Urheilu

Finnstep kehittyi vitsistä

MARIA LEHTOVAARA

Taitoluistelun EM-kisat alkavat Helsingissä erittäin osuvasti jäätanssin pakollisista tansseista Finnstepillä. Kyseessä on tanssin ensi-ilta kansainvälisillä areenoilla, joten jopa tanssin koreografian tehneet Susanna Rahkamo ja Petri Kokko jännittävät, mitä tuleman pitää.

Periaatteessa kaikkien jäätanssiparien pitäisi tehdä täsmälleen sama ohjelma, mutta käytännössä koreografian tulkinnassa voi olla suuriakin eroja. Pareilla on ollut uuden tanssin opettelussa hankaluuksia, koska kukaan ei oikein tiedä, mitä heiltä odotetaan.

- Jopa Venäjältä soitettiin, että tule auttamaan, mutta en tässä kiireessä ehtinyt, Taitoluisteluliiton puheenjohtajana nykyisin toimiva Rahkamo kertoo.

Finnstepin Rahkamo ja Kokko ovat kehittäneet oman, vuonna 1995 EM-kultaan ja MM-hopeaan johtaneen rytmitanssinsa pohjalta. Silloin suomalaispari petasi itselleen hyvät asemat esittämällä upean quickstepin, joka keräsi kehuja katsomosta ja pisteitä tuomareilta.

Erikoista on se, että tanssia tehdessään pari ei aavistanutkaan tekevänsä jotain, joka jäisi heidän nimissään taitoluisteluhistoriaan, päinvastoin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Emme oikein syttyneet quicksteppiin. Lopulta päätimme vetää sen oikein överiksi ja kokosimme siihen kaikki kliseet 20-luvun henkeen. Kun ihmiset sitä sitten kehuivat, meitä nauratti, sillä ohjelmahan oli vitsi, Rahkamo kertaa.

Kilpailu-uransa samaan vuoteen 1995 lopettaneet Rahkamo ja Kokko kuitenkin muokkasivat Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n pyynnöstä vitsinsä pakolliseksi tanssiksi. Pyyntö on kunnianosoitus, joka kohtaa vain harvoja.

- Uusia pakollisia tansseja tehdään hyvin vähän. Vanhimmat niistä ovat peräti 1920-30-luvuilta, Rahkamo kertoo.

Viimeksi uusi tanssi otettiin 1990-luvulla, kun venäläisten Marina Klimovan ja Sergei Ponomarenkon kultainen valssi muokattiin pakolliseksi tanssiksi.

Oman nimikkotanssin saaminen tarkoittaa valtavasti töitä, sillä jokainen askel on kirjattava paperille. Lisäksi parit saavat opetusvideon.