Urheilu

Roponen hyytyi aivan viime metreillä

Lehtikuva
Lehtikuva

Suomen naisten joukkue hiihti toiseksi kauden ensimmäisessä maastohiihdon maailmancupin viestissä Ruotsin Jällivaarassa sunnuntaina. Voitto ratkesi loppukirissä, kun Norjan ankkuri Marthe Kristoffersen ehti maaliin 0,4 sekuntia ennen Riitta-Liisa Roposta . Ruotsi oli kolmas.

- Loppusuoralla yritin mennä niin kovaa kuin pystyin, ei siinä muuta. Ihan hyvä maku tästä jäi, kun toisia oltiin. Taktiikka muotoutui kisan aikana. Suhteellisen hyvää vauhtia piti lähteä, ettei Ruotsin Charlotte Kalla tule takaa. Kahden kilometrin kohdalla Norjan tyttö meni edelle ja lisäsi vauhtia, silloin ajattelin että vasta viimeisessä mäessä yritän, Roponen selvitti maaliintulon jälkeen.

Pirjo Muranen aloitti viestin hyvin. Vaihtoon hän tuli kolmantena Italian Arianna Follisin ja Norjan Marit Björgenin jälkeen, mutta eroa oli kuitenkin vain 2,9 sekuntia.

- Tämä oli sellainen pyrähdys, että ajattelin lähteä reippaasti, kun kukaan ei lähtenyt vetämään. En mahdottoman rentoa hiihtoa pystynyt tekemään, sillä latu vaati vähän hakemista. Hiihto ilahdutti, se oli hyvää valmistautumista Rukalle, Muranen kertoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toinen viestinviejä Virpi Kuitunen nosti Suomen johtoon. Norjan Therese Johaug sinnitteli kuitenkin Kuitusen kintereillä ja jäi vain 2,9 sekunnin päähän.

- Silmät jäätyivät, ei niin pahasti ettei maaliin nähnyt, mutta viimeinen kilometri oli aika sumeaa. Yritin koko matkan pudottaa Johaugia. Perinteinen oli vielä hirveää käskyttämistä, ei rentoa, mutta varmasti jaksan. Tämä viikonloppu ei antanut sitä mitä hain, lauantaina olisin halunnut että olisin pystynyt hiihtämään helpommin vapaata, Kuitunen tiivisti.

Lauantaina 10 kilometrin kisassa kolmanneksi ehtinyt Aino-Kaisa Saarinen oli jälleen vapaalla vahvassa vireessä ja piti Suomen ykkösenä, vaikka Norjan Kristin Steira pääsikin 0,6 sekunnin päähän.

- Oli hyvä tunne hiihtää. Rukalla matkat eivät ole hullummat, eikä lähtöpaikkakaan. Mukavista asetelmista pääsen hiihtämään, jatketaan siitä mihin täällä jäätiin, Saarinen mietti tulevaa viikonvaihdetta.

Naiset hiihtävät Rukalla lauantaina sprintin ja sunnuntaina 10 kilometriä. Molempina päivinä hiihtotapa on perinteinen.

Northug vahvin kiritaistelussa

Suomen miehet hiihtivät seitsemänneksi 4x10 kilometrin viestissä. Suomen joukkue Ville Nousiainen , Sami Jauhojärvi , Matti Heikkinen ja Teemu Kattilakoski hävisi voittoon kirineelle Norjalle 8,8 sekuntia. Norjan ankkuri Petter Northug kukisti Ruotsin Marcus Hellnerin 0,2 sekunnilla. Saksa oli kolmas.

Suomi johti viestiä sekä toisessa että kolmannessa eli viimeisessä vaihdossa.

- Pojat tekivät hienon esityön, mutta en pystynyt viimeistelemään. Lauantain hiihto kyllä aukaisi paikkoja, mutta ei ole täysi tikki päällä. Laskut vedin tosi huonosti, ankkuriosuuden hiihtänyt Kattilakoski sanoi ja lisäsi sunnuntaisen todistaneen, etteivät puheet Suomen miesten MM-viestimitalista ole utopiaa.

Viestin avannut Nousiainen pysyi kärkiporukassa ja tuli vaihtoon kahdeksantena, 9,9 sekuntia kärjestä.

- Yhtä huonoa kuin lauantaina, ei ole kaikki kohdallaan. Ei ole voimaa ja rentous puuttuu. Joutuu säheltämään ja tikkaamaan. Rukaa ajatellen tämä ei antanut paljon mitään. Kunto olisi hyvä, mutta ei vaan pääse lujaa, Nousiainen harmitteli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jauhojärvi nosti Suomen kärkeen hyvällä hiihdollaan.

- Helpotti henkisesti. En muista, koska olisin noin paljon jännittänyt. Käskyä on, helppoutta ei. Ei ole retvakkaa, Jauhojärvi mietti ja toivoi alkuviikosta pääsevänsä kotipaikkakunnallaan Rovaniemellä metsäsuksille Rukalle valmistautuessaan.

Myös Heikkinen oli hyvässä vauhdissa ja piti Suomen kärjessä.

- Oli frekvenssikuokkaa - siinä oli paikka ja annettiin vähän sirkushuveja. Lauantaihin verrattuna hiihto oli helppoa. Sain määrätä alkuvauhtia ja hiihto lähti helposti kovaa, Heikkinen sanoi.

Maailmancupissa Rukalla miehet hiihtävät lauantaina perinteisellä sprintin ja sunnuntaina samalla hiihtotavalla 15 kilometriä.