Urheilu

Peking muistetaan ennen kaikkea Michael Phelpsistä

LK/REUTERS
LK/REUTERS

MARIA LEHTOVAARA

Mitä Pekingin olympiakisoista muistetaan muutaman viikon, kuukauden, vuoden tai jopa vuosikymmenien jälkeen?

Vahva veikkaus on, että yhdysvaltalaisuimari Michael Phelps ja hänen kultamitaliennätyksensä sekä nousunsa kaikkien aikojen menestyneimmäksi olympiaurheilijaksi pitävät Pekingin kisat puheissa vielä pitkään - aivan samoin kuin Münchenin vuoden 1972 kisat on tähän asti muistettu uimari Mark Spitzin seitsemän kullan ennätyksestä.

München muistetaan myös olympiakisoja varjostaneesta panttivankidraamasta, ja suomalaisille kisat ovat jääneet mieleen kestävyysjuoksijoiden, Lasse Virénin ja Pekka Vasalan , juhlana. Toki myös Pekingistä on muistettavaa uima-altaan ulkopuoleltakin.

Silti, vaikka pikajuoksija Usain Bolt Phelpsin hyvin haastoikin, ei kisojen suurimmasta nimestä ole epäselvyyttä.

Phelps voitti kaikki kahdeksan matkaansa, seitsemän niistä vieläpä maailmanennätyksillä. Samalla 23-vuotias Phelps nousi olympiahistoriassa eniten yksissä kisoissa kultamitaleita keränneeksi urheilijaksi ohi maanmiehensä Spitzin.

Phelps otti myös komeasti nimiinsä kaikkien aikojen eniten kultamitaleita keränneen urheilijan tittelin, sillä hänellä on Ateenan kuusi kultaa mukaan laskettuna peräti 14 olympiavoittoa, kun seuraavaksi menestyneimmillä niitä on "vain" yhdeksän.

LK/REUTERS
LK/REUTERS