Urheilu

Uusia matkalippuja ei tarvitse kirjoittaa

KALLE VIRTAPOHJA

 

Tamperelaiset olivat merkinneet allakoihinsa lauantain pituushyppypäiväksi. Silloin oli tarkoitus lähteä katsomaan oman kaupungin tähden Tommi Evilän yli kahdeksan metrin leiskauksia.

Evilä juututtua edellispäivänä karsintaan tamperelaiset saivat huokailla turkulaisen hyppääjän kahdeksan metrin loikille. Niitä tarjoili Lauttakylän Lujaa edustava Petteri Lax .

Parhaalle hypylle kertyi mittaa peräti 811. Komea uusi ennätys toi Laxille toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden, mutta tarjolla ollut olympialippu olisi edellyttänyt vielä yhdeksän senttiä parempaa tulosta.

Naisten keihäänheiton voittanut Kirsi Ahonen heitti keihäänsä samaan loveen, mihin Lax loikkasi. Ahonen heitti ensimmäisen mestaruutensa tuloksella, joka jäi uupumaan pari metriä olympiakisoihin vaadittavasta A-tuloksesta 60,50.

Yleisurheilijoiden takaportti, late entry, päättyy 30.7. eli ensi keskiviikkona. Tunnekuohussaan Kirsi Ahonen sanoi kilpailun jälkeen, että hän voisi yrittää vielä jossakin vaaditun tulosrajan heittämistä. Ruotsista löytyisikin kisa, mutta ensimmäinen ongelma on siinä, että Suomen olympiakomitea asetti juuri Kalevan kisat näyttöpaikaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ahonen on Laxia kiusallisemmassa tilanteessa. Lax tietää, että Tommi Evilä edustaa A-rajan ylittäneenä urheilijana Suomea Pekingin pituuskisassa.

Sen sijaan naisten keihäänheitossa ei ole vielä lainkaan varmaa, että A-rajan kertaalleen ylittänyt Ingberg pystyy vakuuttamaan valitsijat Lappeenrannassa ensi viikon sunnuntaina. Voi vain kuvitella sitä Ahosen likan harmin määrää, jos Ingberg ei pystykään heittämään.

Olympialippua ei tarvinnut kirjoittaa myöskään naisten pikaviestijoukkueelle, koska Johanna Manninen ei ole juoksukunnossa. Se tarkoittaa samalla viestijoukkueeseen kuuluneen 400 metrin aiturin Ilona Rannan olympiahaaveiden kariutumista.

Kaikkien olympiapettymysten lomassa lauantain onnellisimmaksi mestariksi nousi Someron Esaa edustava nuori turkulainen Eemeli Salomäki , joka hyppäsi 535, vain kahden sentin päähän ennätyksestään.

Mestaruus tuli kovan taistelun jälkeen, sillä nopea mondopinta teki askelmerkin asettamisen vaikeaksi. Salomäki joutui hyppäämään vähintään kahdesti kaikista muista korkeuksista paitsi ensimmäisellä ylittämästään 530:sta. Voittotuloksen 535 Salomäki ylitti viimeisellään. Se oli hänen kymmenes hyppynsä.

Hienoa taistelua nuorelta mieheltä, joka on edennyt tasaisesti kohti Suomen kärkeä. Salomäen kaltaiset yllättäjät tekevät urheilusta aivan ainutlaatuista viihdettä.

(02) 269 3103, kalle.virtapohja@turunsanomat.fi