Urheilu

Torniolaiset kokeilevat siipiään vieraalla maalla

TS/Lehtikuva/Jussi Partanen<br />Pelaaja-valmentaja Jukka Ohtonen on juhlinut monasti 2000-luvulla ToPV:n kanssa jääpallon Suomen mestaruutta, mutta nykyisin hän pelaa joukkueensa kanssa Ruotsin puolella.
TS/Lehtikuva/Jussi Partanen
Pelaaja-valmentaja Jukka Ohtonen on juhlinut monasti 2000-luvulla ToPV:n kanssa jääpallon Suomen mestaruutta, mutta nykyisin hän pelaa joukkueensa kanssa Ruotsin puolella.

JARI WELLING

Suomalaiset joukkueet ovat perinteisesti pelanneet kotimaisissa sarjoissa, mutta maailmalla on ollut jo pitkään joukkueita, jotka eivät ole syystä tai toisesta pelanneet oman maansa sarjassa. Tunnettu tällainen esimerkki on jalkapallojoukkue AS Monaco, joka on seitsemän kertaa voittanut Ranskan mestaruuden.

AS Monaco on pelannut vuodesta 1948 alkaen Ranskan sarjoissa, koska Monaco on niin pieni maa, että maan omat sarjat eivät riittäneet ammattilaisjoukkue AS Monacolle. Vastaava tapaus on liechtensteinilainen FC Vaduz, joka pelaa tällä hetkellä Sveitsin pääsarjassa. FC Andorra puolestaan on Espanjan kolmossarjassa.

Suomessakin ahvenanmaalaisjoukkueet ovat esimerkiksi jalkapallossa pelanneet piirisarjatasolla Ruotsin alasarjoissa jo vuosikymmeniä sekä välimatka- että kielikysymyksen takia. Ylemmissä sarjoissa näin ei kuitenkaan sääntöjen mukaan ole voinut tehdä.

AS Monacon, FC Vaduzin ja FC Andorran viitoittamalle tielle lähti viime kesänä jääpallossa Tornion Palloveikot, joka on voittanut 2000-luvulla kuusi Suomen mestaruutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

ToPV:n parhaat Ruotsin sarjaan

ToPV:n parhaat pelaajat Bandyliigasta siirtyivät Ruotsin kakkostasolla pelaavaan fuusiojoukkueeseen, joka nousi kauden päätteeksi Ruotsin jääpallon pääsarjaan Elitserieniin. Joukkueen nimi Ruotsin Allsvenskanissa oli Haparanda Tornio Bandy ja Suomen Bandyliigassa pelasivat vain ToPV:n juniorit.

- Jo 3-4 vuotta sitten perustimme Haaparannan ja Tornion yhteiseksi seuraksi Eurocity-joukkueen. Siitä ei kuitenkaan tullut vielä mitään, kun joukkueeseen ei kunnolla satsattu, kertoo Haparanda Tornio Bandyn pelaaja-valmentaja Jukka Ohtonen .

- Viime kesänä Ruotsin kakkostasolla olevalle joukkueelle tuli paniikki, kun joukkueessa ei ollut enää oikein pelaajia. Siinä vaiheessa päätimme ToPV:ssa lähteä mukaan ja perustimme Haparanda Tornio Bandyn. Haastavammat jääpallomarkkinat kiinnostivat, jatkaa Ohtonen.

Käytännössä Ruotsin Allsvenskanissa pelannut joukkue oli täysin entinen ToPV, sillä joukkueen vakiokokoonpanossa oli vain yksi ruotsalainen pelaaja.

Ruotsin Elitserienissä uusi seura joutuu kuitenkin panostamaan melkoisesti lisää, sillä jääpallo on huipputasolla Ruotsissa suhteellisen isoa bisnestä.

- Vahvistuksia haemme sekä Ruotsista että Suomesta, paljastaa Ohtonen.

Haparanda Tornio Bandyn yleisö on ollut pääasiassa Tornion puolelta, mutta haaparantalaisetkin ovat pikku hiljaa ottamassa joukkuetta omakseen, sillä ToPV on pelannut Suomen Bandyliigassakin Haaparannan puolella jo vuodesta 2000 alkaen.

Derry City vaihtoi Irlannin sarjaan

AS Monacon ja ToPV:n tietä on kulkenut myös pohjoisirlantilainen jalkapallojoukkue Derry City, joka on pelannut Irlannin tasavallan pääsarjassa jo kaudesta 1985-86 alkaen.

Katolisen taustansa takia Derry Cityn otteluissa oli jatkuvasti levottomuuksia Pohjois-Irlannin protestanttialueilla. Niinpä Derry City tilanteen rauhoittamiseksi siirtyi Pohjois-Irlannin sarjasta Irlannin sarjaan, vaikka joukkue onkin Pohjois-Irlannin Londonderrystä.

Jo seuran nimi kertoo sen katolilaistaustan, sillä kaupungin virallinen nimi on Londonderry, mutta katoliset käyttävät samasta kaupungista nimeä Derry.

Derry City on jo ehtinyt voittaa Irlannin mestaruuden kausina 1988-89 ja 1996-97. Eurocupeissakin Derry City on pelannut Irlannin kiintiössä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vähän vastaava tapaus oli jo ennen ensimmäistä maailmansotaa Deutscher Fussball Club Prag, joka on Saksan jalkapalloliiton perustajajäseniä ja Saksan ensimmäinen jalkapallomestari, vaikka Prahan kaupunki ei ole koskaan kuulunut Saksaan. Prahan saksankielisten seura perustettiin Itävalta-Unkarin keisarikunnassa jo 1896.

KHL-liiga palauttanut Neuvostoliiton

Myös jääkiekon puolella on tällä hetkellä "kansallinen" sarja, jossa pelaa ulkomaalaisia joukkueita, kun Venäjän uudessa KHL-liigassa ovat mukana latvialainen Dynamo Riika, valkovenäläinen Dynamo Minsk ja kazakstanilainen Barys Astana. Näin KHL on tavallaan palauttanut vanhan Neuvostoliiton.

Vähän toisenlainen tapaus on koripallon NBA:ssa, kun yhdysvaltalaisessa sarjassa on nykyään mukana myös kanadalainen Toronto Raptors.

Kun Raptors aloitti NBA:ssa 1995, mukaan tuli toinenkin kanadalaisjoukkue, Vancouver Grizzlies, joka muutti myöhemmin kuitenkin Yhdysvaltain puolelle Memphisiin.

Itse asiassa Torontosta oli NBA-joukkue jo aiemmin, mutta Toronto Huskies lopetti toimintansa 1947.