Urheilu

Maria Lehtovaaran kommentti: Olympiamitalin
metsästykseen

TS/
TS/

Ei voi mitään, Kalevan kisoissakin aiheet ovat kiertyneet paljolti olympiakisojen ympärille. Vaikka yleisurheilun SM-kisoissa tapahtuu paljon muutakin, se jää väkisinkin urheilumaailman kohokohdan lähestymisen varjoon.

Tampereella on seurattu vielä muutamien viimeisten kisapaikkojen kohtaloa, tarkkailtu sitä, mihin suuntaan jo valittujen kuntokäyrä on kääntymässä ja murehdittu menetettyjä mahdollisuuksia.

Pekingiin on lähdössä näillä näkymin parikymmentä suomalaista yleisurheilijaa, joista muutaman on vielä osoitettava kuntoutuneensa vammoistaan. Matkaan lähtevältä joukolta odotetaan ennen kaikkea paluuta mitalikantaan. Ateenan olympiakisoissa neljä vuotta sitten suomalainen yleisurheilu nimittäin jäi poikkeuksellisesti mitalitta - ensimmäisen kerran suomalaisessa olympiahistoriassa.

*

Ateenassa yleisurheilujoukkueen paras oli eräs silloin vielä melko tuntematon keihäänheittäjä nimeltään Tero Pitkämäki , joka yllätti olemalla keihään loppukilpailussa kahdeksas.

Sittemmin samaisesta Pitkämäestä on kasvanut lajin valtias, ja nyt Pitkämäki kantaa harteillaan koko joukkueen kovimpia paineita. Kaikki muu paitsi mitali olisi valtava pettymys. Totuuden nimissä niin Pitkämäki itse kuin suomalaiset penkkiurheilijatkin odottavat ainoastaan olympiakultaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos veikata pitää, keihäsmiehet, Pitkämäen ohella etenkin Tero Järvenpää , ovat varmimpia suomalaismenestyjiä Pekingin kansallisstadionilla Linnunpesässä.

Entäs sitten muut? Suomen urheiluliiton virallinen tavoite on mitali ja kaksi pistesijaa. Hyviä ehdokkaita pistesijoille löytyy esimerkiksi kävelystä ja maratonilta.

Jarkko Kinnunen ja Antti Kempas sekä Janne Holmén osoittivat hellekestävyytensä viime kesänä Osakan MM-kisoissa. Maratoonari Holmén oli yhdeksäs, kävelijät Kinnunen ja Kempas kymmenes ja yhdestoista. Pieni ponnistus ylöspäin ja pisteillä eli kahdeksan joukossa ollaan.

Mahdollisuutensa on myös esimerkiksi Olli-Pekka Karjalaisella , Frantz Krugerilla ja Tommi Evilällä . Kunhan he ensin selvittävät karsintansa kunnialla.

Kaikkien ennustajien ja veikkaajien kannattaa kuitenkin muistaa, että Pekingissä - etenkin kestävyyslajeissa mutta muissakin - olosuhteet voivat poikkeuksellisen paljon vaikuttaa tuloksiin. Helle, hikinen kosteus ja saasteinen ilma tuottavat varmasti yllätyksiä.

Muiden lailla myös suomalaiset voivat yhtä hyvin joko joutua olojen uhreiksi tai kestää ne kunnialla.

maria.lehtovaara@turunsanomat.fi