Romano Lemmin rankkari upotti Valko-Venäjän

Sveitsi haastaa puolivälierässä Yhdysvallat

Kanadalle vasta voittomaalikilpailun jälkeen alkulohko-ottelussa taipunut Sveitsi haastaa olympiajääkiekon puolivälierässä Yhdysvallat. Tämä varmistui tiistaina, kun Sveitsi päihitti karsintaottelussa voittomaalikilpailun jälkeen Valko-Venäjän 3–2 (1–1, 1–1, 0–0, 0–0, 1–0).

Valko-Venäjää vastaan Sveitsin sankareita olivat ratkaisumaalin tehnyt Roman Lemm ja maalivahti Jonas Hiller.

– Ainakin olen tottunut rankkareihin, Hiller totesi.

USA-ottelu on edessä jo keskiviikkona.

– Olemme näyttäneet, että pystymme pelaamaan pohjoisamerikkalaisia joukkueita vastaan. Meidän pitää kuitenkin pelata USA-pelissä paremmin kuin Valko-Venäjää vastaan, Hiller sanoi.

Sveitsi teki varsinaisella peliajalla molemmat maalinsa ylivoimalla. Maalintekijöiksi merkittiin Julien Sprunger ja Hnat Domenichelli. Valko-Venäjälle täysosumia iskivät Aleksei Kaljutshni ja ylivoimalla Konstantin Zaharov.

Valko-Venäjä jätti tilaisuutensa käyttämättä

Ottelu oli odotetun tasainen. Sveitsi pyrki järjestelmällisempään peliin kuin vastustajansa, mutta valkovenäläiset taistelivat ja pistivät itsensä likoon. He muun muassa heittäytyivät pelottomasti sveitsiläisten ampumien kiekkojen eteen. Lisäksi Valko-Venäjän kokenut maalivahti Andrei Mezin pelasi jälleen vakuuttavasti. Hän torjui peliajalla 40 kertaa.

Jatkoajalla Valko-Venäjällä oli mahdollisuus tehdä ratkaisumaali ylivoimalla, mutta joukkueen pakkopeli oli tehotonta.

– Se oli meidän suuri mahdollisuutemme, huokasi Valko-Venäjän kapteeni Ruslan Salei.

– Emme voi olla tyytyväisiä häviön jälkeen, mutta nuoret pelaajamme osoittivat tässä turnauksessa, että he pystyvät kamppailemaan ketä tahansa vastaan maailmassa, Salei selvitti.

Valkovenäläiset purnasivat ottelun aikana tuomarilinjasta – osin aiheestakin. Sveitsin 2–1-johtomaali syntyi ylivoimasta, jota edelsi kyseenalainen tilanne. Sergei Demagin komennettiin aiheellisesti kiinnipitämisestä jäähylle, mutta juuri ennen Demaginin rikettä sveitsiläispelaajan maila oli osunut tämän kasvoihin.