Urheilu

Marko Yrjövuori toteutti amerikkalaisen unelman

TS/TS/Arto Takala<br />Paimiosta kotoisin oleva Marko Yrjövuori asuu nykyisin Kaliforniassa ja toimii Los Angeles Lakersin fysioterapeuttina.
TS/TS/Arto Takala
Paimiosta kotoisin oleva Marko Yrjövuori asuu nykyisin Kaliforniassa ja toimii Los Angeles Lakersin fysioterapeuttina.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

Marko Yrjövuori on elävä esimerkki siitä, että amerikkalaisen unelman toteuttaminen onnistuu suomalaiseltakin.

Yrjövuori toimii yhden maailman suosituimman urheiluseuran, Los Angeles Lakersin, fysioterapeuttina. Hän vastaa käytännössä siitä, että Lakersin supertähti Kobe Bryantin lihakset ovat illasta toiseen valmiit NBA-parketeille.

NBA-joukkueen huoltaminen pitkine pelireissuineen on koripallokauden aikana enemmän kuin täysipäivästä työtä. Yrjövuoren työkiireet eivät kuitenkaan lopu siihen, sillä hän pyörittää myös omaa valmennuskeskusta Los Angelesissa.

- Tämä on niin kivaa hommaa, ettei se tunnu oikeastaan edes työltä. Ja onhan se mukava, ettei tarvitse enää tapella koko ajan laskujen kanssa, Yrjövuori hymyilee Marina del Reyn kauniissa satamassa.

Kingsin kautta Lakersiin

Runsas kymmenen vuotta sitten asiat olivat toisin.

Nuori paimiolainen fysioterapeutti muutti vuoden 1998 syksyllä Los Angelesiin haaveenaan päästä työskentelemään huippu-urheilijoiden parissa. Rahaa ja kontakteja ei ollut liiaksi, rohkeutta senkin edestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Onhan tämä ollut melkoinen seikkailu, Yrjövuori tunnustaa.

- Myin Suomessa autonrämäni, että sain kasaan matkarahat. Mukaan otin yhden lätkäkassillisen kamaa. Rahaa ei ollut paljon lompakossa.

- En tuntenut ketään täällä, joten majailin ensimmäiset pari viikkoa tutuntutun Tony Halmeen asunnolla. Vuokran maksoin hieromalla. Siitä se sitten lähti, hän muistelee.

Onni potkaisi Yrjövuorta, kun hän pääsi NHL-joukkue Los Angeles Kingsin fysioterapeutiksi. Sitä kautta tutuiksi tulivat seuraavien vuosien aikana seuran suomalaispelaajat Aki Berg ja Mikko Eloranta.

Syksyllä 2004 oli kuitenkin uusien haasteiden aika. NHL:ssä alkoi työsulku ja koko kausi jäi pelaamatta.

- Nykyinen pomoni Lakersista soitti ja kysyi, haluaisinko tulla heille töihin, Yrjövuori kertoo.

Ja halusihan hän. Ammattilaisjääkiekko vaihtui koripalloon.

Vastuulla Bryantin pelikunto

Koripallo ei ollut entuudestaan tuttu laji Yrjövuorelle. Asialla ei kuitenkaan työn kannalta ole suurta merkitystä.

- Tavallaan hauskaa on se, että koripallo ei ollut koskaan minun lajini, enkä tuntenut sitä maailmaa ollenkaan, Yrjövuori nauraa.

- Ei koripalloilijoiden ja kiekkoilijoiden lihashuollossa kuitenkaan mitään suuria eroja ole.

- Vammat ovat hieman erilaisia ja yhden haasteen asettaa tietysti koripalloilijoiden koko. Niin pitkä urheilija ei pysty tekemään aivan kaikkea sitä, mitä lyhyempi.

Yrjövuoren tehtävänä on Lakersin pelaajien valmistaminen peleihin. Erityishuomion saa Bryant.

- Meillä on viiden hengen ryhmä fysioterapeutteja ja voimavalmentajia ja tärkein tehtävämme on hoitaa aloitusviisikko pelikuntoon. Pääasiassa työhön kuuluu venyttelyä, hierontaa ja vammojen hoitoa.

- Kobe on minun vastuullani. Tulemme hänen kanssaan hyvin toimeen ja hän haluaa minun huolehtivan lihaskunnostaan, Yrjövuori kertoo.

Oma treenikeskus pystyyn

Lakersin päätoimisen työn ohessa Yrjövuori avasi tammikuussa alueelle uuden harjoituskeskuksen.

- Olen treenauttanut kuuden vuoden ajan kiekkoilijoita ja koripalloilijoita. Unelmani on koko ajan ollut pistää jonain päivänä pystyyn oma harjoituskeskus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Nyt sitten sain muutaman muun firman kanssa avattua ison treenikeskuksen vanhaan lentokonehalliin. Firmani vastaa siellä kunto- ja voimaharjoittelusta sekä terapiasta. Töissä minulla on kuusi treenaria, Yrjövuori kertoo.

Hän on jo usean vuoden ajan vastannut monen huippu-urheilijan kesäharjoittelusta. Jatkossa työtahti vain kiihtyy.

- Ensi kesänä meille tulee 20 NBA-tähteä treenaamaan.

- Neljä pelaaja-agenttia lähettää lisäksi nuoria asiakkaitaan meille. Näyttää siltä, että 95 prosenttia tulevista ykköskierroksen varauksista tulee meille harjoittelemaan, Yrjövuori sanoo.

Kova työtahti merkitsee sitä, että hän ei ehdi ensi kesänä Suomeen. Asiassa ei kuitenkaan ole mitään uutta.

- En ole käynyt Suomessa kahtena edellisenä kesänäkään. Olen tehnyt sen valinnan, että en pidä kesälomia.

- Viihdyn Los Angelesissa niin hyvin, ettei se ole ongelma. Tämän parempaa paikkaa en ole löytänyt mistään, Yrjövuori sanoo.

Luitko jo nämä?