Urheilu

Harri Koivunen ja Ribaude juhlivat Derbyn voittoa Vermossa

Lehtikuva
Lehtikuva

Osmo Vatanen

Nelivuotiaiden lämminveristen pääkilpailu Derby päättyi yllätysvoittoon. Harri Koivunen kiritti valmentamansa Ribauden 100 000 euron arvoiseen voittoon. Oriin aika 14,4a on kisan uusi ennätys.

Turun Metsämäessä talliaan pitävä Harri Koivunen on ohjastanut Petten ravikuninkaaksi peräti kaksi kertaa. Lämminveristen puolella Ribauden saavutus on hänen uransa suurin.

- Olen 35 vuotta katsellut hevosen häntää. Eiköhän se ollut jo minun vuoroni, Koivunen lohkaisi kisan jälkeen.

- Saimme hyvän juoksun parijonon hännillä. Jouduimme kyllä sitten lähtemään jo kierros jäljellä, mutta Ribaude punnersi tosi vahvasti perille saakka, Koivunen tilitti.

Ari Moilasen rattailleen saanut Arctic Hope onnistui sekavassa startissa kiihdyttämään johtoon ja sai sitten rinnalleen kisan ennakkosuosikin Ikaroksen Leaderin. Jälkimmäinen heitti pyyhkeen kehään jo loppukaarteessa.

Arctic Hope sinnitteli reippaasta matkavauhdista huolimatta hyvin perille saakka mutta ei pystynyt vastaamaan Ribaudin väkevään kiriin. Jorma Kontion tahdittama ruotsalaisvieras Bob Hope paikkasi alun laukkansa komeasti ja pinnisti vielä aivan voittajan tuntumaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ranskalaista sukujuurta

Ribaude on kovan ranskalaisoriin In Love With Youn varsa. Ori on siitostyössä kotimaassaan, mutta sen pakastespermaa on ollut käytössä Suomessa.

Tuoreen derbyvoittajan emä on kohtalainen kilpatamma Barbie Laurelton. Kovasukuisen tamman ympärille kerättiin aikoinaan neljän hengen porukka Four Roses Stable, josta mukana ovat vielä Harri Koivunen, Sipi Erkkilä ja Hannu Nivola .

Barbie Laureltonin emä, Saksasta Ruotsin kautta Suomeen tullut Highlight Laurelton oli ennätyksellään 13,8a ykkössarjojen voitokas menijä ja myös melkoinen periyttäjä. Sen jälkeläisiä on mm. 12,8-aikainen Cassie Laurelton.

Voiton kunniaksi Ribauden omistajat ja Turun Hippos ry. tarjoavat tuhannelle ensimmäiselle kakkukahvit Metsämäen raveissa maanantaina.

Vermossa ratkottiin myös lämminveristen Suomen mestaruus. Sen vei Jorma Kontion ohjastama Passionate Kemp, joka näytti olevansa taas parhaiden vuosiensa iskussa. Viime vuonna hankositeensä loukannut tamma on ollut Ruotsissa kuulun Stig H Johanssonin valmennuksessa.

Passionate Kemp juoksi parijonossa takana toisella radalla, odotteli loppusuoraa ja pyyhälsi sitten hetkessä muun porukan ohitse. 40 000 euroa heltisi 2 100 metrin kisasta ajalla 14,2a. Päätöspuolikkaan Passionate Kemp polki kiertäenkin reilusti alle 1.10-kyytiä.

- Hevonen oli koko ajan rauhallisen ja hyvän tuntuinen. Luotin siihen täysin, ja tiesin sen pystyvän lopussa tosi kovaan pätkään, Jorma Kontio tuumasi taktiikastaan.

Suomenhevosten Tähtisprintterissä oli mukana vain kuusi valjakkoa. Hallitseva ravikuningas Saran Salama puolusti asemaansa kunnialla ja voitti kymppitonnin ajalla 21,3a. Se johti mailin pyrähdystä alusta loppuun eikä päästänyt 1.19-kyytisessä lopetuksessa Aurausta edes rinnalleen. A.T. Eko pilasi tällä kertaa juoksunsa laukkaan.