Urheilu

Ruotsi niskan päällä maaottelussa

Lehtikuva<br />Minna Nikkanen taivutti maaotteluvoittoon naisten seipäässä. Ruotsi sen sijaan johtaa maaottelua sekä miehissä että naisissa.
Lehtikuva
Minna Nikkanen taivutti maaotteluvoittoon naisten seipäässä. Ruotsi sen sijaan johtaa maaottelua sekä miehissä että naisissa.

ANTTI RÄMÄNEN

Suomen ja Ruotsin välisen yleisurheilumaaottelun ensimmäinen päivä päättyi Ruotsin komennossa. Miehissä tilanne kääntyi lopussa länsinaapureille 100-103. Naiset ovat omassa kilpailussaan tappiolla 98-106. Koleassa säässä käyty tapahtuma-avaus sai paikalle 26 500 katsojaa.

Avauspäivän murskaavin suoritus oli naisten seipäässä, jossa Suomen kolmikko otti kolmoisvoiton. Vielä kun Ruotsin ykkösnainen Hanna-Mia Persson jäi aloituskorkeuteensa 383, Ruotsi menetti viimeisenkin jäännöspisteen ja hävisi lajin 5-16.

Kärkikaksikko Vanessa Vandy - Minna Nikkanen otti toista kertaa yhteen sitten Kalevan kisojen.

Tulostaso naisten seipäässä jäi vaatimattomaksi. Suomea Pekingissä edustanut Vandy jäi korkeuteen 406, ja somerolainen Nikkanen pääsi 420 yli toisellaan. Nikkanen yritti vielä Suomen ennätyskorkeutta 436, mutta yksikään kolmesta yritystä ei käynyt lopulta lähelläkään.

Kolmanneksi sijoittunut Eeva Niemelä oli lähellä ylittää viidellä sentillä ennätyksensä (391).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kilpailu hypättiin viileässä säässä ja pienessä sivutuulessa. Nikkanen huomasi tuulen, mutta sillä ei merkitystä tulostasoon hänen mukaansa ollut.

- Se oli niin heppoinen, että ei sitä voinut ajatella. Ennemmin olisi kylmä tullut, Nikkanen kommentoi.

Kuittaus Kalevan kisoista

Someron Esan hyppääjä hävisi Kalevan kisoissa ratkaisevan kohtaamisen Vandylle. Nyt vaaka on kääntynyt takaisin Nikkasen eduksi.

- On tämä parempi nyt, Nikkanen kommentoi varovaisesti voiton merkitystä.

Nikkanen piti olympiapaikan menettämisen jälkeen kolmen viikon kilpailutauon.

Ajan hän käytti tekniikan hiomiseen.

- Nyt sai juostua myös ihan rennosti. Sitä ei ole saanut tehtyä koko kesänä.

Miesten korkeudessa 224 ensimmäisellään ylittänyt Osku Torro oli lähellä yllätystä, kun olympianelonen Stefan Holm takelteli yllättävän paljon. Holmin yksi pudotus samasta korkeudesta ei haitannut, sillä ruotsalainen taktikoi Torron ulos seuraavista korkeuksista.

Korkeuskilpailun voitti alusta asti vakuuttavasti hypännyt Linus Thörnblad . Holm jäi tulokseen 226, kun taas maanmies Thörnblad ylitti 228.

Miesten moukarikisassa joukkueen kapteeni Olli-Pekka Karjalainen karisti muut kilpailijat heti avausheitollaan. Yhdeksäs maaotteluvoitto tuli tuloksella 77,31.

Moukarikunkun heitoista kaikki lensivät yli 75 metriä, mutta punainen lippu nousi neljä kertaa. Karjalaisen paras heitto olisi kantanut noin 79 metriin, mutta moukari lipsahti niukasti sektorin ulkopuolelle.

- Kilpailuun ei tarvinnut hakea tsemppiä, päinvastoin. Yliastumiseni kertoivat innostumisesta. Kaksoisvoitto on todella jees, Karjalainen kuvaili tunnelmiaan.

- Täällä on mahtavaa niin kuin aina. Helsinki hakkaa Göteborgin kilpailun 100-0, on mukavaa olla omien parissa, tunnollisesti nimikirjoituksia lapsille kirjoittanut Karjalainen hymyili.

David Söderberg kävi kovaa pistetaistelua Ruotsin Mattias Jonsin kanssa. Jons jäi alle 70 metriin, mihin Söderbergikään ei yltänyt kuin vasta kahdella viimeisellään. Paras tulos (71,34) syntyi päätöskierroksella. Näin Suomi vei moukarin odotetusti pistein 15-7.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Naisissa venymisiä

Naisten taistelu paluusta voittokantaan sai hyvän alun. Kauden tilastojen mukaan Ruotsin olisi pitänyt pystyä kolmoisvoittoon 400 metrin aidoissa, mutta suomalaisnaisista Jenniina Halkoaho ja Emma Millard onnistuivat murtautumaan sijoille kolme ja neljä.

Myös naisten kuulakilpailussa suomalaiset venyivät tilastoja parempaan suoritukseen.

Keihäässä voiton otti Mikaela Ingberg , joka heitti viimeisellään 59,51. Kirsi Ahonen ja Taina Kolkkala varmistivat Suomelle kolmoisvoiton.