Urheilu

Joukkuemäki tyssäsi lumipyryyn

TS/Jane Iltanen
TS/Jane Iltanen

MIKKO ERVASTI

Rukan pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup-avaus hukkui kirjaimellisesti lumipyryyn. Lähes koko perjantaipäivän jatkuneen pyryn ja puuskittaisen tuulen takia suurmäkeen suunniteltua yhdistetyn varakilpailua sekä joukkuemäkeä ei saatu vedettyä kunnialla loppuun saakka.

- Totta kai tämä on valtava pettymys. Mutta onhan tähän tottunut, kun on jo kahdeksantoista vuotta eri mäistä erilaisissa olosuhteissa hypännyt, Kalle Keituri sanoi.

Keituri oli toinen suomalaishyppääjistä Ville Larinnon lisäksi, joka ehti hyppäämään joukkuemäen ensimmäisellä kierroksella. Tuomaristo päätti keskeyttää kilpailun, kun hyppääjistä vain seitsemän oli jäljellä tornissa. Päätöksissään sekoillut jury päätti ensin uusia kokonaan kolmannen ryhmän hyppääjien hypyt, sillä näillä hyppääjillä eivät olleet tasapuoliset olosuhteet hyppäämiseen.

- Käsittämätöntä, että jury päätti harjata latua ennen kuin koko kolmas ryhmä oli hypännyt, Ville Larinnon valmentajaisä Jari manasi.

Olli pahimpaan tuuli- ja pyryrakoon

!29 metriä kantaneeseen hyppyynsä selvästi tyytyväinen ollut Keituri harmitteli Harri Ollin puolesta, joka joutui hyppäämään kolmannessa ryhmässä juuri silloin, kun tuuli ja lumipyry yltyivät. Ollin hyppy jäi sataan metriin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Harrin vauhti tippui lumen takia kahdella kilometrillä tunnissa. Samalla metrit tippuivat, vaikka hyppy muuten oli hyvä, Keituri sanoi.

Sitten alkoi käsittämätön latujen harjaaminen, ja ryhmän jälkipään hyppääjät kuten Norjan Anders Bardal ja Itävallan Gregor Schlierenzauer pääsivät kiskaisemaan huomattavasti pitemmälle puhtaalta ladulta.

Kahden ensimmäisen ryhmän aikana mäkimontussa vallinnut iloinen talviurheilujuhla lopahti kisan peruuttamisen jälkeen silmin nähden. Edes ilotulitus ei yleisön pettymystä paljon helpottanut.

Kalle Keituri odotti kuitenkin innolla tämän päivän suurmäen erikoiskilpailua. Myös Jari Larinto uskoi suomalaishyppääjien pärjäävän, mikäli olosuhteet pysyvät kaikille suht' tasapuolisina.

- Joukkuemäessä on enemmänkin sellainen rento showmeininki. Se on kuin hyvä harjoitus erikoismäkeä varten. Valitettavasti nyt sekin ilo loppui kesken, Saksaan viime kesänä muuttanut Keituri sanoi.