Jukka Jalonen: Valmentajaurani tärkein voitto

Leijonat kaivoi taistelukirveen jään alta

Vancouver (STT–REIMA RAUTIAINEN)

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue näytti Vancouverin olympiaturnauksessa, miksi laji on yhä mitä suurimmassa määrin tahtopeli. Joukkue oli kaivanut Tshekki-puolivälierään jään alta taistelukirveen, ja yksinomaan sen ansiosta Leijonat ratkoo olympiavälierässä USA:ta vastaan finaalipaikan kohtalon.

Suomen peliesitystä 2–0 päättyneessä puolivälierässä ei voi kehua valmiiksi, mutta muodonmuutos kolmen päivän takaisesta Ruotsi-kohtaamisesta oli käänteentekevä.

Alkusarjan Ruotsi-pelissä Suomi velttoili 60-minuuttisen alusta loppuun. Se sai jotkut arvelemaan, että Leijonat olisi taktikoinut itsensä alkulohkossa kakkoseksi Ruotsin jälkeen välttyäkseen kohtaamasta vaikkapa kovaa Kanadaa ennen finaalikierrosta.

Puolivälierässä tahti oli toinen. Leijonat ei hurmannut sulavilla hyökkäyssommitelmilla, mutta korvasi puutteensa peräänantamattomalla asenteella.

– Ei hirveästi tuota enempää voi taistella. Joka kaveri oli valmis laittamaan kroppaa likoon ja auttamaan kaveria, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen ihasteli.

Tappio Ruotsille voi nousta Vancouverin turnauksessa vielä arvoon arvaamattomaan – muutenkin kuin siksi, että ottelukaaviossa Kanada ei satu Suomen tielle ennen mahdollista finaalikohtaamista.

– Ruotsi-peli oli hyvä opetus. Se tuli oikeaan paikkaan, Jalonen järkeili.

Kilpajuoksua aikaa vastaan

Suomen ja Tshekin kohtaaminen oli sekava, mutta värikäs. Vastakkain oli kaksi joukkuetta, joiden sisällä yhteispeli ei loksahtanut kohdalleen vielä puolivälierässäkään.

Taistelua, spirittiä, päävalmentaja Jalonen peräänkuulutti heti Ruotsi-tappion jälkeen. Sitä hän Tshekki-puolivälierässä sai.

– Ruotsi-ottelu paljasti sen, että jos etenee puolivaloilla, ei voi pärjätä näissä kinkereissä. Kyllä pelaajat sen ymmärsivät. Oltiin Tshekkiä valmiimpia maksamaan voitosta hintaa.

NHL-kiekkoilijoilla kyllästetty olympiaturnaus voi valua ohi huomaamatta. Sen koki puolivälierissä Venäjän tähtisikermä, joka putosi Kanadaa vastaan. Neuvostoliitto/IVY/Venäjä ei ole koskaan aiemmin karsiutunut mitalipeleistä olympiajäällä sitten mukaantulonsa 1956.

Jalonenkin juoksee kilpaa aikaa vastaan, kun hän teroittaa joukkueelle pelinuotteja.

– Tällaiseen prosessiin menee aina tietty aika. Pelaajien kunnioitusta ei voi hankkia parissa päivässä. Tässä ollaan vielä uusia valmentajia. Kaikki pelaajat eivät tunne minua, enkä minä heitä.

USA:ta ei vielä mietitty

Suomen joukkue piti alkuviikosta palaverin pelillisistä asioista. Ilokseen päävalmentaja huomasi, ettei neuvonpito jäänyt pelkän sanahelinän tasolle.

– Aistin, että muutos oli tulossa, että päästään joukkuepelin ytimeen. Pelattiin puolivälierässä hyvällä yhteistyöllä ja moraalilla, autettiin kaveria.

Jalonen voitti Hämeenlinnan Pallokerhon päävalmentajana Suomen mestaruuden 2006. Ensimmäisissä arvokisoissa Suomen maajoukkueen ykkösluotsina tie nousi pystyyn viime kevään MM-turnauksessa puolivälierissä USA:ta vastaan.

Nyt Jalonen pääsee hakemaan hyvitystä Yhdysvalloista, joka Vancouverissa eteni välieriin 2–0-voitolla Sveitsistä.

– Ei kannata mennä asioiden edelle. Käydään puolivälierä läpi kaikessa rauhassa, ja keskitytään sitten USA:n kaatoon.

Vaikka Vancouverissa on mahdollisuus putsata pöytä kirkkaimpia mitaleja myöten, Jalonen myönsi, että puolivälieräpeli oli jo yksi virstanpylväs hänen urallaan.

– Tämä oli valmentajaurani huikein voitto, ei sitä voi kieltää.