Rogge uskoo
pelotteen
tehonneen
KALLE VIRTAPOHJA
Pekingin olympiakisoissa oli sunnuntaihin mennessä ilmennyt vasta kuusi dopingkäryä.
Määrä on huomattavasti vähemmän mitä edellisissä kisoissa, vaikka testejä on tehty enemmän.
- Tähän mennessä on analysoitu näytteet vasta keskiviikkoon asti, Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Rogge sanoi kansainväliselle lehdistölle sunnuntaina aamupäivällä.
Määrä on yllättävän pieni, sillä Sydneyssä kahdeksan vuotta sitten oli 12 dopingtapausta ja Ateenassa neljä vuotta sitten 26 tapausta.
- Matemaattisesti oli odotettavissa, että täällä tulee 30-40 käryä. Etenkin, kun teemme täällä enemmän testejä kuin koskaan.
- Määrä nostettiin Ateenan 3 500 testistä 4 500 testiin, puheenjohtaja Rogge sanoi.
- Heinäkuussa jäi kiinni 39 urheilijaa. Uskon, että pelotevaikutus on toiminut, Rogge sanoi.
- Useimmat urheilijat urheilevat puhtaasti, mutta tietysti joukossa on myös niitä, jotka huijaavat.
- Me kuitenkin jäädytämme testinäytteet kahdeksan vuoden ajaksi. Jos analyysimenetelmät kehittyvät tai tulee muuten aihetta, voimme palata näytteisiin, Rogge huomautti.
Kisojen isäntämaa Kiina menestyi kisoissa paremmin kuin koskaan. Se nousi mitalitaulukon kärkeen ohi Yhdysvaltojenkin.
Kiinalaiset puhtaita
Kukaan Kiinan 639 urheilijasta ei ole jäänyt kiinni dopingista. Sen sijaan kansainvälistä lehdistöä askarruttaa edelleen kiinalaisten voimistelijoiden ikä, vaikka se kerran jo passeista tarkistettiinkin. Nyt kansainvälinen voimisteluliitto tekee tarkemman selvityksen, jossa on mukana koulutodistuksia ja muita dokumentteja.
Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Liu Peng , joka on myös Kiinan olympiakomitean puheenjohtaja ja Kiinan urheiluministeri ei halunnut vastata kysymykseen voimistelijoiden iästä.
Hän siirsi kysymyksen järjestelytoimikunnan kakkosmiehelle, joka on Cui Dalin . Hän kuittasi ongelman liittyneen johonkin seuravaihdon tapaiseen asiaan, jonka yhteydessä syntymäajat olisi kirjattu väärin. Sitkeiden huhujen mukaan kolme kiinalaista voimistelijaa olisi vasta 14-vuotiaita eli alaikäisiä, sillä olympiavoimistelijoiden tulee olla vähintään 16-vuotiaita.
Epäilyjen kohteena ovat voimistelijat He Kexin , Yang Yilin , Jiang Yuyuan , jotka mukana Kiinan kultajoukkueessa.
Kansainvälinen voimisteluliitto on nyt saanut kiinankielistä todistusmateriaalia, jonka pitäisi kumota epäilyt.
- Voimistelijamme ovat edustuskelpoisia, Cui Dalin vakuutti.
Kiina voi saada tästä ikädopingista kiusallinen tahran muuten hienosti järjestämille kisoilleen. Kiinalainen Yan Yung , joka voitti Sydneyssä voimistelupronssia, on sittemmin Kiinan television haastattelussa myöntänyt olleensa vasta 14-vuotias Sydneyn kisojen aikaan.
Myös Romanian Nadia Comaneci voimisteli 14-vuotiaana Montrealin kisoissa 1976, mutta silloin säännöissä ei vielä ollut alaikärajaa.
Rogge kiitti varauksettomasti kiinalaisia kisajärjestäjiä hyvin järjestetyistä olympiakisoista. Kaikki ennakkopelot osoittautuivat jälleen turhiksi. Miesten maratonillakin tehtiin olympiaennätys, vaikka monet kestävyyslajien urheilijat pelkäsivät huonon hengitysilman estävän huippusuoritukset.
Rogge myönsi kuitenkin, että joitakin asioita olisi vielä voinut parantaa. Yksi ongelma liittyi internetin käyttöön.
- Esimerkiksi Wikipedia oli aluksi ongelma, mutta tilanne on parantunut, kun asia otettiin puheeksi kiinalaisten kanssa, Rogge kertoi.
Toisaalta moni on ihmetellyt tyhjänä paistattelevia mielenosoitusalueita. Mielenosoitusten pitämiseen on tehty Roggen tietojen mukaan 77 hakemusta, mutta yhtään ei kuitenkaan ole järjestetty.
- Yllättävää on, että mielenosoituksia ei ole ollut. Mutta meidän täytyy tässä maassa kunnioittaa Kiinan lakia, Rogge tyytyi toteamaan.