Urheilu

Urheilutoimittajat juhlivat Turussa

TS/Pentti Nikulan arkisto<br />Turun Urheilutoimittajien Kerho palkitsi vuonna 1962 Pentti Nikulan televisiolla. Takana Aki Tammisto ja oikealla Jukka Wihanto.
TS/Pentti Nikulan arkisto
Turun Urheilutoimittajien Kerho palkitsi vuonna 1962 Pentti Nikulan televisiolla. Takana Aki Tammisto ja oikealla Jukka Wihanto.

SAKARI ITÄLÄ

Turun Urheilutoimittajien kerho viettää lauantaina 28. maaliskuuta 60-vuotisjuhliaan. Kerho on Suomen vanhin paikalliskerho. Se perustettiin vuoden 1949 keväällä siksi, että Turussa haluttiin enemmän näkyvyyttä omille urheilutoimittajille. Liiton toiminta kun oli kovin Helsinki-keskeistä.

Nimestäkin voi päätellä, että kysymyksessä on ensisijaisesti miesten kerho. Toki naisiakin jäsenistössä on, mutta he ovat selvä vähemmistö. Noin 130 jäsenestä naisia on ainoastaan kymmenkunta.

Urheilutoimittajien kerhon nimi on hieman harhaanjohtava, sillä leipätyökseen urheilutoimittajan töitä tekeviä A-jäseniä kerhossa on vähemmän kuin avustajia ja muuten urheilun piirissä toimivia B-jäseniä.

Nimen antaminen ei ole kuitenkaan aina helppoa. Perustavassa kokouksessa oli hilkulla, ettei kerhoa ristitty Turun Urheiluneekereiksi. Åbo Underrättelserin toimittaja Jarl Bergbom kuitenkin onneksi tyrmäsi nimiehdotuksen. Muuten kerho olisi ajautunut ajan mittaan samanlaiseen nimi-identiteettikriisiin kuin Maalaisliitto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tammisto ja Taimi aktiivisia vetäjiä

Turun Urheilutoimittajien kerholla on maineikas ja värikäs historia. Se on ollut monessa asiassa tiennäyttäjänä maan muille kerhoille. Eikä vähiten siksi, että Turun kerholla on ollut aktiivisia ideasampoja puheenjohtajanaan. Kuuluisimmat ovat kunniapuheenjohtajan tittelillä aateloidut Aki Tammisto ja Risto Taimi . Molemmat olivat aikanaan Turun Sanomien urheilutoimituksen päälliköitä.

Aki Tammiston aikana 1950-luvun lopulla kerhon toiminta kohosi aivan uudelle tasolle. Tammisto oli taitava solmimaan erittäin hyödyllisiä suhteita urheiluseuroihin ja liike-elämään. Kerhon rahalliset toimintaedellytykset kasvoivat ratkaisevasti.

Tammiston ansiosta myös Turun Sanomien kustantajaperhe on suhtautunut kerhon toimintaan erittäin suopeasti. Siitä on osoituksena vaikkapa Taru Kinnusen pyyteetön työ kerhon 60-vuotisjuhlien järjestelyihin.

Sekä Tammiston että Taimen aikana Turussa järjestettiin Pohjoismainen urheilutoimittajakongressi. Näkyviä tapahtumia ovat olleet vuosien varrella myös muun muassa jalkapallo-ottelut Turun kaupunginteatterin näyttelijöitä vastaan. Se keräsi Urheilupuistoon peräti 2 000 katsojaa. Myöhemmin pantiin vielä paremmaksi, kun kuuluisa Zoom vieraili Kupittaalla. Ottelua seurasi 4 000 katsojaa.

Kerhon jäsenten näkyvin vuosittainen tapaus on vuoden parhaiden urheilijoiden valitseminen. Itsenäisyyspäivänä järjestettävällä äänestyksellä on vahva status. Ensimmäisen kerran Turun paras urheilija valittiin 1950.

Nuoret eivät syty kerhotoiminnasta

Vaikka osallistuminen kerhon toimintaan onkin viime vuosina taantunut, koulutustilaisuuksia ja toiminnallisia urheilupäiviä järjestetään edelleen. Kerhon nykyinen puheenjohtaja salolainen Harri Sulonen on huolissaan jäsenistön passivoitumisesta.

- Kaikenlaista on yritetty järjestää, mutta mukana on pääsääntöisesti vain perusporukka. Varsinkin uusia jäseniä kerhotoiminta ei näytä kiinnostavan, sanoo Sulonen.

Sulonen on hoitanut puheenjohtajan tehtäviä jo yhdeksän vuotta. Hän olisi valmis luovuttamaan nuijan nuoremmalleen. Mutta, halukkaita aikaa vievään vapaaehtoistyöhön ei ole ilmaantunut. Ikään kuin vinkkinä Sulonen muistuttaa ensi tiistaina pidettävästä kerhon sääntömääräisestä vuosikokouksesta Lounais-Suomen Liikunnan ja Urheilun tiloissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka maailma onkin muuttunut ja tiedon kulku sähköistynyt sähköistymistään, Turun Urheilutoimittajien Kerhossa uskotaan, että henkilökohtaisilla tapaamisilla on edelleen korvaamaton arvonsa.

Kerhon tämän vuoden suurtapahtuma on Harjattulassa ja Naantalissa järjestettävät liiton golfmestaruuskisat. Paikalla on 70 maan parasta urheilutoimittajagolffaria.

- Kisat jäävät historiaan lajinsa parhaina, vakuuttaa Sulonen.

Kun Turussa jotakin tehdään, se tehdään paremmin kuin hyvin.