Urheilu

Nuorille suomalaisille
kovaa oppia Tampereella

Lehtikuva<br />Henri Kontisen ja muidenkin suomalaisten tennismiesten pelit Tampereen turnauksessa loppuivat avauskierrokselle.
Lehtikuva
Henri Kontisen ja muidenkin suomalaisten tennismiesten pelit Tampereen turnauksessa loppuivat avauskierrokselle.

PEKKA SEPPÄNEN

Kolme suomalaista nuorta tennislupausta koki tylysti, että Challenger-turnauksen taso on vielä liian kova. Tampereen perinteinen turnaus on palkintoarvoltaan 50 000 dollaria, mutta siitä huolimatta paikalle oli tullut joukko kokeneita pelaajia, jotka pudottivat Henri Kontisen , Harri Heliövaaran ja Henri Laaksosen kaksinpelien jatkosta heti avauskierroksella.

Kaksi kertaa Tampereen turnauksen vuosina 2004 ja 2005 voittanut Serbian Boris Pashanski oli liian kova tuoreelle Suomen mestarille Heliövaaralle. Pashanski voitti suoraan erin 2-0 (6-3, 6-3) eikä antanut Heliövaaran tulla uhkaamaan erävoittoja.

- En ollut koko ottelussa oma itseni. Rytmiä ei löytynyt. Voi sanoa, että henkinen vire oli alusta alkaen kateissa. Kenttä oli auringossa kova, ja massalla oli välillä suorastaan tunne, että jalkojen alla vinkuu, 19-vuotias Heliövaara kommentoi omaa osuuttaan.

- Yritin kyllä jopa kovalla itseni puhuttelulla herättää itseni taistelemaan, mutta mikään ei auttanut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pashanski on ollut parhaimmillaan ATP-rankingissa sijalla 55 vuonna 2006. Tällä hetkellä 25-vuotiaan serbin ranking on 130. Heliövaaran viime vuoden paras ranking oli 1 377, eli tässä valossa Heliövaaran tappio oli täysin odotettavissa.

Kontinen tuhlasi eräpallonsa

Sen sijaan tuore alle 18-vuotiaiden EM-kakkonen Henri Kontinen omasi ainakin ennakkoon pieniä mahdollisuuksia voittoonkin. Vastassa oli 22-vuotias ranskalainen Josselin Ouanna , jonka ranking on 211.

Perusteena menestystoiveille oli se, että ranskalainen on hävinnyt kahdeksan edellistä turnausta jo heti avauskierroksella. Nyt tilasto kaunistui, vaikka Kontisella oli ensimmäisessä erässä jopa kolme eräpalloakin katkaisupelissä.

Ranskalainen selvitti ne ja voitti sitten koko erän. Kontinen ilmeisesti masentui tästä, ja vastaavasti Ouanna sai kadoksissa olleen itseluottamuksensa takaisin. Ouannan voitto tuli lopulta erin 7-6 (11-9), 6-2.

- Jos olisin voittanut jonkun niistä katkaisupelin eräpalloista, niin olisin toivon mukaan pystynyt parantamaan omaa tasoani. Nyt kävi toisin, sillä ranskalainen paransi peliään ja alkoi liikkua aktiivisesti. En mahtanut mitään, Kontinen myönsi avoimesti.

- Kaveri syötti tarkasti ja kovaa. En pystynyt lukemaan niitä riittävän hyvin. Nyt täällä näki sitten minkälaisia kavereita tämän tason kisassa liikkuu. Ainakin tämän ottelun perusteella on sanottava, että ero on riittävän suuri, vaikka minulla olikin mahdollisuus voittaa ensimmäinen erä.

Pallopojasta pelimieheksi

Henri Kontisella on samanlainen lähtökohta Tampereen turnaukseen kuin nyt turnausta johtavalla Veli Paloheimolla . Kumpikin on toiminut nassikkana pallopoikana.

- Ei sitä siinä vaiheessa kuvitellut olevansa joskus pelaajana suoraan turnauksessa. Ajattelin, että joskus voisi olla mukana karsinnoissa, 18-vuotias alkujaan tamperelainen Henri Kontinen myönsi.

Alle 16-vuotiaiden Euroopan mestarin, Henri Laaksosen taival katkesi, kun Ruotsin Michael Ryderstedt voitti suoraan kahdessa erässä 6-4 ja 6-1. Ruotsalainen oli tämän tason turnaukseen riittävän kokenut ja kova nuorelle Laaksoselle.

Kun vielä Juho Paukku hävisi iltaottelunsa Belgian Ruben Bemelmansille suoraan 3-6, 4-6 ja Timo Nieminen oli pudonnut jo maanantaina, pelataan Tampereen turnauksen kaksinpelit loppuun ilman suomalaispanosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy