlat olivat edessä ja valmentaja lupasi niissäkin tehdä parhaansa.

– Tämä ilta on Atlantiksen, Palmroos tiivisti.

Miettinen muistutti kokonaisuudesta

TPS:n taistelu Kupittaan sateen pehmittämällä nurmella tuotti ison koneellisen pyykkiä ja lopulta tasoitusmaalinkin. Vaihdosta kentälle tullut Oscar Geagea kaatoi ensi töikseen Hans Wikbergin rangaistusalueen sisällä, ja Marko Rajamäki pyssytti pilkulta tasoituksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maali tuli kuitenkin isäntien kannalta liian myöhään. Pelikello oli raksuttanut erotuomari Herkko Holopaisen antamaa lisäaikaa jo pari minuuttia.

TPS:n valmentaja Seppo Miettinen ei hänkään ollut vielä halukas syvempään analyysiin kaudesta. Kovan kritiikin kohteeksi joutunutta puolustusta Miettinen ei suostunut enempää syyttämään.

– Kieltämättä yli 70 maalia omiin kauden aikana on paljon. Kaikkea ei voi kuitenkaan laittaa puolustuksen piikkiin. Monet tilanteet ovat syntyneet, kun hyökkääjät ovat karvanneet huonosti, Miettinen totesi.

Edelleen Miettinen muistutti, että koko toiminnassa on kysymys kokonaisuudesta.

– Kokonaisuuden muodostavat seura, valmentaja ja pelaajat. Jokainen osa-alue on yhtä tärkeä, Miettinen muotoili.

TPS - Atlantis 1–1 (0–1)

TPS: Jani Tuomala, Mikko Harju, Petri Jalava (76. Vesa Vainio), Marco Casagrande, Matti Hurme, Juha Lallukka v, Jasse Jalonen, Hans Wikberg, Marko Rajamäki, Tuukka Salonen (62. Kimmo Kotamäki), Juha Herne.

Atlantis: Janne Dahlsten, Pasi Solehmainen, Tuomas Brinck, Tommi Toivonen, Pasi Pihamaa, Sauli Kouva v (89. Oscar Geagea), Kimmo Tauriainen, Mikko Simula, Mikko Harila (75. Merka Hautala), Sükrü Uzuner (72. Justus Vajanne), Erkka Lehtola.

Yleisöä: 2522. Erotuomari Herkko Holopainen.

Turun Sanomat

TIMO KUJANPÄÄ