Vancouverin kisojen dopingsaldo näyttää nollaa

Vancouver (STT–AP)

Torinon talviolympialaisissa neljä vuotta sitten italialaiset poliisipartiot ratsasivat itävaltalaisten asumuksia, mutta Vancouverissa on toistaiseksi ollut dopingin suhteen hiljaista. Kaksi viikkoa kisoja on takana, eikä olympialaisissa ole paljastunut yhtään urheilussa kiellettyjen aineiden käyttäjää.

Kisojen ainoa dopingrike on ollut vähäinen. Venäläinen naisjääkiekkoilija sai nuhteita lievän piristeen käytöstä.

– Mitään sensaatiomaista raportoitavaa ei ole. Näyttää lupaavalta, että emme löydä näytteistä viitteitä dopingista, sanoi KOK:n lääketieteellinen johtaja, ruotsalainen Arne Ljungqvist.

Kansainvälisen olympiakomitean ja Maailman antidopingneuvoston Wadan testipeloite näyttää toimineen, mutta KOK:n johtajat eivät usko, että kaikki Vancouverin kisoissa urheilleet olisivat puhtaita.

– Olen realisti, en naiivi. Saamme lopullisen varmuuden näiden kisojen puhtaudesta vasta vuonna 2018, KOK:n puheenjohtaja Jacques Rogge muistutti.

Näytteet säilytetään kahdeksan vuotta, jotta analyysimenetelmien kehittyessä ne voidaan tutkia takautuvasti. Vuosien päästäkin paljastuva vilppi voi laittaa kisojen tuloslistat uusiksi.

KOK on tehnyt 4. helmikuuta lähtien Vancouverissa 1 821 dopingtestiä, joista 1 426 on ollut virtsatestejä ja 395 veritestejä. Viimeisen olympiaviikonlopun aikana testimäärä nousee vielä noin 500:lla.