Urheilu

Sastre juhli lastensa kanssa

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Claudia ja Yeari Sastre ottivat innokkaasti osaa isänsä Carlosin voitonjuhlaan. Kaikki olivat oikeaoppisesti keltaiseen sonnustautuneita.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Claudia ja Yeari Sastre ottivat innokkaasti osaa isänsä Carlosin voitonjuhlaan. Kaikki olivat oikeaoppisesti keltaiseen sonnustautuneita.

Pariisi/Madrid (STT-AP-AFP)

Espanjan Carlos Sastre kirjautti nimensä maantiepyöräilyn historiaan, kun hän rullaili maaliin Pariisin Champs Elyseellä 95. Ranskan ympäriajon voittajana. Australian Cadel Evans jäi Sastresta 58 sekuntia ja kolmanneksi sijoittunut Itävallan Bernhard Kohl minuutin ja 13 sekuntia. Kisan historiassa on vain kerran aiemmin kärkikolmikko mahtunut tiukemman ajan sisään.

Sastrelle voitto lajin arvostetuimmassa kilpailussa on uran ensimmäinen. Ranskan ympäriajon voitto on nyt kolme kertaa peräkkäin mennyt espanjalaispolkijalle, sillä viime vuonna juhli Alberto Contador ja 2006 Oscar Pereiro . Kaikkiaan espanjalaisvoittajia on nyt seitsemän.

Ympäriajon pistekilpailun voittokin meni Espanjaan, kun Oscar Freire keräsi selkeästi eniten kiripinnoja. Pistevoitto on espanjalaisille historian ensimmäinen. Mäkikilpailun voitti Kohl ja nuori ajaja (alle 25-v.) -kilpailun Luxemburgin Andy Schleck.

Pariisiin päättyneen kilpailun viimeisen eli 21. etapin voitti Belgian Gert Steegmans ennen Saksan Gerald Ciolekia . Ratkaisu saatiin tuttuun tapaan massakirillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sastrelle 143 kilometrin päätösetappi sujui, tietysti, juhlinnan merkeissä. Hän siemaili CSC-tallinsa johtajan Bjarne Riisin tarjoamaa samppanjaa matkan aikana, maaliviivalla mies puski kypärää yhteen tallitoveri Stuart O'Gradyn kanssa, ja lopulta 33-vuotias veteraani pääsi riemuitsemaan perheensä luo.

- Tämä on hyvin liikuttavaa, Sastre sai sanotuksi halatessaan kahta lastaan.

Sastre otti loppuun asti kestäneen johtopaikan päälle 3 500 kilometrin kisassa sen 17. etapilla, kun hän vei komeasti soolovoiton legendaariseen Alpe d'Huez -nousuun päättyneellä alppietapilla. Lopullinen ratkaisu saatiiin lauantaina, kun Sastre kesti Evansin yrityksen 53 kilometrin aika-ajoetapilla.

Sastren voitto on tämän kesän aikana jo kolmas komea saavutus espanjalaiselle urheilulle. Ensin maan jalkapallomaajoukkue voitti Euroopan mestaruuden ja sitten Rafael Nadal vei Wimbledonin tennisfinaalin.

Neljäs käry julki sunnuntaina

Kazakhstanilainen pyöräilijä Dmitri Fofonov on jäänyt Tourilla kiinni kielletystä piristeestä, heptaminolista. Credit Agricole-tallin polkija antoi positiivisen näytteen torstain 18:nnen etapin jälkeen. Ranskan antidoping-toimiston johtajan Pierre Bordryn mukaan piristeannos oli melkoisen tuhti.

Uutinen positiivisesta testistä julkistettiin sunnuntaina.

Fofanovin käry oli jo neljäs tämän vuoden kisassa. Kisasta poistettiin käryillä jo aikaisemmin kolme ajajaa: kaksi etappia voittanut italialainen Riccardo Ricco sekä espanjalaiset Manuel Beltran ja Moises Duenas Nevado.