Urheilu

Lax ponnisti ennätyksellään kahdeksan metrin kerhoon

MARIA LEHTOVAARA

Pituushyppääjä Petteri Lax oli lauantaina yleisurheilun Kalevan kisoissa kovan paikan edessä. Olympialippu oli vielä mahdollinen, mutta se vaati A-rajan 820 ylitystä eli Laxilta hurjaa 27 sentin ennätysparannusta.

Lax olikin helteisessä Ratinassa oivassa vireessä ja sai venytettyä ennätykseensä lisää mittaa komeat 18 senttiä, joilla turkulaisen ennätys vaihtui 793:sta lukemiin 811.

Pekingistä Lax jäi siis lopulta vain yhdeksän sentin päähän. Tulos sai hyppääjän kuitenkin melkoisen tyytyväiseksi ja tuulettamaan riehakkaasti. Pitkäaikainen tavoite täyttyi, kun 22-vuotias Lax liittyi kahdeksan metrin ylittäjien kerhoon.

- Nyt sain tekniikan kuntoon ja hypyt nousemaan. 811 oli tässä nollatuulessa maksimi. Senttiäkään en olisi pystynyt parempaan, Lauttakylän Lujaa edustava Lax ilmoitti.

Vaikka omat suoritukset eivät jättäneet varaa jossittelulle, Lax olisi kaivannut pientä tukea säiden haltijalta. Myötätuulesta olisi nimittäin voinut olla ratkaiseva apu. Nyt ennätyshypyssä oli tuulta takana vain 0,1 metriä sekunnissa, ja muissa yrityksissä tuulimittari näytti tasan nollaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Turha jossitella, mutta eiköhän tuo 820 olisi voinut mennä, jos tuulta olisi ollut takana sallitut 1,9. Sen verran se antaa apua vauhtiin, Lax arveli.

Tyynessäkin Lax sai kokoon komean sarjan 767 - 811 - 789 - 800 ja otti toisen perättäisen mestaruuden. Vuosi sitten Lappeenrannassa Lax päihitti lajia Suomessa hallinneen Tommi Evilän , joka kilpaili silloin osin toipilaana. Nyt Lax sai huseerata hiekkalaatikolla ilman Evilää, sillä tämä ei selvittänyt perjantain karsintaa vaan astui kaikki kolme yritystään yli.

Lauantain loppukilpailussa hopeaa hyppäsi Lappeenrannan Urheilu-Miesten Juho-Matti Pimiä (769) ja pronssia Lohtajan Veikkojen Mikko Kivinen (748).

Kaksi jäi väliin takareiden takia

Lax jätti lauantaina kaksi viimeistä yritystään väliin, koska tunsi, ettei pidemmälle mene, ja ennen kaikkea koska takareidessä alkoi tuntua kireyttä.

- Tunsin, että ei enää parane, ja jätin väliin, jos vaikka vielä pääsisi johonkin hyppäämään, Lax perusteli.

Olympiakomitea oli antanut Laxille näyttömahdollisuuden vain tähän Tampereen kisaan, eikä Lax haaveillutkaan enää olympiakisoista vaan kovan tuloksen tekemisestä jossain muualla.

- Jos ulkomailta jotain löytyisi, hän toivoi.

Kova haaste oli tiedossa

Lax ei suostunut sen kummemmin murehtimaan jäämistään Pekingin joukkueen ulkopuolelle, sillä hän oli kauden alusta asti aavistellut tehtävän vaikeaksi. Maailmalla laajasti harrastetussa pituushypyssä rajat ovat moneen muuhun lajiin verrattuna suhteessa todella kovat.

- Tiesin, että Evilä kunnossa ollessaan hyppää kyllä A-rajan, joten tiesin, että itseltänikin se 820 tarvitaan, Lax varmisti.

Pituudessa rajat ovat sen verran vaativat, että kisoihin pääsy on usein kovemman työn takana kuin kohtalainen menestys. Esimerkiksi Osakan MM-kisoissa viime kesänä Laxin lauantaisella tuloksella 811 olisi ollut loppukilpailussa seitsemäs.

Isänsä, takavuosien 10-ottelijana tunnetun Kari-Pekka Laxin valmentama Petteri ehti nuorempana kokeilla lajia jos toistakin ennen keskittymistään pituushyppyyn. Viime kesältä Laxilla on palkintokaapissaan 22-vuotiaiden EM-hopeaa Debrecenistä.