Kohta liikaa kilpaluokkia
valtataistelun seurauksena
Turun Sanomat
LUIS VASCONCELOS
Vaikka vanhat kaverukset Max Mosley ja Bernie Ecclestone hymyilevät ja vakuuttavat kaiken olevan välillään kunnossa, ei voi välttyä vaikutelmalta, että nämä liittolaiset tekisivät kaikkensa toistensa tuhoamiseksi.
Ecclestone katsoi hetkensä koittaneen, kun englantilainen tabloidilehti yllätti Mosleyn ns. housut kintuissa. Sen jälkeen Mosley käytti kaikki voimavaransa viedäkseen vallan F1:n kaupalliset oikeudet omistavalta Ecclestonelta vaatimalla talleille paljon suurempaa siivua tulokakusta.
Kun kumpikin ymmärsi, että molemmat saattaisivat tuhoutua tällaisella sotimisella, Mosley ja Ecclestone lopettivat keskinäisen syyttelyn ja laativat uuden taktiikan - yrittämällä vahingoittaa toisen etuja kohisematta siitä lehdistössä.
Tuorein taistelu riehuu pienempien formulaluokkien kautta.
Ecclestone kontrolloi GP2-sarjaa, joka maksaa keskimäärin 1,4 miljoonaa euroa kuskia kohden. Tätä hintaa kaikki muut luokasta vastaavaa kolmikkoa Ecclestone, Flavio Briatore ja Bruno Michel lukuunottamatta pitää aivan sietämättömän kalliina.
Vastavetona Mosley on esitellyt uuden Formula 2 -konseptin, jonka pitäisi tuottaa kilpailukykyinen kalusto vain 200 000 euron vuosibudjetilla. Suunnitelmat tämän luokan tuomiseksi osaksi Grand Prix -viikonloppua ovat kuitenkin olleet vastatuulessa, kun Ecclestone ilmoitti, ettei tilaa sille löydy hänen laatimassaan ohjelmassa.
Näin F2-luokka jää oheistapahtumaksi joko FIA:n Touring Car- (WTCC) tai GT-sarjalle. Joka tapauksessa positiivista on, että nämä F2-autot suunnittelee ja rakentaa Williams Grand Prix Engineering kokeneen Patrick Headin valvonnassa. Tämä takaa hyvän teknisen tason uudelle kilpaluokalle.
Uutena vastaiskuna Ecclestone on ehtinyt jo julkistaa, että hän järjestää uuden mestaruussarjan, jonka nimeksi tulee GP3 ja sen kustannusten lasketaan olevan vain 350 000 euroa kaudessa. Tämä luokka pääsisi mahdollisesti myös Grand Prix -ohjelmaan, joka antaisi sekä tv-aikaa että huomattavuutta. Autot otettaisiin nykyisestä Formula Masters -luokasta, joten kilpatiimit eivät joutuisi investoimaan niin paljon.
Perinneluokat olisi turvattava
Mutta kaipaako moottoriurheilu todellakin Formula 2:ta ja GP3:a? Meillä on jo Formula BMW, Formula Renault, World Series by Renault, Formula 3, GP2, A1GP, uusi Superleague Formula ja paljon muita. Ymppäämällä tähän vielä Ecclestonen ja Mosleyn uudet formulat ei vain vahingoiteta nykyisiä sarjoja vaan vaikeutetaan oleellisesti parhaiden nuorten lupausten seuloutumista kohti huippua.
Joku kuljettaja voi hallita omaa sarjaansa ilmiömäisesti ja luoda vaikutelman olevansa seuraava Michael Schumacher, mutta kun pääsee sitten F1-tasolle osoittautuukin pahaksi pettymykseksi - pelkästään siksi, että on kilpaillut niin heikkojen vastustajien kanssa aiemmin. Joku lahjakkuus voi taas jäädä vaikkapa sijoille 4-5, eikä erotu edukseen, koska joutuu ajamaan jatkuvasti muutamaa supertyyppiä vastaan.
Liika on pahaksi missä tahansa. Nyt kansainvälisellä autoliitolla FIA:lla on vakava riski tappaa kultamunia tuottava hanhi, mikäli Mosleyn ja Ecclestonen ideat päästetään irti. Mikäli F2 ja GP3 osoittautuivat täysiksi limboiksi, kukaan ei niitä sure. Jos ne tappavat GP2-luokan - mikä tuskin toteutuu, mutta on mahdollista - ei kukaan kyynelehdi tämänkään järjettömän kalliin sarjan poistumista.
Mutta se olisi myrkkyä autourheilulle, jos nämä uudet luokat alkaisivat tappaa sellaisia perinteisiä sarjoja kuin F3 tai World Series. Se vahingoittaisi kaikkia moottoriurheilun parissa työskenteleviä, eikä sellaista halua kukaan.