Moottoriurheilu

Isännän elkeet

Euroopan GP-kolumni 24.8.

Felipe Massa, tuo nöyrältä naapurinpojalta näyttävä miellyttävä brasilialainen, on saanut maailman F1-median hämmennyksiin. Onhan Ferrarin nuorempaa kuskia tässä kehuttu aina menestyksen myötä, mutta jokaisella on muistissa myös se, miten mies toisinaan ajaa kuin alokas.

Puolitoista kuukautta sitten Massaa haukuttiin oikein olan takaa Silverstonen viiden pyörähdyksen jälkeen. Nyt samat kriitikot näkevät miehen löytäneen käsittämättömän vahvan ja tasaisen iskukunnon, johon Lewis Hamilton - tallikaveri Kimi Räikkösestä puhumattakaan - ei tunnu pystyvän vastaamaan.

Useat kehuvat Maranellon saaneen uuden isännän. Eikä voi kieltää, että jos Massa jatkaa Unkarin kisan ja Valencian viikonlopun tapaan, niin se tyyli vie mestaruuteen.

Seuraava haaste MM-kakkoselle on todistaa vauhtinsa myös Spassa, joka on Räikkösen vahvinta reviiriä. Siellä maailmanmestari on voittanut kolme viimeistä GP:tä ja juuri sieltä viime vuonna käynnistyi se kiri, jolla Kimi rynni lopulta ohi Hamiltonin ja Fernando Alonson.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime kaudesta poiketen tällä hetkellä Räikkönen joutuu taistelemaan pisteistä erityisesti omaa tallikaveriaan vastaan. Eikä sitten Ranskan kisan Kimin esityksistä ole saanut sellaista vaikutelmaa, että hän hallitsee rataa, kunhan kaikki on kohdallaan.

Alkavan viikon testeissä Monzassa Räikkönen testaa vain päätöspäivänä. Siihen mennessä Maranellossa on löydettävä ne niksit, joita Kimin autossa täytyy muuttaa aika-ajokunnon hiomiseksi. Jousituksen muuttamisen jälkeen mestari on ollut enemmän tai vähemmän vaikeuksissa. Luultavasti apua haetaan siltä alueelta.

Sunnuntai oli kuuma Valenciassa ja 44 asteen ratalämpö auttoi Ferraria - mutta vain Massaa, jolla on pääosin vapaa asvaltti ja puhdas ilma käytössään. Hiemankin viileämmällä kelillä McLaren olisi heti ollut lähempänä.

Ferrarin kannalta kaikkein huolestuttavinta on kaksi moottoririkkoa kahdessa perättäisessä kisassa. Edellisen kerran näin oli käynyt joskus 12 vuotta sitten.

Nyt Räikkösen moottori poksahti lähes kilometrilleen sen toisessa kisassa samassa kohdassa kuin Massalla Unkarissa. Mitä ilmeisimmin syykin on identtinen. Moottoriosaston ylityöt siis jatkuvat kuumeisina taas maanantaista alkaen.

Valencia/Heikki Kulta