Presidentti Halonen naarasleijonien taustavahvistukseksi

”Ottakaa se pronssi vaikka väkisin”

Linda Välimäki näytti oikeaa asennetta painaessaan Kanadan suuren tähden Hayley Wickenheiserin tylysti jäähän.
Linda Välimäki näytti oikeaa asennetta painaessaan Kanadan suuren tähden Hayley Wickenheiserin tylysti jäähän.

Turun Sanomat, Vancouver

JOUNI HUTTUNEN

Suomen Jääkiekkoliiton naisten valmennuspäällikkö ja olympiaturnauksessa pelaavien naarasleijonien joukkueenjohtaja Arto Sieppi löysi Suomelle parhaimman mahdollisen motivoijan torstaina ohjelmassa olevaan pronssipeliin.

Sieppi seurasi Canada Place Arenan VIP-aitiossa naisten välierää Suomen ja Kanadan välillä.

Oikealla puolella istui Jääkiekkoliiton rautakansleri Kalervo Kummola, vasemmalla tasavallan presidentti Tarja Halonen.

– Kysyin presidentiltä vähän ennen summeria, tulisiko hän pelin jälkeen pukukoppiimme. Vastaus oli myöntävä.

Sieppi vetäisi oikeasta narusta. Halosen yllätysvisiitti sai pelaajat kääntämään lukemin 0–5 hävityn Kanada-pelin syövereistä katseet nopeasti torstain pronssipeliin, jossa vastassa on – taas kerran – Ruotsi.

– Presidentin viesti oli, että ottakaa se pronssi vaikka väkisin kotiin, valotti joukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluva hyökkääjä Marjo Voutilainen.

– Hän lupasi tulla seuraamaan myös pronssipeliä.

Nykyisin Bluesissa pelaava 28-vuotias KalPa-kasvatti on mukana toisissa olympiakisoissaan. Kuopiolaisen debyyttikisat Salt Lake Cityssä päättyivät hävittyyn pronssipeliin. Nyt ei neljäs sija enää kelpaa.

– Ruotsi lyödään vaikka väkisin. En saa välttämättä enää uutta mahdollisuutta olympiamitaliin.

Suomi on ollut vuosien saatossa keskinäisissä peleissä niskan päällä, mutta lyhyellä aikavälillä asetelma on kääntynyt päälaelleen. Maat ovat kohdanneet toisensa kuluvalla kaudella seitsemän kertaa ja Suomi on voittanut vain yhden ottelun.

– Sillä ei ole mitään merkitystä. Paitsi, että olemme varmaan sitten haastajia, veisteli Voutilainen.

Paluu
podiumille?

Naiset olivat olympiakaukalossa mukana ensimmäisen kerran Naganossa 1998. Naarasleijonat raapivat hyökkääjä Riikka Niemisen, puolustaja Kirsi Hännisen ja maalivahti Tuula Puputin johdolla pronssia. Kolmikko kuului tuolloin pelipaikoillaan maailman naiskiekkoilun ykkösrivistöön.

Siihen ne mitalit ovat sitten olympiatasolla jääneetkin. Naapuri Ruotsi oli sen sijaan Salt Lake Cityssä kolmonen ja Torinossa peräti hopealla.

Ensimmäistä kauttaan päävalmentajana toimiva Pekka Hämäläinen ei ylenkatso tilastofaktoja, mutta pitää pronssikantaan palaamista kahdentoista vuoden tauon jälkeen täysin realistisena mahdollisuutena.

– Emme ole pelanneet ainoatakaan kauden aikaisemmista kohtaamisista maksimaalisella pelaajistolla. Ruotsilla on sen sijaan ollut jokaisessa kohtaamisessa käytännöllisesti katsoen tämä olympiajoukkueensa.

Hämäläinen tietää, ettei olympiamitalia tarvitse myydä erikseen pelaajille. Mitali maistuisi KalPan liigajoukkueen luotsina 1996–97 toimineelle joensuulaislähtöiselle luotsille itselleenkin varsin makealta.

– Kaikki tietävät, ettei näitä mahdollisuuksia tule kaikille. Kisat pelataan neljän vuoden välein ja on iso kunnia jo päästä mukaan tavoittelemaan jotain suurta.

Tunnelma
katossa

Suomen joukkueessa on kaksi Naganon 1998 pronssimitalistia: puolustaja Emma Laaksonen, 28 ja maanantaina 32-vuotispäiviään olympiajäällä juhlistanut hyökkääjä Karoliina Rantamäki.

– Porukka on vaihtunut ympärillä, mutta tavoitteet eivät muutu. Ei olympiakisoihin tulla koskaan häviämään ainoatakaan peliä, muistutti kapteeni Laaksonen, joka nautti täysin siemauksin Canada Hockey Place Arenan tunnelmasta.

Naiset pelaavat pudotuspelivaiheensa kaikki ottelut olympiaturnauksen miesten kiekkoilun päänäyttämöllä. Maanantain kaksi välieräpeli keräsivät lehtereille 33 000 katsojaa.

– Hieno tunnelma, josta täytyy ottaa kaikki irti. Emme me kovin usein pääse pelaamaan tällaisessa huutomyrskyssä, muistutti Laaksonen.

Suomi–Ruotsi, naisten olympiaturnauksen pronssipeli Canada Hockey Place Arenalla torstaina klo 21.00. FST 5 lähettää ottelun suorana.