Urheilu

Matti Hautamäki löysi uudelleen hyppäämisen ilon

Lehtikuva
Lehtikuva

Turun Sanomat, Kuusamo

- Pääasia on pitkän ajan jälkeen nauttia hyppäämisestä. Viime vuodet ovat näyttäneet, että pakottamalla menestystä ei saa, Matti Hautamäki sanoo mäkihypyn maailmancupkauden aattona.

- Ratkiriemukasta tästä hommasta ei varmasti tulekaan koskaan, mutta on pakko myöntää, että viime aikoina hymy on ollut suupielissä aika usein, urallaan 295 kertaa maailmancupkisassa hypännyt kuopiolainen jatkaa.

Hautamäki piti kesällä kuukauden tauon hyppäämisestä. Heinäkuussa uusi motivaatio omaan lajiin löytyi kuntosalilta ja lenkkipoluilta.

- Hikoilin salilla ja päätin pistää kropan timmiin kuntoon. Mieliala oli ennen taukoa sellainen, että tuntui etten jaksa tätä hommaa enää.

- Kun v-käyrä on päällä koko ajan, ei tähän lajin kuuluvalla dieetilläkään oikein jaksanut olla, Hautamäki muistelee.

Asennetta piti muuttaa

Nyt Hautamäen olemus kertoo, että dieettikin on maistunut.

- Asennettani oli pakko muuttaa. Olen tehnyt tätä hommaa polvenkorkuisesta ja suhteellisen ammattimaisestikin 15 vuotta, mutta touhu oli hirveää tahkoamista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maajoukkueen päävalmentaja Janne Väätäinen , henkilökohtainen valmentaja Jarkko Saapunki sekä Lauri Hakola ovat hyppytauon jälkeen olleet rakentamassa kuopiolaisen hyppyvirettä perusteista lähtien. Hopea SM-kisoista ja harjoitushypyt kertovat, että Hautamäki on keksinyt polkupyörän uudestaan.

- Kaipa koko porukka on ollut vähän ihmeissään, kun kumpu ei kolisekaan vanhaan malliin, 14 maailmancupin osakilpailua urallaan voittanut kuopiolainen sanoo.

Vaikka sekä ilo että hyppyvire ovat löytyneet, ei Hautamäki maalaile suuria odotuksia.

- En odota kaudelta oikeastaan yhtään mitään, mutta koska olen joskus ollut huipulla, en minä lähde vuoriakaan katselemaan. Kyllä tätä hommaa sillä mielellä tekee, että haluaa pärjätä, mutta pakottamalla asioista ei tule mitään.

Sunnuntain harjoituksissa Rukalla Hautamäki liisi ylipitkän hypyn ja niiasi syvään. Pari vuotta kiukutellut polvi ei kuitenkaan loukkaantunut uudestaan.

- Terveempään polveen kävi vähän kipeää, mutta vanhat nivelet nyt ovat sellaisia, Hautamäki myöntää, mutta korostaa, että molemmat polvet ovat mainiossa kunnossa.

Iloisemman ilmeen lisäksi Hautamäki on vaihtanut myös monomerkkiä. Koko uran ajan palvelleet kotimaiset kengät vaihtuivat saksalaisiin.

- Kokeilin Rassin monoja kesällä ja kun hyppy sattui niillä kulkemaan, päätin pysyä uudessa merkissä. Muilta osin peruspalikat ovatkin paikallaan.

Kahdeksan suomalaista lauantain kisaan

Torstaina Rukalla käytiin myös lauantain maailmancupin osakilpailun karsinta. Hautamäellä kisa sujui erinomaisesti, sillä mies oli karsinnan paras 135 metriä kantaneella hypyllään. Kaikkiaan lauantain kisaan selvisi kahdeksan suomalaishyppääjää kahdestatoista.

Perjantaiseen joukkuekilpailuun päävalmentaja Janne Väätäinen valitsi neljä karsinnan parasta suomalaista eli Matti Hautamäen, Kalle Keiturin , Harri Ollin ja Ville Larinnon.

Keituri jäi puoli metriä Hautamäestä 134,5 metrin ponkaisullaan, ja Olli venytti 132 metriä.

Lisäksi karsinnan selvittivät Jussi Hautamäki , Tami Kiuru , Mika Kauhanen ja Sami Niemi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puijon Hiihtoseuran 19-vuotiaalle Kauhaselle lauantain kilpailu on ensimmäinen maailmancupissa.

- Ei tämä karsinta hirveästi jännittänyt. Tavoitteena oli tehdä rento oma suoritus ja siinä onnistuin. Samalla tavalla pitää jatkaa kilpailussakin, Kauhanen sanoi.

Viime vuoden cupsijoituksen perusteella suoraan kilpailuun päässyt Simon Amman liiteli torstain pisimmän siivun 141 metriä.