USA ei kyennyt haastamaan Kanadaa

Kanadan Haley Irwin ja Tessa Bonhomme juhlivat kultamitalejaan.
Kanadan Haley Irwin ja Tessa Bonhomme juhlivat kultamitalejaan.

Yksi Kanadan olympiajoukkueen tärkeimmistä tavoitteista toteutui, kun Kanada voitti olympiakultaa kolmatta kertaa peräkkäin naisten jääkiekossa. Joukkueen toiseksi tärkein tavoite on miesten vastaava mitali.

Vancouverin olympialaisten naisten turnauksen loppuottelussa Kanadan joukkue kellisti USA:n 2–0 (2–0, 0–0, 0–0). USA ei löytänyt loppuottelussa otteisiinsa sellaista varmuutta, että se olisi kyennyt kunnolla haastamaan kisayleisön raivokkaasti kannustamaa Kanadaa.

Ottelun molemmat maalit nähtiin jo ensimmäisessä erässä, ja molemmilla kerroilla Yhdysvaltain maalivahti Jessie Vetterin yllätti Marie-Philip Poulin. Hän teki ensimmäisen maalinsa avauserän puolivälissä Jennifer Botterillin syötöstä. Toinen osuma syntyi vajaat kolme minuuttia myöhemmin turnauksen parhaaksi pelaajaksi valitun Meghan Agostan pohjatyöstä.

Maalintekijän ohella kanadalaisten kärkihahmo oli loistavasti torjunut maalivahti Shannon Szabados. Amerikkalaisilla riitti tilaisuuksia maalintekoon ensimmäisessä ja toisessa erässä, jossa se sai runsaasti ylivoima-aikaa. Kanadan hyvä alivoima ja turnauksen parhaaksi maalivahdiksi valitun Szabadosin torjunnat söivät kuitenkin terän amerikkalaisten maalinteolta. Szabados torjui ottelussa 28 laukausta.

Naisten voittama kultamitali oli Kanadan kahdeksas Vancouverin kisoista. Se on enemmän kuin Kanadan joukkue on koskaan aiemmin voittanut samoissa talviolympialaisissa. Kanadan naiskiekkoilun juhlahetkeä olivat paikan päällä seuraamassa muiden muassa Kanadan pääministeri Stephen Harper ja maan jääkiekkoikoni Wayne Gretzky.

Ottelun päätteeksi hallissa pidetyssä palkintojenjaossa Suomen naisjoukkue pokkasi pronssimitalit.