Panokset nousevat – katseet kääntyvät Crosbyyn

Vancouver (STT–TUOMAS ARKIMIES)

Katseet kääntyvät Canada Hockey Place -hallissa Kanadan numeroon 87, kun jääkiekon olympiafinaalissa on ratkaisujen aika. Sidney Crosby on Kanadan kultapoika, jonka harteille on kasattu valtavasti odotuksia.

– Loppuottelusta USA:ta vastaan tulee kovin testimme tähän mennessä. Joukkueet tuntevat toisensa hyvin ja pelistä tulee varmasti intensiivinen, Crosby ennakoi.

Kanadalla ja Crosbyllä on revanssin paikka, sillä USA löi vaahteralehtipaidat alkulohkossa.

– USA on pelannut hyvin täällä ja kuljimme finaaliin erilaista reittiä kuin he. Silti molemmat joukkueet ovat ansainneet paikkansa loppuottelussa, Crosby mietti.

Kanadan peli yskähteli turnauksen alussa. Esimerkiksi Sveitsiä vastaan se otti voiton vasta voittomaalikilpailussa. Tuolloin Crosby osoitti paineensietokykyään. Hän epäonnistui ensimmäisessä yrityksessään, mutta pelasti Kanadan onnistuttuaan toisella yrityksellä. Se oli temppu, joka olisi jäänyt monelta pelaajalta vastaavassa tilanteessa tekemättä.

Supertähtien taisto kuivui kokoon

Olympiaturnauksen odotettiin olevan Kanadan ja Venäjän kaksintaistelu. Maiden piti kohdata loppuottelussa. Ennen kisoja herkuteltiin myös kahden supertähden taistolla. Crosby vastaan Aleksandr Ovetshkin.

Venäjä ja Kanada kohtasivat kuitenkin jo puolivälierissä tunnetuin seurauksin. Myös Crosbyn ja Ovetshkinin kaksintaistelu jäi torsoksi – kumpikaan ei saalistanut yhtään tehopistettä joukkueiden keskinäisessä kohtaamisessa.

Muutenkin Crosbyn ja Ovetshkinin vertailu on vaikeaa. Se on kuitenkin selvää, että Crosby häviää venäläisatleetille näyttävyydessä. Vahvajalkaisen Crosbynkin luistelupotku on terävä, mutta Ovetshkinin räjähtävyys on omaa luokkaansa. Lisäksi Ovetshkinin harhautukset, laukaukset ja taklaukset ovat lähes aina otteluiden kohokohtia.

Crosby sen sijaan on parempi puolustamaan ja rakentamaan peliä kuin Ovetshkin. Lisäksi hän on tällä kaudella ryhtynyt latomaan maaleja entistä kovemalla tahdilla.

Yksityisyys kortilla

Crosby on niin suosittu kotimaassaan, ettei hänellä ole käytännössä lainkaan yksityisyyttä. Wayne Gretzky oli aikoinaan samanlaisessa tilanteessa, mutta hänen huippuvuosinaan ei ollut internetiä eikä kamerakännyköitä.

Vaatimattomasti tiedotusvälineiden edessä esiintyvä Crosby on sanonut, että hän haluaisi pitää yksityiselämänsä omanaan. Se on kuitenkin lähes mahdotonta, jos hän aikoo viettää aikaansa jäähallien ja kotinsa lisäksi myös jossain muualla – kävi olympiafinaalissa sitten miten tahansa.

Usein unohdetaan, että Crosby on vasta 22-vuotias. Kotikisojen olympiafinaali on suuri mahdollisuus, mutta Crosbyllä on vielä kosolti aikaa voittaa lisää pokaaleja tulevaisuudessa. Stanley cupin voiton ja NHL:n arvokkaimmalle pelaajalle myönnettävän Hart Trophy -palkinnon hän on jo napannut.