Urheilu

Hyppyjen erottaminen
toisistaan on haastavaa

TOMMI ROIMELA

Siro taitoluistelijatar liukuu kauniisti, hyppää ilmaan, kierähtää muutaman kierroksen ympäri ja laskeutuu höyhenenkevyesti takaisin jään pinnalle. Hieno hyppy, ajattelee keskiverto television katselija. "Upea kolmoistulppi", toteaa puolestaan tv-selostaja Tapio Suominen . Seuraava hyppy näyttää jotakuinkin samalta, mutta nyt Suominen puhuukin flipistä.

Tilanne on tuttu melko monilta kotisohvilta, ja useille taitoluistelun ystävillekin hyppyjen erottaminen toisistaan on lähes mahdotonta.

Kaari- tai kärkihyppyjä

Taitoluistelussa on kuusi perushyppyä: axel, lutz, ritti, salchow, flippi ja tulppi. Ne erotetaan sen perusteella, onko hyppy kaari- vai kärkihyppy ja ponnistetaanko siinä ulko- vai sisäterältä.

Kaarihypyssä ponnistus tapahtuu suoraan kaariluistelusta, kun taas kärkihypyssä ponnistetaan vapaalla jalalla siten, että vapaan jalan luistimen piikit laitetaan maahan ja ponnistetaan siitä.

Ulkoterällä tarkoitetaan sananmukaisesti terän ulkoreunaa eli oikean jalan luistimessa oikeanpuoleista terän reunaa ja vasemman jalan luistimessa vasenta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alastulon perusteella hyppyjä ei voi erottaa, sillä kaikki kuusi perushyppyä tulevat alas taakse-ulos-kaarelle. Silläkään ei ole hypyn nimen kannalta väliä, pyöriikö luistelija myötä- vai vastapäivään. Valtaosa luistelijoista hyppää niin, että he pyörivät ilmassa vastapäivään.

Se, onko hyppy kaksois-, kolmois- vai peräti neloishyppy, riippuu luonnollisesti siitä, montako kierrosta luistelija ilmassa pyörähtää.

Axel ja lutz eroavat muista

Helpoimmin tunnistettavissa on axel. Se on hypyistä ainoa, joka lähtee eteenpäin luistelusta. Ponnistus tehdään eteen-ulos-kaarelta ja alastulo tapahtuu taaksepäin. Näin axelissa ei pyörähdetä täysiä kierroksia, vaan esimerkiksi kolmoisaxelissa pyörähdetään 3,5 kierrosta. Naiset hyppäävät pääasiassa vain kaksoisaxeleita, miehet sen sijaan pystyvät kolmoishyppyynkin.

Myös lutz-hypyn oppii melko nopeasti tunnistamaan. Sen erikoisuus on, että siinä pyöritään kaaren suuntaa vastaan. Tämän vuoksi se on myös taitoluistelun vaikeimpia. Ponnistus, johon lähdetään usein pitkästä liu'usta, tapahtuu taakse-ulos-kaarelta vapaan jalan kärjellä.

Salchow ja ritti ovat hyppyinä ikään kuin serkkuja. Molemmat hypyt lähtevät suoraan kaarelta, mutta salchowin ponnistus tapahtuu taakse-sisään-kaarelta ja ritin taakse-ulos-kaarelta. Katsoja voi erottaa hypyt myös siitä, että salchowissa alas tullaan eri jalalle ja ritissä ponnistavalle jalalle. Salchowia pidetään perinteisesti helpoimpana hyppynä.

Tulppi ja flippi ovat toiset serkukset. Näissä hypyissä ponnistus tapahtuu vapaan jalan kärjellä. Tulppi lähtee taakse-ulos-kaarelta ja flippi taakse-sisään-kaarelta. Flipissä alas tullaan ponnistavalle (vapaa jalka) jalalle, kun taas tulpissa jalka vaihtuu. Tulppi on melko helppo hyppy, ja useimmiten se onkin hyppy-yhdistelmissä mukana ainakin toisena hyppynä.