Kuitusen arvokisaura päättyi kyyneliin

Virpi Kuitunen ei lähde hakemaan kuudelle maailmanmestaruudelleen jatkoa ensi talven MM-hiihdoista Oslosta. – Tämä oli viimeinen arvokisastarttini, Kuitunen ilmoitti olympialaisten naisten päätösmatkan jälkeen.

Lauantaisen kilpailun pettymys ei ratkaisuun vaikuttanut. Päätös lopettamisesta oli jo tehtynä, mutta pienen piirin tiedossa.

33-vuotiaan espoolaisen kisat MM- tai olympiatasolla päättyivät kyynelten valuessa poskipäille. Kaatuminen naisten 30 kilometrin yhteislähtökisassa romutti haaveet paremmasta kuin 14. sijasta.

Kuitunen lensi ladulta sivuun noin 7,5 kilometrin kohdalla.

– Suksi tökkäsi ja ajauduin kovalta lumelta pehmeälle lumelle, sitten tökkäsi vielä enemmän ja seuraavaksi oltiin jo tiellä, Kuitunen kertasi.

Kuitunen yritti hiihtää pääjoukkoa kiinni, mutta ei päässyt 25 sekuntia lähemmäs. Maalissa eroa oli kolme minuuttia ja kolme sekuntia.

Kuitunen hiihti urallaan kaksissa olympialaisissa ja voitti niissä kaksi pronssia. Pronssit tulivat parisprintistä 2006 ja viestistä 2010. Henkilökohtaista olympiamitalia Kuitunen ei onnistunut urallaan voittamaan.

Kauden paras kunto löytyi

– Tänään oli tosi hyvä päivä. Alkuvauhti oli tosi helppoa, ja välillä tuntui, että saa kiinnikin, vaikka ei liian kovasti ruvennut yrittämään kiinni. Mutta kun kaksi latua on hiihdetty auki, ja sieltä porukan takaa yrität ohi, niin eipä siitä tullut mitään, Kuitunen kertasi.

Kuitunen ei halunnut selvittää sen tarkemmin, miksi huippukunnon löytyminen oli niin työlästä aiemmin tällä kaudella. Hän on useaan otteeseen puhunut vyyhdestä, joka on haitannut menoa.

– Sitä on turha avata, koska vauhti löytyi kauden tärkeimpään kilpailuun, Kuitunen kuittasi ja vahvisti, että vielä harjoituskaudella kaikki näytti hyvältä olympiakautta ajatellen.

Kuitusen ura päättyy maaliskuun lopussa Kontiolahdella hiihdettäviin SM-hiihtoihin. Niitä ennen hän aikoo kisata kaikissa mahdollisissa kilpailuissa. Maailmancupia on luvassa vielä Lahdessa, Norjan Oslossa ja Drammenissa sekä Ruotsin Tukholmassa ja Falunissa.