Leijonat iskettiin jäihin ensimmäisessä erässä

USA nöyryytti Suomea jääkiekon välieräottelussa

Suomalaiset astelivat vaitonaisina pukukoppiin. USA laittoi suomalaiset rajuun pyöritykseen heti ottelun ensimmäisessä erässä.
Suomalaiset astelivat vaitonaisina pukukoppiin. USA laittoi suomalaiset rajuun pyöritykseen heti ottelun ensimmäisessä erässä.

Suomen miesten jääkiekkojoukkue romahti Vancouverin olympiaturnauksen välierässä. USA tyrmäsi Leijonat jo hyvissä ajoin ennen avauserän loppua jään pintaan 6–0 ja tyylitteli loppuotteluun 6–1 (6–0, 0–0, 0–1) -voitolla.

Viimeksi Leijonat on notkahtanut olympiapudotuspeleissä yhtä pahoin Albertvillessa 1992, kun IVY oli parempi puolivälierässä 6–1. USA pieksi Suomea Salt Laken olympiakisojen alkulohkossa 6–0.

Oli johdonmukaista, että selkäsauna osui olympia-Vancouveriin. Historian 21. talvikisat kun ovat menneet Suomelta pieleen pahemman kerran.

Olympiaturnauksen välieräpaikka on kunnioitettava saavutus, mutta perjantain kohtaamisen perusteella toinen joukkueista oli eksynyt väärään ottelupariin. Se ei ollut USA.

Leijonien olympiamiehistöä kohtaan esitetyn epäluulot saivat katetta, kun USA repi Suomen heiveröisen puolustuksen riekaleiksi.

Pääosassa sysimustassa avauserässä oli nimenomaan puolustus, sillä Suomi ei saanut rakennettua ensimmäisellä 20-minuuttisella minkäänlaisia hyökkäyksiä.

Karmea alku

Välieräottelu karkasi suomalaisten käsistä ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. USA johti Patrick Kanen osuman jälkeen 4–0 ajassa 10.08. Jo sitä ennen Leijonien peli oli pelattu.

Ylistetty ykkösvahti Miikka Kiprusoff tarjosi parin minuutin jälkeen kiekon Ryan Malonelle mailan lapaan, ja USA johti 1–0. Kiprusoff tavoitteli suuppauksellaan puolustaja Sami Lepistöä. Kiprusoffin ja Lepistön sekä tämän puolustajapari Janne Niskalan yhteispeli ei toiminut muutenkaan.

Kun Vancouverin turnauksessa hyviäkin pelejä pelannut Kiprusoff oli hukannut pelihuumorinsa, olisi odottanut, että Suomen valmennusjohto olisi 0–3-tilanteessa vaihtanut tilalle Niklas Bäckströmin. Vahdinvaihtoon tarvittiin Kanen tekemä 4–0.

Bäckströmistä ei toivottomassa tilanteessa ollut pelastajaksi. Kanen toinen maali muutti tilanteeksi 5–0, ja vain 15 sekuntia myöhemmin, ajassa 12.46 USA johti Paul Stastnyn maalilla 6–0.

Tuossa vaiheessa osa katsojista alkoi jo kuuroutua USA:n osumien aikana soineen maalisireenin ulvonnasta.

Toinen ja kolmas erä olivat ymmärrettävästi pelailua, jossa molemmat säästelivät pelaajiaan mitalipeleihin, Suomi pronssiotteluun.

Suomen lohdutusmaalin teki päätöserässä Antti Miettinen.

Lue myös