Katseet kääntyvät nyt Poutiaiseen

Pystyykö Tanja Poutiainen tuplaamaan Suomen mitalimäärän?
Pystyykö Tanja Poutiainen tuplaamaan Suomen mitalimäärän?

Turun Sanomat, Whistler

JARKKO LAITINEN

Tuskin uskoi Tanja Poutiainen itsekään ennen kisoja, millä intensiteetillä mitalinhimoisen Suomen kansan katse kääntyy hänen laskuihinsa Vancouverin olympiakisojen viimeisinä päivinä.

Suomalainen avaa omat ki-sansa keskiviikkoiltana Suomen aikaa naisten suurpujottelussa, ja tiistain alkuiltaan mennessä olympiajoukkueen mitalitilillä yritti yhä yksinäisyyttään lieventää vain Peetu Piiroisen lumikouruhopea.

Poutiainen kuuluu kisan kovimpiin ennakkosuosikkeihin, etenkin sen jälkeen, kun hän Cortina d’Ampezzon suurpujottelun voitollaan juuri ennen kisoja osoitti selkävaivojensa olevan historiaa.

– Ei ole syytä enää vaivoja muistella. Selkä on täysin kunnossa, ja voin keskittyä olennaiseen, Poutiainen vakuutti.

Vain kulta
puuttuu

Suomalaiskonkari on urallaan jo kolmesti nostellut alppihiihdon lajikohtaisen maailmancupin voittajalle jaettavaa kristallipalloa, viimeksi juuri suurpujottelussa keväällä 2009.

Arvokisoistakin 29-vuotiaalla suomalaisella on palkintokaapissaan jo viisi mitalia, mutta se kirkkain kokoelmista yhä puuttuu. Ja Poutiainen onkin jo useissa yhteyksissä ilmoittanut tähtäävänsä vain siihen puuttuvaan kultaan.

– Hän on huippu-urheilija, jolla on jo olympiamitali Tori-nosta. Tässä ei ole hänelle enää mitään uutta, naisten päävalmentaja Janez Slivnik totesi.

– Hänen kaltaiselleen urheilijalle vain mitali kelpaa, ja totta kai se on meidän tavoitteemme. Uskon hänen myös siihen pystyvän, slovenialainen jatkoi.

Poutiainen kuuluu suurpujottelun suosikkeihin, mutta kilpailu lajissa on kivikovaa.

– Kathrin Zettel ja Kathrin Hölzl ovat suurpujottelun ennakkosuosikkeja, mutta mahdollisesti nähdään myös yllätyksiä, arvioi Poutiainen ja varoitteli muun muassa Yhdysvaltain Julia Mancusosta.

– Hänellä on ollut erittäin huono kausi, ja vaikeuksia pari edellistäkin vuotta. Mutta niin vaan Torinon suurpujottelukullan jälkeen on taas mitalikannassa, suomalainen kehui kaksi hopeaa Vancouverissa haalinutta jenkkiä.

Mazelle annos
itseluottamusta

Niin ikään kaksi mitalia kolmesta lajista saalistanut Yhdysvaltain Lindsey Vonn lähtee puolestaan suurpujotteluun matalalla profiililla, vaikka jenkkilehdistö hänelle ennen kisoja jopa kultamitalia joka lajista sovittelikin.

– En odota paljoakaan kahdelta viimeiseltä kisaltani. Pari hyvää suurpujottelulaskua olen onnistunut tällä kaudella tekemään, mutta kertaakaan ne eivät ole osuneet samaan kisaan, Vonn kuittasi vaatimattomasti tämänhetkisen tilanteensa.

Sen sijaan mitalisuosikkeihin lukeutuva Slovenian Tina Maze pääsee lempilajiinsa ylimääräisen itseluottamusruiskeen vahvistamana.

Suurpujottelucupissa kolmantena olevan Maze laski yllättäen lauantaina supersuurpujottelun hopealle ja kertoi sen purkaneen menestyspaineita.

– Nyt on helppo lähteä seuraaviin kisoihin, kun on jo olympiamitali taskussa, viime vuoden MM-suurpujottelun kakkonen hymyili.

Suomen toinen edustaja keskiviikon suurpujottelussa on Sanni Leinonen, joka hakee kakkoslajissaan paikkaa toiselle kierrokselle ja tuntumaa perjantain pujotteluun.