Rantalentis varasti kiinalaisten sydämet
OLLI HAKALA
Jos olympia-areenoille jaettaisiin mitaleita, niin Pekingissä Chao-yang-puiston rantalentopallostadion ottaisi kultaa. Ei notkuvan väliaikaisen rakennuksen, vaan tunnelman takia.
Kiinan perinteisesti konservatiivinen lehdistö on myös löytänyt stadionilta uudet suosikkinsa. Päivä toisensa jälkeen julkaistavissa kuvissa eivät esiinny urheilijat, vaan cheerleaderit.
- Huomio on meille vain hyväksi, espanjalainen Patricia Rancel Medina huudahtaa.
- Kiinalaiset ovat innostuneita, he eivät ole tainneet nähdä paljon naisia bikineissä. Se ei liene tyypillistä tälle kulttuurille.
Kanarian saarilta tuleva espanjalaisryhmä pestattiin suoraan Ateenan olympiakisoista ja kiinalaisvahvistuksia on saatu muun muassa paikallisen koripallojoukkueen väliaikaesityksestä.
- Tunnelma on ollut erinomainen, mutta välillä työ on vähän rankkaa kun aurinko porottaa. Tosin sateessa on kaikkein vaikeinta, Medina kertoo.
- Hauskaa on ollut, mutta olen kyllä tyytyväinen, että kisat ovat meidän osalta ohi.
Dalhausser dominoi kolmatta erää
Pekingin rantalentopallostadion on pieni ja katsojat ovat lähellä pelaajia, mikä tekee lajista erittäin yleisöystävällisen. Juontaja huutaa mikkiinsä ja meksikolaiset aallot lähtevät vyörymään ympäri stadionia.
Ei ole yllättävää, että lajin juuret ovat Yhdysvaltojen Kaliforniassa. Voitto meni perjantain auringossa lajin kotimaahan, kun Phil Dalhausser ja Todd Rogers päihittivät Brasilian Marcio Araujon ja Fabio Luizin.
- Olen nähnyt tuollaisia suorituksia, mutta en koskaan olympiafinaalin kolmannessa erässä, Rogers totesi parinsa pelistä kultamitalin ratkettua.
Reilusti yli kaksimetrinen Dalhausser oli ratkaisuerässä lähes ohittamaton. Amerikkalaiset voittivat erän pistein 15-4 ja koko ottelun erin 2-1.
- En voisi olla onnellisempi, Dalhausser kertoi.
- Minulla on sellainen olo, etten kuulu tänne näiden kavereiden joukkoon, sillä he ovat pelanneet jo vuosia. Itse aloitin tämän lajin sen takia, ettei minun tarvitsisi etsiä töitä, amerikkalainen vitsaili.
Kalifornialaisten kehittämä rantalentopallo ei ole juuriltaan edennyt kovin pitkälle. Amerikkalaisten hallitsemassa lajissa maalla on ollut kahdeksan olympiakultamitalistia, joista Dalhausser on ensimmäinen, joka ei asu Kaliforniassa.
- Ehkä minun oli tänään aika näyttää, että muutkin pystyvät, Sveitsissä syntynyt ja Floridassa asuva amerikkalainen pohti.
Järjestäjien mukaan kaikki rantalentopallo-ottelut 12 000-paikkaisella stadionilla olivat loppuunmyytyjä. Torstaina amerikkalaiset Kerri Walsh ja Misty May voittivat naisten kultamitalit.