Olympialaiset

Kiinalaiset saattavat aloittaa urheiluun
panostamisen jo kuusivuotiaasta lähtien

TS/Juha Poutanen<br />Pekingin urheilukouluihin on paljon hakijoita. Moni lapsi haluaa olla uusi Yao Ming tai Liu Xiang.
TS/Juha Poutanen
Pekingin urheilukouluihin on paljon hakijoita. Moni lapsi haluaa olla uusi Yao Ming tai Liu Xiang.

Jarmo Sieviläinen

Pekingin Shichahain urheilukoulun portilla on kaksi vartijaa, jotka eivät halua päästää ulkomaalaista toimittajaa ja valokuvaajaa sisään. Median vierailupäivä on kuulemma keskiviikko.

Pienen neuvottelun jälkeen vartijat soittavat koulun sihteerille, joka ystävällisesti sitten lupautuu näyttämään paikkoja. Urheilukoulun oppilaiden koulupäivä on jo päättynyt ja urheilutiloissa harjoittelevat paikallisten seurojen nuoret.

Shichahain urheilukoulun sisähallin oven vieressä on iso laatta, joka on täynnä kiinalaisia nimiä. Koulun sihteeri Yan Li Fen selvittää, että laattaan on kirjoitettu kaikkien niiden 33 maailmanmestarin nimet, jotka ovat koulun kasvatteja.

Seitsemän olympiavoittajaa

Shichahain urheilukoulusta on lähtöisin myös seitsemän kiinalaista olympiavoittajaa. Pekingin olympialaisissa kultamitalille ylsivät koulun kasvateista voimistelija He Kexin ja pöytätenniksen pelaaja Zhang Yining.

Voimistelun tuplavoittaja He Kexin on herättänyt Pekingissä huomiota, koska hän näyttää niin nuorelta ja on joidenkin väitteiden mukaan vasta 14-vuotias. Olympiavoimisteluun osallistumisen ikäraja on 16 vuotta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koulun hoivissa ympäri vuorokauden

Kiina on voittamassa Pekingin olympialaisten mitalitilaston runsaan kultamitalimääränsä ansiosta. Yksi Kiinan menestyksen taustoista on vahvassa urheilutoiminnassa, joka alkaa jo hyvin nuorena.

Pekingissä on neljä urheilukoulua ja koko Kiinassa on yli 200 urheilupainotteista koulua. Urheilu-ura aloitetaan aiemmin, mihin Suomessa on totuttu. Shichahain urheilukoulun 600 oppilasta ovat 6-20-vuotiaita.

Kaikki oppilaat yöpyvät arkisin koulukeskuksessa. Kotiin he suuntaavat vain viikonloppuisin.

Oppilaiden hyvinvoinnista vastaa noin sata opettajaa ja valmentajaa sekä yli sata muuta henkilöä. Urheilukoulussa on töissä lääkäreitä, siivoojia, keittäjiä ja monia muita eri alojen ammattilaisia.

- Meillä on paljon henkilökuntaa, jotka katsovat lasten perään. Pienimmistä pidetään hyvää huolta, sihteeri Yan Li Fen vakuuttaa.

Oppilaiden päivä alkaa aamulla kello 6.30 herätyksellä. Aamupäivällä opiskellaan normaalisti, mutta iltapäivällä ohjelmassa on kolmen tunnin mittaiset harjoitukset.

- Vapaa-ajalla oppilaat katsovat televisiota, pelaavat pelejä, lukevat ja tekevät läksyjä. Uskon, että he ovat täällä iloisia, koska he saavat pelata paljon kaikenlaista.

Koululaisten päivä päättyy kello 21.30, jolloin kaikki menevät nukkumaan.

Urheilukoulun oppilailla on lomia, mutta niidenkin aikana he saattavat olla paljon koululla.

- Monet valmistautuvat kisoihin ja otteluihin koululla olevissa harjoituksissa, koska valmentajat ovat paikalla myös lomien aikaan, Yan Li Fen selvittää.

Yhdeksän eri lajia

Pekingin urheilukouluihin on paljon hakijoita. Moni lapsi haluaa olla uusi Yao Ming tai Liu Xiang - ja sitä haluavat myös monen lapsen vanhemmat.

Shichahain vuonna 1958 perustettu urheilukoulu on erikoistunut yhdeksään eri lajiin: pöytätennikseen, voimisteluun, wushuun, lentopalloon, nyrkkeilyyn, taekwondoon, vapaaotteluun, painonnostoon ja sulkapalloon.

- Suosituimpia ovat pöytätennis sekä kamppailulajit wushun johdolla, vaikka kaikki muutkin lajimme ovat keränneet suosiota,Yan Li Fen sanoo.

Eri lajien pariin on hieman erilaiset pääsykokeet, jotka pidetään huhtikuussa. Yan Li Fen kertoo, että pöytätenniksen varsinaisiin pääsykokeisiin valitaan alkutestien perusteella 30 parasta. Heistä urheilukouluun valitaan kymmenen lahjakkainta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Shichahain urheilukoulun oppilaat ovat pääosin Pekingistä. Koulussa on myös 11 oppilasta ulkomailta.

TS/Juha Poutanen
TS/Juha Poutanen