Urheilu

Bolt kokosi kaveritkin kultajuhliin

LK/REUTERS<br />Jamaikan Usain Bolt (vas.) juhli perjantaina pikaviestikultaa yhdessä joukkuetovereidensa Michael Fraterin, Asafa Powellin ja Nesta Carterin kanssa. Jamaika oli ylivoimainen, voittoaika 37.10 on uusi maailmanennätys. Bolt pisti radalla oikeastaan paremmaksi kuin USA:n Michael Phelps altaassa, sillä Phelpsin yksi kahdeksasta lipsahti ilman ME-aikaa.
LK/REUTERS
Jamaikan Usain Bolt (vas.) juhli perjantaina pikaviestikultaa yhdessä joukkuetovereidensa Michael Fraterin, Asafa Powellin ja Nesta Carterin kanssa. Jamaika oli ylivoimainen, voittoaika 37.10 on uusi maailmanennätys. Bolt pisti radalla oikeastaan paremmaksi kuin USA:n Michael Phelps altaassa, sillä Phelpsin yksi kahdeksasta lipsahti ilman ME-aikaa.

KALLE VIRTAPOHJA

Yleisurheilun kahdeksannen kilpailupäivän huipennukseksi Pekingin olympiakisoissa nousi miesten 4x100 metrin viesti, jossa nähtiin kolmannen kerran Usain Boltin kultatuuletukset maailmanennätyssuorituksen jälkeen. Nyt pikaviestin uusi ME kirjataan numeroin 37,10. Entinen ennätys parani kolme kymmenystä.

100 ja 200 metrin kultamitalien lisäksi viestistä kolmannen kultamitalin saanut Usain Bolt on näiden kisojen yleisurheilussa nyt yhtä selkeä ykköshahmo kuin uimari Michael Phelps uinnissa.

- En osaa selittää tunteitani, upea fiilis. Tämä kulta on aivan erityinen, koska se tuli viestistä. Me olemme tehneet yhdessä työtä. Olen iloinen, kun kaikki sujui hyvin.

- Nyt odotan innolla ensi kautta, sillä nämä kaverit tulevat silloin kovaa, Bolt viittasi joukkuetovereihinsa.

Naisten epäonni ei häirinnyt

Kultajoukkueessa juoksivat Nesta Carter , Michael Frater , Usain Bolt ja Asafa Powel l. Jamaikan tie kultaan helpottui, kun Yhdysvallat tyri alkuerissä viimeisen vaihdon. Jenkeille olisi tällä kertaa ollut finaalissa tarjolla vain sivustakatsojan rooli, joten heidän poissaolonsa ei himmennä Jamaikan kultaa. Hopeamitalin otti toinen Karibian maa Trinidad&Tobago ja pronssin yllätysjoukkue Japani.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ennen miesten viestiä juostussa naisten viestissä Jamaika oli myös ennakkosuosikkina, mutta joukkueen toinen vaihto epäonnistui kun Kerron Stewart lähti liian aikaisin liikkeelle. Naisten kultaan juoksi Venäjä ennen Belgiaa ja Nigeriaa.

- Tiesimme, miten tytöille kävi. Mutta tämä on urheilua. Ja jokainen keskittyy kuitenkin vain omaan suoritukseensa, Michael Frater sanoi.

Entinen 100 metrin ME-juoksija Asafa Powell oli nauttinut koko perjantaipäivästä.

- Aamiainen syötiin yhdessä, samoin lounas syötiin yhdessä. Meillä oli hyvä meininki, Powell kertoi.

Usain Bolt oli kysynyt Powellilta, onko joukkue valmis ME-aikaan.

- Uskoin maailmanennätyksen syntymiseen, Powell vahvisti.

Usain Bolt ei kumartele Roggea

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Rogge moitti edellispäivänä Usain Boltin käytöstä. Roggen mielestä Boltin tulisi kunnioittaa enemmän vastustajiaan. Boltilta kysyttiin lehdistötilaisuudessa kommenttia Roggen lausuntoon, mutta Powell otti nopeasti mikrofonin.

- Ensinnäkin minä olen erilainen ihminen kuin Usain, Powell aloitti.

- Ennen kukaan ei kiinnittänyt huomiota hänen touhuihinsa. Ne ovat hänen omia liikkeitään, mitä hän radalla tekee. Ne eivät loukkaa ketään, Powell sanoi.

Bolt pääsi sitten mikrofoniin kiinni.

- Minä olen aina oma itseni. Ja tämä on työtäni. Olisihan se tylsää, jos ei voisi nauttia työstään. Aion pysyä tällaisena, Bolt vakuutti.

- Ja sitä paitsi se on vain hauskanpitoa. Ihmiset ovat tulleet stadionille viihtymään, hän lisäsi.

Sen jälkeen mentiin jo huumorin puolelle:

- Oikeastaan ne ovat vain pakkoliikkeitä, joita teen stadionilla.

Boltia verrataan nyt väistämättä Carl Lewisiin , joka voitti Los Angelesin olympiakisoissa 1984 myös pituushypyn eli saavutti neljä kultaa.

Ottaako myös Bolt pituushypyn ohjelmaansa?

- En ajattele pituushyppyä. Olen tosi iloinen näistä kolmesta kultamitalista ja kolmesta maailmanennätyksestä, Bolt vakuutti.

Jamaikan arvoitus herättää uteliaisuutta

Toimittajat ympäri maailmaa kyselevät tällä hetkellä, mikä on Jamaikan salaisuus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Toimittajien kannattaa tulla Jamaikalle katsomaan, kuinka harjoittelemme, Asafa Powell sanoi.

Yksi toimittaja kertoikin käyneensä siellä ja ihmetelleensä, kun toinen tähti harjoittelee aamulla ja toinen illalla.

- Meillä on eri valmentajat, harjoittelemme sen vuoksi eri aikaan, Powell selvitti.

Valmentaja Herbert Elliott korosti, että jamaikalaisilla ei ole mitään erityistä salaisuutta.

- Me olemme liian tyhmiä juostaksemme pitkää matkaa. Sen vuoksi juoksemme nopeasti. Me olemme olleet aina nopeita, on ollut Don Quarrie , on ollut Merlene Ottey , Elliott jutteli.

- Meidän urheilijoita saa testata, meillä ei ole sellaisia salaisuuksia, hän painotti.