Painisäännöt remonttiin
REIJO MAJASAARI
Painin raskaansarjan maailmanmestari ja 12-kertainen arvokisamitalisti Tomas Johansson , 46, ei pidä lempilajinsa tämän hetken sääntöjä järin onnistuneina. Pykälät vaatisivat hänen mielestään remonttia.
Ruotsalaismörssärin mukaan mm. mattovuorojen arvonta pääsee vaikuttamaan useasti tasaväkisten otteluiden lopputuloksiin. Painin suolana aina pidetyt heitot jäävät nykyisin harvinaisiksi, kun alkupysty on vain minuutin kestävä.
Kotikaupungissaan Haaparannalla peruskoulun erityisluokkien ohjaajana toimiva "Tomppa" laittaisikin pystypainiin reilusti lisäaikaa. Mattoarvonnasta Johansson kehittäisi yksinkertaisella vuorottelulla tämänhetkistä tasapuolisemman.
- Pystyheitot - ristivyöt, lindenit, lenkit, käsivarret ja lonkkaheitot - ovat jääneet melko vähiin. Näistähän yleisö aina ennen inostui.
- Nyt vaan roikutaan ja revitään jaksojen alkuminuutti vastustajan sormissa ja ranteissa. Ja sitten mennään arvontapussille.
- Mattopainiasentoon meneminenkin ja siihen asettelu on melkoista pilkun viilaamista.
- Tällaisella kehityksellä paini voi jopa tipahtaa jossakin vaiheessa pois olympialajien kelkasta. Sääntömuutoksiin olisi totisesti syytä, täräyttää 1980-1990-luvuilla kirkkaimmat saavutuksensa kreikkalais-roomalaisessa painissa saavuttanut Johansson.
Dopingkäry harmittaa
Kreikkalais-roomalaisen painin MM-kultaa Johansson voitti Budapestissa syksylä 1986. Arvokisamitaleita on Johanssonin tilillä kaikkiaan tusina. Sekä vapaan että kreikkalais-roomalaisen painin parissa menestyneellä Janne Karlssonilla on Ruotsin mestaruuksia yhtä monta kuin Johanssonillakin eli 28. Pohjoismaiden mestaruuksia Johansson saavutti 10.
Arvokisamitaleja Johanssonilla olisi 13, mutta hän menetti Los Angelesin (1984) olympiahopeansa dopingin vuoksi.
- Se oli tyhmin asia, mihin nuoruudessa sorruin. Tunnusti asian heti ja kärsin kilpailukieltoni. Tein vuosia dopingin vastaista valistustyötä sen jälkeen mm. kouluissa ja urheiluseuroissa. Enkä vältä asiasta varoittelua tänäkään päivänä, Johansson toteaa.
Johansson toimii Haaparannan peruskoulun yläasteen erityisluokalla ohjaajana. Ryhmässä on kymmenkunta 13-16-vuotiasta poikaa. Siinä porukassa "Tomppa" on takuulla rauhoittava hahmo.
- Harrastamme poikien kanssa paljon luonnossa käymistä. Painimme, uimme ja voimistelemme, kertoo Johansson päivätoimistaan. Iltaisin hän vetää Haaparannan HSKT:n painiharjoituksia. Johanssonin ryhmässä on noin kolmisenkymmentä 12-25-vuotiasta painijaa.
- Hiljattain olimme Bodenissa nuorten lupausten leirillä. Seurassamme on myös lupaavia naispainijoita.
Abrahamian kärsi vääryyttä
Pekingissä Ruotsia edusti 84-kiloisissa Ara Abrahamian , joka sijoittui pronssille. Hän menetti mitalinsa protestoituaan tuomareille epäurheilijamaisesti mitalijuhlallisuuksissa. Nyt yritetään Abrahamiamille pronssia takaisin juristiarmeijan avulla.
- Abrahamianin ja olympiavoittoon sitten edenneen Italian Andrea Minguzzin ottelu olisi pitänyt käsitellä heti välierän jälkeen. Jälkeen päin asioita ei voi tietenkään korjata.
- Olympiapainien jyry ei käsitellyt Ruotsin vastalausetta, koska ottelun kaikki kolme tuomaria olivat lopputuloksesta yhtä mieltä.
- Minunkin mielestäni Ara kärsi vääryyttä. Mutta ikävä protestointi oli myöhäistä ja tapahtui väärässä tilanteessa.
- Olympiaseremonioissa ei saa käyttäytyä huonosti jo muidenkaan urheilijoiden vuoksi, Johansson painottaa.
Abrahamianin Pekingin protestointi on Johanssonin mukaan aiheuttanut FILA:n (kv. painiliitto) taholla sen, että Haaparanta on pudonnut vuoden 2010 MM-painien järjestäjäehdokaslistalta.
- Toivottavasti aika parantaa haavat. Ja saamme MM-kisat piakkoin Haaparantaan. Paini on meillä kaikesta huolimatta kovassa iskussa, Johansson sanoo.