Urheilu

Merlene Ottey tähtää
Berliinin MM-kisoihin

TS/Vesa Lappalainen<br />Merlene Ottey, 48, ei aio jatkossakaan vielä tyytyä pelkkiin veteraanikisoihin, vaan tähtäimessä siintävät ensi kesän Berliinin MM-kisat.
TS/Vesa Lappalainen
Merlene Ottey, 48, ei aio jatkossakaan vielä tyytyä pelkkiin veteraanikisoihin, vaan tähtäimessä siintävät ensi kesän Berliinin MM-kisat.

RAIMO KOSKELA

Slovenian Ljubljanassa käynnissä olevien veteraaniyleisurheilun EM-kilpailujen kiinnostavin urheilija on arvokisakonkari Merlene Ottey . Jamaikalaislähtöinen ja nykyisin Sloveniaa edustava Ottey on osallistunut seitsemiin olympiakisoihin ja saavuttanut yhteensä yhdeksän olympiamitalia.

Hänen tämän kauden tavoitteensa oli juosta 100 metriä Pekingin olympiakisoissa. Tavoite ei kuitenkaan toteutunut. Hän ei saavuttanut tarvittavaa tulosrajaa ajoissa. Toukokuun loukkaantuminen esti kilpailukuntoon pääsyn.

- Olen ollut vasta kaksi viikkoa täysin terve. Aika vain loppui kesken. Tietysti olen pettynyt, että en saavuttanut tavoitettani osallistua kahdeksansiin olympiakisoihin. Tavoite on kuitenkin suunnattu jo ensi kauteen ja Berliinin MM-kilpailuihin. Tarkoituksena on juosta loppukesän aikana vaadittava tulos, Ottey kertoo.

Harjoittelu ja kilpailu elämäntapana

Otteyn elämänasenne on nuorekas ja myönteinen.

- Juokseminen ei ole työni, se on elämäni. Uskon biologisen kelloni käyvän hitaammin, koska tunnen usein itseni nuoremmaksi kuin olen. Olen silti 48-vuotias kilpaurheilija korkeimmalla tasolla, mikä vaatii kovaa harjoittelua, hän muistuttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Olen löytänyt harjoittelulleni uuden, minulle sopivan tason. Se on suunniteltu huolellisesti minulle sopivaksi. Harjoitteluni painopiste on juoksun ja harjoitusten laadussa. Uskon älykkääseen harjoitteluun, Ottey ilmoittaa.

Ottey harjoittelee edelleen viisi kertaa viikossa. Kahdesti voimaharjoittelua painoilla, jolloin suurimmat painot ovat enintään 130 kiloa. Kolmesti viikossa lajiharjoittelua sisältäen pääasiassa 30-200 metrin vetoja.

Tasavauhtista juoksua Ottey ei käytä harjoittelussaan. Tosin vauhtileikittelyä, joka enimmillään kestää 20 minuuttia, hän käyttää muun harjoittelun lisänä. Hieronta kuuluu ohjelmaan kaksi kertaa viikossa.

Erikoista on, että Ottey teki viisi vuotta sitten 43-vuotiaana omat sisisärataennätyksensä 60 ja 200 metrin matkoilla.

Lihasvireyden seurantaa

Ottey asuu Slovenian Ljubljanassa ja työskentelee Tenziomiografijan eli TMG:n palveluksessa. Yritys on kehittänyt tietokonepohjaisen lihasten seurantajärjestelmän. Sitä voi hyödyntää huippu-urheilijoiden optimaalisessa harjoittelussa.

Testi kertoo lihaksen toiminnallisen tilan oikeaan aikaan ja hälyttää urheilijaa lihaksen väsymisestä jopa ennen kuin hän itse tuntee sen. Näin varmistetaan lihasten tasapaino ja tehokkuus.

Entä tuleeko Ottey ensi kesänä Lahteen veteraanien MM-kisoihin kilpailijana?

- Ensi kesän tavoitteeni on osallistua Berliinin MM-kisoihin ja menestyä siellä, hän pamauttaa.

Merlene Ottey jättää portin auki myös Lahteen, koska hänellä on monia suomalaisia ystäviä.