Urheilu

Mikko Koivisto avasi tehokkasti koripallon maaottelu-uransa

Turun Sanomat, Helsinki

Uransa ensimmäisen miesten kotipallomaaottelun sunnuntaina Liettuaa vastaan pelannut 21-vuotias Mikko Koivisto oli häikäisevä debyytissään.

Pussihukkien kasvatti marssi Liettua-otteluun Suomen avausviisikossa ja heitti Suomen korkeimman pistemäärän, 17. Koivistolle on tiedossa lisävastuuta, kun Teemu Rannikko ja Juha Sten toipuvat loukkaantumisistaan.

- Olihan se kieltämättä yllätys, että ensimmäinen maaottelu meni ihan niin kuin meni. Itselläni ei ollut noin isoja odotuksia, myöntää syksyllä kolmannen kautensa Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n UNC Greensborossa aloittava Koivisto.

Heittäjästä pelinrakentajaksi

Koivisto on kotimaiselle koripalloväelle vielä kohtuullisen tuntematon pelaaja. Koiviston toistaiseksi viimeiseksi vuodeksi Suomessa jäi 2003/2004, jolloin hän edusti I divisioonan Rekolan Urheilijoita 11,8 pisteen ottelukeskiarvolla. Suomalaisille koripalloihmisille Koivisto on tullut tutuksi lähinnä nuorten maaotteluista, joita hän on pelannut uransa aikana melkoisen määrän: 20-vuotiaissa 21, 18-vuotiaissa 41 ja 16-vuotiaissa 18 kappaletta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Greensborossa Koivisto on pelannut 60 ottelua 9,6 pisteen keskiarvolla. Toisella yliopistokaudellaan Koivisto säkitti kolmen pisteen heitot sisään 45,5 prosentilla. Kuluvana kesänä Koivisto on kuitenkin joutunut siirtymään heittäjän roolista pelinrakentajan tehtäviin.

- Heittäminen on aina ollut suurimpia vahvuuksiani, joten pelinrakentajan rooli on vaatinut hieman totuttelua. Ei sitä Liettua-ottelussa enää sen kummemmin miettinyt, kun peli alkoi, kertoo Koivisto.

Viidenneksi paras avaus

Koiviston 17 pisteen maaotteluavaus on Suomen maajoukkuehistorian parhaita. Debyyttiottelun piste-ennätystä pitää hallussaan Timo Lampén , joka takoi Ruotsia vastaan 26 pistettä 20. maaliskuuta 1953.

- Vasta yksi peli on takana, toivottavasti loppukesä sujuu henkilökohtaisesti vähintään samalla tasolla. Koko joukkueella ja itsellä on kuitenkin ihan riittävästi parannettavaa, Koivisto kertoo.

Koiviston suorituksen arvoa nostaa se, että Koivisto heitti debyyttipisteensä Liettuaa vastaan. Muut kärkipään pistesuoritukset ovat syntyneet otteluissa muita Pohjoismaita vastaan.

Mikko Koivisto ja Suomen maajoukkue kohtaavat Saksan Bambergissa torstaina.