F1

Aika-ajoista
avain
mestaruuteen

Turun Sanomat, Valencia

HEIKKI KULTA

Ei ole epäilystäkään siitä, että F1-urheilun tämän vuoden maailmanmestaruus ratkeaa hyvin pitkälti niissä kuudessa aika-ajossa, jotka tällä kaudella vielä ovat jäljellä. Yhtään pistettä ei lauantaisin jaella, mutta lähtöruudun merkitys vaikuttaa nykyautoilla olevan kriittisempi kuin koskaan.

Voittaminen kolmen kärkiruudun takaa on käynyt lähes mahdottomaksi. Tämän kauden 12 kisasta kymmenen on voitettu starttaamalla eturivistä - niistä kuusi paalupaikalta.

Kun laskee kärkikuskien keskimääräiset aika-ajotulokset, näkee myös pistetilanne saa lisäselvitystä. Lewis Hamilton on ollut aika-ajossa keskimäärin sijalla 2,7 (ilman rangaistuksia), Felipe Massa sijalla 2,9 ja Kimi Räikkönen vasta sijalla 4.3. Hamiltonin tallikaverin Heikki Kovalaisen keskimääräinen sijoitus aika-ajossa on ollut 3,9.

Lähtöruudut näkyvät varmasti myös kisamatkoina, jotka kuljettajat ovat ajaneet kärjessä. Kauden 3639 kilometristä Massa on johtanut 1366, Hamilton 1110, Räikkönen 650 ja Kovalainen 160 km.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Massa on 12 aika-ajossa ollut yhteensä 1,701 sekuntia Räikköstä nopeampi. Vain neljä kertaa Räikkönen on ollut paremmassa ruudussa. Kolmessa viime aika-ajossa Räikkönen on jäänyt tallikaveristaan keskimäärin lähes puoli sekuntia eli ero on ollut 0,451.

Massa on startannut ruuduista kaksi, kolme ja yksi. Räikkösen paikat ovat olleet kuusi, kuusi ja neljä. Massa on näistä kolmesta kisasta kerännyt 16 pistettä, kun Räikkönen on jäänyt yhdeksään. Siitä tulee myös tämän hetken seitsemän pisteen ero MM-taistossa.

Selvää on, että jos Räikkönen ei saa autoaan ja sen aika-ajosäätöjä kohdalleen tämän viikon Monzan testeissä, edes hänen lempiratansa Spa ei käännä kurssia kisamenestykseen.

Ohittamiseen ei riitä ilmaa

Valenciassa Räikkönen ajoi valtaosan kisastaan Kovalaisen takana. Ferrari olisi ollut hieman nopeampi, mutta kertaakaan Räikkönen ei päässyt edes yrittämään ohitusta.

Kovalainen itse koki samoja tykytyksiä yrittäessään alussa hakea paikkaa Robert Kubican ohittamiseen, varsinkin kun puolalaisen pallo oli hukassa kadulla leijailleen muovipussin takerruttua autoon.

- Ainoa keino saada parempi sijoitus kisassa tällä radalla olisi ollut päästä aika-ajossa parempaan lähtöruutuun, Kovalainen tunnusti.

- Olisi luullut, että Valenciassa olisi helpompi ohittaa, kun on hitaita mutkia, pitkiä suoria ja kovia jarrutuksia. Mutta ei se vaan onnistu. Hitaassa mutkassa edellä ajava auto menee kuitenkin sen verran, ettei takaa tuleva sitä puhdasta aerodynaamista pitoa autoon. Siten ei pääse edes yrittämään ohitse.

- Kimillä oli vähän enemmän kyytiä kuin minulla ja hän ajoi välillä minut kiinni, mutta sitten kun tuli tarpeen lähelle, hänen vauhtinsa hyytyi. F1:ssä tällä hetkellä se on niin vaikeaa, Kovalainen tiivisti.