Urheilu

Karjalainen nousi olympianeloseksi

Lehtikuva<br />Olli-Pekka Karjalaisen kuudes sija Pekingin olympialaisista kirkastui Valko-Venäjän Vadim Devjatovskin ja Ivan Tihonin dopingkäryjen myötä neljänneksi.
Lehtikuva
Olli-Pekka Karjalaisen kuudes sija Pekingin olympialaisista kirkastui Valko-Venäjän Vadim Devjatovskin ja Ivan Tihonin dopingkäryjen myötä neljänneksi.

MARIA LEHTOVAARA

Moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalaisen nousu Pekingin olympiakisojen tuloslistoilla varmistui torstaina, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK vahvisti hylkäävänsä valkovenäläisten Vadim Devjatovskin ja Ivan Tihonin suoritukset dopingkäryjen takia. Molemmat jäivät kiinni urheilussa kielletyn testosteronin käytöstä.

Hopealle heittäneen Devjatovskin ja pronssia ottaneen Tihonin poistaminen tuloslistoilta nostaa 28-vuotiaan Karjalaisen kuudennelta sijalta neljänneksi.

- Kyllähän se nelossija olisi mukavammalta tuntunut siellä kentällä kuin näin kabineteissa. Toisaalta ei sillä ole suurta eroa, onko neljäs vai kuudes. Asia voisi olla eri, jos olisi ollut mitali kyseessä, Karjalainen pohdiskeli.

Pekingin mitaleista kulta pysyy Slovenian Primoz Kozmusilla . Valko-Venäjän olympiakomitealle on lähtenyt käsky palauttaa himmeämmät mitalit, joista hopea jaetaan sopivan tilaisuuden tullen Unkarin Krisztian Parsille ja pronssi Japanin Koji Murofushille .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Urheilijat usein kutsuvat neljättä sijaa kaikkein vihatuimmaksi, onhan se niin lähellä mitalimainetta. Karjalainen ei kuitenkaan jälkikäteen sijaansa harmittele. Karjalainen heitti Pekingin moukarifinaalissa 79,59, kun kaikki hänen edellään pystyivät yli 80 metrin kaariin.

- Heitin sen, minkä pystyin. Aika kaukana Murofushi oli, Karjalainen muisteli.

Torstaina tuloslistoilta poistetuista valkovenäläisistä Devjatovski, 31, sai elinikäisen osallistumiskiellon olympialaisiin, sillä käry oli hänelle jo toinen. Häntä odottaa elinikäinen kilpailukielto myös Kansainväliseltä yleisurheiluliitolta IAAF:ltä. Tihon, 32, kärysi ensimmäisen kerran ja saanee IAAF:ltä kahden vuoden pannan.

KOK hylkäsi torstaina myös puolalaismeloja Adam Seroczynskin tulokset Pekingissä. Seroczynskin näytteestä löytyi klenbuterol-steroidia. Seroczynski sijoittui Mariusz Kujawskin kanssa kajakkikaksikoiden 1 000 metrillä neljänneksi.

Torstaina vahvistetut kolme käryä nostivat Pekingin olympialaisten dopingkäryjen määrän yhdeksään.

Syksy sujunut hyvin

Olympianeloseksi noussut Karjalainen aloitti uuden harjoituskauden melko nopeasti Pekingin jälkeen, kun kroppa oli loukkaantumisten takia taas kunnossa.

- Pakkolepoa on viime vuosina ollut tarpeeksi. Nyt on kaikki kunnossa, Karjalainen toteaa.

Karjalainen kuuluu siihen pieneen joukkoon, jonka Suomen urheiluliitto on jo valinnut ensi kesän MM-kisoihin Berliiniin. MM-kisat ovat Karjalaisen uralla jo kuudennet, ja tavoite on mitalissa.

- Viimeksi MM-kisoissa ja nyt olympialaisissakaan en ollut kisojen edellyttämässä kunnossa. Jos ehjänä saa olla, mitskua haetaan. Ei tämä nousu neljänneksi ainakaan vaikeuttanut asiaa, Karjalainen naurahti.

Karjalainen otti EM-kisoissa 2006 hopeaa, oli Osakan MM-kisoissa viime kesänä yhdeksäs ja Helsingissä 2005 viides. MM-kesään 2009 Karjalainen valmistautuu leireilemällä sekä Portugalissa että Yhdysvaltain San Diegossa.

Helsingissä asuvan Karjalaisen syksyyn on mahtunut pitkästä aikaa myös jonkin verran valtio-opin opintoja. Torstaina Karjalainen oli käynyt tekemässä vuoden ensimmäisen ja viimeisen tenttinsä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy