Olympialaiset

Clay otteli kultaa ja sai heti palkinnon omalta kullaltaan

LK/REUTERS<br />Kahden päivän urakan päätyttyä Bryan Clay sai kultamitalin ohella pikapalkinnon Sarah-vaimoltaan.
LK/REUTERS
Kahden päivän urakan päätyttyä Bryan Clay sai kultamitalin ohella pikapalkinnon Sarah-vaimoltaan.

KALLE VIRTAPOHJA

Yhdysvaltain Bryan Clay voitti ylivoimaisesti miesten kymmenottelun. Neljä vuotta sitten Clay hävisi Ateenassa kullan 73 pisteellä Roman Sebrlelle , mutta Pekingissä Clay oli aivan omassa luokassaan. Voittopisteet 8791 jäivät tosin hieman neljän vuoden takaisista, mutta nyt Clay otteli ilman kirittäjää ylivoimaisessa johdossa koko ottelun ajan.

Clay otti lajivoiton vahvoissa lajeissaan 100 metrillä (10,44), pituushypyssä (778) ja kiekonheitossa (53,79). Mestarin muut tulokset olivat: kuula 16,27, korkeus 199, 400 metriä 48,92, 110 metrin aidat 13,93, seiväs 500 ja keihäs 70,97. Yhdeksästä lajista Clay oli kerännyt jo muhkeat 8269 pistettä. Toisena ollut Valko-Venäjän Andrei Krautshanka oli siinä vaiheessa jäänyt lähes 500 pistettä!

- Tavoitteena olympiakisoissa on voittaa. Täällä pitää olla valmis kilpailemaan, Clay sanoi.

- Uskon, että sinä päivänä, kun teen täydellisen sarjan, teen maailmanennätyksen. Roman Sebrle teki sen Itävallan Götzisissä. Voisin yrittää siellä samaa, Clay suunnitteli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maalissa odotti mukava palkinto

Clay viipyi päätöslajissa 1500 metrillä 5.06,59, joten lopullinen ero hopeamitalisti Krautshankaan kutistui 240 pisteeseen. Silti se on ylivoimaisin voitto olympiakisoissa 36 vuoteen.

- 1500 metriä on hermoja repivä mentaalisesti ja fyysisesti. Oli kuitenkin hieno fiilis, kun tiesin että jos pääsen maaliin, olen olympiavoittaja, mestari sanoi.

Claytä pidetään havaijilaisena, vaikka hän käytännössä asuu Kaliforniassa ja ammattiurheilijana kiertää maailmaa kaiken aikaa kolmen valmentajansa ja managerinsa kanssa. Tukikohta on Clayn valmentajan Kevin Reidin yliopiston Azusa Pacific Universityn kentällä.

- Olen tosi iloinen. Tämä kultamitali oli meidän tavoitteenamme, Clay sanoi.

Clay voitti maailmanmestaruuden kolme vuotta sitten Helsingissä. Tänä vuonna hän voitti hallissa MM-kullan ja Pekingiin hän saapui tilastoykkösenä pistein 8 832.

Perusarvot kunnossa

Clay on perustanut nimeään kantavan säätiön, joka jakaa vähävaraisille havaijilaisnuorille apurahoja opiskeluun ja urheiluun. Jo Ateenan hopeamitalin jälkeen häntä kutsuttiin oman saaren medioissa Havaijin sankariksi.

- Lapsena minulla itselläni oli vaikeaa, oli tappeluita ja graffiteja, mutta pääsin hyvään lukioon (APU) ja vanhemmat tekivät paljon hyväkseni, Clay kertoi.

Clay meni neljä vuotta sitten naimisiin ja perheen esikoispoika syntyi kolme vuotta sitten. Pekingissä kannustusjoukoissa olivat vaimon lisäksi japanilaiset isovanhemmat, omat vanhemmat, veli, appiukko, sekä joukko setiä, tätejä ja serkkuja.

Suarez voitti pronssitaistelun

Pronssista käytiin päätöslajissa raju kamppailu, sillä ennen 1500 metrin juoksua Kuuban Leonel Suarez oli pitkillä keihäskaarillaan imenyt Alexander Pogorelovin etumatkan umpeen. Hopeakin oli lähellä, vain 13 pisteen päässä. Sen sijaan edellisen olympiavoittajan Sebrlen peli oli jo pelattu, sillä hän oli vasta viidentenä ennen päätöslajia. Mitali oli karannut jo 157 pisteen päähän.

Kuuban Suarez sinnitteli 1500 metrillä karkuun Pogorelovilta ja sai palkkioksi pronssimitalin ja tulokseksi uuden Kuuban ennätyksen 8 527. Loukkaantumisista tänä kesänä kärsinyt Sebrle sijoittui lopullisissa pisteissä kuudenneksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikko Halvarin kohtaloksi tuli kolme pudotusta seiväshypyn aloituskorkeudesta 450. Saman kohtalon koki mitalitaistelussa mukana ollut Yhdysvaltain Trey Hardee . Halvari suoritti kuitenkin muut lajit ja sai yhdeksän lajin yhteispisteiksi 6 486.