F1

Kubica muutti Unkarin
Puolan GP-kilpailuksi

Turun Sanomat, Budapest

HEIKKI KULTA

Robert Kubican menestys formula 1 -tasolla on mullistanut Unkarin Grand Prix -viikonlopun yleisöilmeen sinivalkoisesta punavalkoiseksi. Hungaroringin kilpailu miellettiin pitkään Suomen GP:ksi, mutta jos katsojamääriä laskee, Unkarin kisasta on tullut varsinainen Puolan Grand Prix.

Vuosi sitten Kubican imussa Budapestin liepeillä käytävään autokilpailuun saapui peräti 36 000 puolalaisfania. Nyt viikonloppuna määrän odotetaan jopa lisääntyvän entisestään.

- En laskenut heitä viime kerralla, mutta paljon heitä oli. Yleensä Unkari oli se Grand Prix, missä suomalaisfanit kokoontuivat, mutta nyt siellä on varmasti enemmän puolalaisia. Olen kuullut, että paljon heitä on tulossa paikalle, Kubica hymyilee.

BMW Sauberin puolalaistähti vietti puoli tuntia Turun Sanomien erikoishaastattelussa. Hän on enemmän kuin innoissaan puolalaissuomalaisesta viikonlopusta.

Bahrainissa paalu- ja Kanadassa voittotilinsä avannut 23-vuotias Kubica ei kiertele, että hänen menestyksensä vetää puolalaisfaneja kisoihin kuin magneetti rautaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Uskon, että voittoni myötä voimme odottaa yhä enemmän puolalaisfaneja Budapestiin. Viime vuosi oli heille erityistapaus, sillä oikeastaan se oli ensimmäinen kerta, kun minun osallistumiseni kisaan oli tiedossa hyvissä ajoin. Ensimmäinen GP:ni 2006 meni tavallaan ohitse, kun puolalaiset kuulivat - ihan niin kuin minä itsekin - vain pari päivää ennen, että ajan siinä kisassa Jacques Villeneuven paikalla.

- Useimmat fanit käyttivät viime vuonna tilaisuutta hyväkseen ja tulivat Unkariin. Tänä vuonna tulokseni ovat paremmat kuin viime kaudella, joten yhä useampi puolalainen on kiinnostunut F1:stä. Puolassa se on sama kuin kaikkialla muuallakin maailmassa. Jos on kuski, joka on huipulla, häntä kannustetaan laajalti. Mutta jos on kuski, joka ajaa heikommassa tallissa ja on viimeisenä pisteissä, moni ei hänen tekemisiään seuraa.

Kerta riitti katsojana

Kubica paljastaa itse käyneensä vain kerran F1-kisassa katsojana paikalla.

- Se oli juuri Unkari 1997. Se oli ensimmäinen ja samalla viimeinen F1-kisani katsojana. Tulin äitini kanssa bussilla Krakovasta sen 300 kilometrin ja nelituntisen matkan. Villeneuve voitti silloin.

- Pari vuotta myöhemmin jotkut kyselivät minua taas mukaan, mutta sanoin, että jos menen kisoihin, menen kuskina, enkä enää katsojana. Siihen tuli muutaman vuoden viive, mutta sitten niin myös tapahtui.

Kubica on tänä vuonna Puolan suosituin yksilölajien urheilutähti. Kesäkuussa BMW järjesti Varsovassa suositun Pitlane Park -tapahtuman, missä Robertin näytösajoa kävi seuraamassa yhteensä 150000 katsojaa.

- Se oli iso juttu Puolassa. Tarjosimme tilaisuuden nähdä F1-auton läheltä niille, joilla ei mahdollisuutta tulla kisoihin. Alue oli kuitenkin rajattu. Jos olisimme sulkeneet pääkadun Varsovan keskustassa vaikka kilometrin matkalta ja järjestäneet varsinaisen Road Show'n paikalle olisi tullut vielä paljon enemmän ihmisiä, Kubica summailee.

Hän vertaa F1-innostusta Puolassa lähes samaan hysteriaan, mitä Englannissa on koettu Lewis Hamiltonin voittojen tai Espanjassa Fernando Alonson mestaruuksien myötä.

- Rehellisesti sanoen tiedän, että jos olisin nyt 15:s MM-sarjassa, kovinkaan moni puolalainen ei viitsisi katsoa F1-kisoja. Kiinnostus on täysin kiinni siitä, kuinka menestyn. Huomaan itsekin toivovani aina kaikkien puolalaisten urheilijoiden menestystä - oli laji mikä tahansa. Haluan aina nähdä puolalaisen voittavam. Se on ihan normaalia ja hyvin inhimillistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy