Urheilu

Satu Mäkelä-Nummela jännitti vasta tv-uusinnassa

Lehtikuva<br />Tässä he ovat. Suomen mitalistit kokoontuivat yhteiskuvaan maanantaina tulojuhlassa. Henri Häkkinen (vas.), Satu Mäkelä-Nummela, Sanna Sten, Minna Nieminen ja Tero Pitkämäki sekä mitalit.
Lehtikuva
Tässä he ovat. Suomen mitalistit kokoontuivat yhteiskuvaan maanantaina tulojuhlassa. Henri Häkkinen (vas.), Satu Mäkelä-Nummela, Sanna Sten, Minna Nieminen ja Tero Pitkämäki sekä mitalit.

Helsinki (UT)

Trapissa haulikolla olympiakultaa paukutellut Satu Mäkelä-Nummela pääsi kultamitalilla kerta heitolla suomalaisten sydämiin. Suomen olympiajoukkueen paluujuhlaan osallistunut urheilijasankari kertoi saavansa päivittäin onnitteluja niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin.

- Vieläkin tulee tekstiviestejä ja kortteja kotiin. Myös pullaa, kakkua ja kahvia tarjotaan jatkuvasti. Kyllähän kakkua jaksaakin syödä, koska niitä on eri makuisia, Orimattilassa asuva Mäkelä-Nummela naureskeli kultamitali kaulassaan lentoaseman VIP-puolella, missä paluujuhla järjestettiin.

Onnitteluja on tullut myös muilta olympiasankareilta. Mäkelä-Nummela tapasi Heli Rantasen , joka toi edellisen kerran suomalaisnaiselle olympiakultaa kesäkisoista. Rantanen voitti olympialaisten keihäskisan 1996 Atlantassa.

- Heli kävi luonani sunnuntaikahvilla ja vaihdoimme kuulumisia. Emme olleet koskaan aiemmin tavanneet, mutta nyt Heli tuli tutuksi. Heli toivoi kovasti, että tulen mukaan olympiakultamitalistien yhdistykseen. Minulle kuulemma lankeaa nuorimpana tiskaajan rooli. Taidan ottaa kertakäyttöastiat mukaan, ettei koko porukan tiskejä tarvitse aina tiskata.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mäkelä-Nummela on kilpailijana kuin viilipytty, mutta television välityksellä jopa oman suorituksen seuraaminen sai kämmenet hikoamaan.

- Eilen pääsin fiilistelemään oikein kunnolla, kun televisiosta tuli olympialaisten kooste. Paistoin samalla pullia uunissa. Pullat olivat lähellä kärähtämistä, koska jännitin niin hirveästi kilpailun katsomista.

- Välillä kun toimittaja sanoi, että nyt on osuttava, niin pelkäsin ampuvani hutilaukauksen. Tyttäreni Sara katsoi koostetta vieressäni silmät kosteina ja sanoi, että kyllä äiti tämän kilpailun voittaa.

"Ruotsalaiset näyttävät vielä"

Mäkelä-Nummelan kultamitalin ansiosta Suomi jätti mitalitaulukossa taakseen Ruotsin. Kultaa ei länsinaapuriin herunut. Suomen olympiavoittaja ei kuitenkaan halua ilkkua Ruotsin suuntaan.

- Tunnen ruotsalaisia ampujia, ja on Ruotsi sentään rajanaapurimme. Kyllä ruotsalaiset meille vielä näyttävät.

Suomen saldolsi jäi kultamitalin lisäksi hopeaa ja kaksi pronssia. Kaikki Suomen mitalistit olivat läsnä paluujuhlassa: Mäkelä-Nummelan lisäksi kilpaa hymyilivät hopeaa soutaneet Minna Nieminen ja Sanna Stén . Myös pronssia saalistanut kivääriampuja Henri Häkkinen ja kolmanneksi jäänyt keihäänheittäjä Tero Pitkämäki olivat mukana juhlassa. Suomen kokonaispanos tyydytti olympiavoittajaa.

- Minusta se oli hyvä saavutus, vaikka keihäsmiehiltä odotinkin kultamitalia. Niin se vain on, että aina ei voi kultaa voittaa, vaikka olisikin harjoitellut hirvittävät määrät.

-  Jos toisella on täydellinen päivä, niin sille ei mitään voi.

Mäkelä-Nummela suunnitteli ampumaradalle lähtemistä jo saman illan aikana.

- Tarkoitus on jatkaa kautta niin pitkälle kuin Suomen kelit sen sallivat. Syksyllä on edessä vielä maailmancupinfinaali.

Pronssi ei tyydytä Pitkämäkeä

Norjan Andreas Thorkildsenin hallitsemassa keihäskisassa pronssille jäänyt Tero Pitkämäki haki uransa pääkilpailusta kultamitalia. Paluujuhlassa hän sai vastata jatkuvalla syötöllä kysymykseen, oliko hän tyytyväinen pronssiin.

- Lähdin hakemaan kultaa, joten en voi olla täysin tyytyväinen. Mitali on kuitenkin aina mitali, Pitkämäki sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Zürichiin ja Ruotsi-otteluun

Seuraavaksi Pitkämäki viskaa keihästä perjantaina Zürichissä. Lauantaina hän kilpailee kotiyleisön edessä Ruotsi -maaottelussa.

- Täytyy yrittää kaivaa huippuvire päälle. Juhlimiseen ei ole paljon aikaa, kun kisoja on tiedossa.