muodonmuutoksen taustalla kyti myös kriisin siemen

Leijonien kurssi kääntyi viime tipassa

”Se on siinä”. Näin voisi tunnettua tv-selostajaa siteeraten kuvailla leijonajuhlaa Tshekki-ottelun jälkeen. Kapteeni Saku Koivu (kesk.), Kimmo Timonen (vas.) ja Niklas Hagman (oik.) toimivat jääriehan johtajina.
”Se on siinä”. Näin voisi tunnettua tv-selostajaa siteeraten kuvailla leijonajuhlaa Tshekki-ottelun jälkeen. Kapteeni Saku Koivu (kesk.), Kimmo Timonen (vas.) ja Niklas Hagman (oik.) toimivat jääriehan johtajina.

Turun Sanomat, Vancouver

JOUNI HUTTUNEN

Se oli täydellinen päivä Suomen kiekkoilulle. Ensin Leijonat taistelee itsensä olympiaturnauksen välieriin kukistamalla Tshekin 2–0 – ja heti perään aina niin rakas naapuri Ruotsi lähtee kisoista kotiin häviämällä Slovakialle 3–4.

Kun Kanada kukisti puolivälierien kuolemanpelissä Venäjän 7–3 ja USA hoiti omassa osuudessaan Sveitsin 2–0, niin olympiaturnaus on tilanteessa, jossa kolme suurta (Venäjä, Ruotsi, Tshekki) ovat jo laulukuorossa ja Suomen matka sen kuin jatkuu.

Fakta on, että nyt pelataan mitaleista.

Sontaa sisään

Perjantain välierässä vastaan tulee USA. Toisen parin muodostavat ison ryhtiliikkeen tehnyt Kanada ja Slovakia.

Tshekin kaataminen varmisti sen, että Leijonien kisat jatkuvat varmuudella vielä kahden pelin verran. USA-taiston jälkeen edessä on joko lauantain pronssipeli tai sunnuntaina pelattava finaali.

– Hyvin todennäköisesti valmentajaurani tärkein voitto, huokaili päävalmentaja Jukka Jalonen voitetun puolivälierän jälkeen.

– Mutta ei se tehnyt minusta yhtään kokeneempaa valmentajaa, piikitteli päävalmentaja.

Leijonien valmennusjohto sai alkulohkon päättäneen Ruotsi-tappion jälkeen niskaansa kritiikkiryöpyn. Joukkueen keskuudestakin kuului viestejä, ettei kokeneitten NHL-miesten ja kokemattoman valmennusjohdon välinen linkki toimi parhaan mahdollisen signaalin voimin.

– Sontaa on tullut sisään ovista ja ikkunoista, mutta joukkue näytti tänään sitoutumisasteensa. Ruotsi-peli opetti meille paljon.

Oppijakso nyt ohi

Jalonen myöntää, että olympialeijonien kasvuprosessi joukkueeksi on ottanut oman aikansa. Kipunoitu on puolin ja toisin.

– Olen valmentanut aiemmin osaa pelaajista, osaa en koskaan. Kaikki vie aikansa ja tässä on opeteltu yhteistä kieltä puolin ja toisin. Tietty aika menee kunnioituksen hankkimiseen.

Kisojen kakkosareenalla UBC Thunderbirdillä pelatun puolivälierän valossa oppijakso alkaa olla takana. Suomen peli ei ollut loistokasta, mutta työmoraali ja taktinen kurinalaisuus näkyivät kauas katsomoon.

– Tulos pohjustettiin tiistain pelaajapalavereissa. Jo harjoituksissa aisti, että joukkue on hitsautunut yhteen, valotti Jalonen.

Kissa pöydälle

Leijonien sisältä kantautuneiden tietojen mukaan palavereissa nostettiin kissa pöydälle kovalla kädellä. Kokeneet pelaajat halusivat tietojen mukaan varioida itse enemmän peliään.

– En tiedä, miksi pelaajat ovat tällaista kertoneet. Ei täällä voi kukaan alkaa ottamaan omia vapauksiaan, tai tulos on se, mitä Ruotsia vastaan saatiin, latasi Jalonen.

– Emme me pärjää sooloilemalla, se on aivan selvä asia.

Hurjat minuutit puolustuksessa urakoinut Kimmo Timonen komppasi päävalmentajaa.

– Kyllä me pelasimme nyt paremmin joukkueena kuin Ruotsia vastaan. Pelirohkeus oli aivan eri luokkaa.

Timonen korosti myös maanantain vapaapäivän merkitystä.

– Koin sen ainakin itse vapauttavana. Olin koko päivän vanhempieni ja perheeni kanssa.

– Ruotsi-tappio unohtui aika nopeasti, Timonen sanoi.