Suomen mieshiihtäjien viimeistelyleirin surkeaa satoa niitetään jälleen viestissä

Sami Jauhojärvi (vas.) kävi testaamassa tiistaina aamulla kuntoaan ja totesi sitten päävalmentja Magnar Dalenille, että haluaa hiihtää miesten 4 x 10 kilometrin viestissä.
Sami Jauhojärvi (vas.) kävi testaamassa tiistaina aamulla kuntoaan ja totesi sitten päävalmentja Magnar Dalenille, että haluaa hiihtää miesten 4 x 10 kilometrin viestissä.

Turun Sanomat, Whistler

ARI MÄNTYLÄ

Silver Starin viimeistelyleirillä Kanadan Vernonissa Suomen mieshiihtäjät eivät edistyneet hiihtämisessä. Asiaa on ounasteltu jo viikon päivät Vancouverin olympialaisissa ja nyt hiihtäjät itsekin ovat alkaneet myöntää tilanteen oikean laidan. Korkean paikan viimeistelyleiri meni Suomen mieshiihtäjiltä niin pieleen kuin vain mennä voi.

– Silver Starissa eivät olosuhteet olleet niin hyvät kuin ennakkoon odotettiin. Siellä ei ollut virikkeitä, ei mielekästä tekemistä, ruoka oli huonoa ja lumi hidasta, listasi Teemu Kattilakoski.

Lumen suhteen olosuhteet viimeistelyleirillä olivat päinvastaiset Whistleriin verrattuna.

– Täällä on paljon liukkaammat kelit. Johtuuko siitä, että jalat ovat olleet täällä hitaan tuntuiset, kun Silver Starissa hiihdettiin vain hitailla keleillä, Kattilakoski aprikoi.

Matti Heikkinen keskeytti Silver Starin viimeistelyleirin pari päivää ennakoitua aikaisemmin, mutta sittenkin liian myöhään. Raskas Tour de Ski, pakkasten takia hiihtoharjoittelussa menetetty tammikuu ja korkean paikan leiri on ollut huono yhdistelmä valmistautumisessa Vancouverin olympialaisiin. Heikkisen elimistö ei ehdi toeta kisakuntoon enää olympialaisissa. Heikkisen olympialaiset kirjataan mustien kisojen mappiin kotona Jyväskylässä.

Suomen mieshiihtäjät ovat yrittäneet tehdä Whistlerissä kaikkensa, että viimeistelyleirin mokat saataisiin minimoitua. Ville Nousiainen on yrittänyt vetreyttää reisilihaksiaan juoksulenkeillä. Hän ei ollut tiistaina ladulla, kun miehet valmistautuivat keskiviikon viestiin.

– Olen käynyt hölkkäämässä ja katselemassa maisemia. Se on toiminut paremmin kuin hiihtoharjoittelu.

Miehet hiihtävät 4x10 kilometrin viestin joukkueella Sami Jauhojärvi, Matti Heikkinen, Teemu Kattilakoski ja Ville Nousiainen. Jauhojärvi aloittaa perinteisen osuuden ja Heikkinen jatkaa, kun Kattilakoski sekä viestin ankkurina päättävä Nousiainen vetävät vapaalla.

– Kokoonnuimme pöydän ääreen ja Magnar Dalen ehdotti joukkuetta. Hän kysyi kaikilta, että haluaako hiihtää viestin vai ei. Harva sitä haluaa jäädä porukasta pois, Kattilakoski kertoi.

Suomen naisten joukkueesta poiketen miehillä löytyy talvisodan henkeä. Jauhojärvi haluaa hiihtää viestin, vaikka on ollut kolmen päivän antibioottikuurilla ja edelleen potee nuhaa, hengitysvaikeuksia ja voimattomuutta. Jauhojärvi veti treenilenkin tiistaina aamulla ja totesi päävalmentaja Dalenille olevansa riittävän hyvässä kunnossa viestiin. Jos Jauhojärvi olisi ollut liian sairas hiihtämään, olisi hänen paikkansa joukkueessa ottanut Lari Lehtonen.

– Sami tunsi olonsa riittävän hyväksi ja lupasi tehdä parhaansa, Dalen sanoi.

Suomi ei kamppaile kärkipään sijoituksista miesten viestissä. Olympiamitalit jaetaan Norjan, Saksan ja Italian kesken.