Urheilu

Hallitsijat näyttivät mallia Jyväskylän Kuninkuusraveissa

OSMO VATANEN

Hallitsevat ravikuninkaalliset Saran Salama ja B. Helmiina voittivat avausmatkat tämän vuoden Kuninkuusraveissa, jotka ajetaan Laajavuoren kupeessa Killerjärven radalla. Reijo Borgströmin ja B. Helmiinan menestys oli odotettu. Alkukauden vaisuhkosti esiintyneen Saran Salaman ykkönen yllätti ainakin toton pelaajat, sillä sen kerroin oli 6,46.

- Sopiva matkavauhti ja sekin kiristys olivat voiton avaimet, Saran Salaman valmentaja-ohjastaja Tapio Perttunen paljasti.

- Viime juoksun jälkeen Saran Salamalla kokeiltiin uusia kuolaimia, mutta se kävi lämmittelyssä kuumana. Vaihdettiin vanhat takaisin. Sekkiä kiristettiin sitten pari reikää, ja se taisi auttaa.

Sekki, tai virallisemmin obersek, on hihna, joka tukee hevosen päätä pitäen sen ylhäällä. Esko Rinta ehdotti aikoinaan obersekin suomenkieliseksi nimeksi ryhtiremmiä, mutta se ei vakiintunut hevosmiesten kielenkäyttöön.

Voiton sinettinä rauhallinen juoksu

Lähtöauton irrottua Saran Salama huitaisi neljänneltä radalta kärkeen ja sai taakseen Antti Teivaisen ajaman A.T. Ekon. Harri Konttisen ulkoa startannut Huiman Pyste kiersi Saran Salaman tuntumaan toiselle radalle, kun kuninkuuskisan suurin ennakkosuosikki Auraus tyytyi jäämään toisen radan jonoon kolmanneksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kukaan ei tullut vaatimaan vauhtia ja saimme ajaa keulassa rauhassa. Se oli voiton sinetti, Tapio Perttunen tilitti.

Ensimmäisenä parijonosta lähti hyökkäykseen Reijo Borgströmin B. Vilunki ja kiersi Saran Salaman kupeelle. Tämä lisäsi kuitenkin helposti tempoa ja lasketteli päätöspuolikkaan 1.20-lukemille. A.T. Eko sai vapaata loppusuoralla, mutta ei päässyt edes rinnalle. Auraus joutui kiertämään loppukurvin ulkoa ja oli vailla mahdollisuuksia. Maalissa se oli vasta neljäs.

Saran Salamalla on nyt oivat asemat napata kolmas kuninkuus. Se starttaa sunnuntain maililla viidenneltä radalta ja ottaa todennäköisesti johtopaikan haltuunsa. Jos se saa taas tehdä oman juoksunsa, sillä voi olla päätösmatkaa varten riittävä etumatka kilpakumppaneihinsa.

- Sunnuntaista tulee mahtava päivä yleisölle. Luvassa on jännittävä kamppailu. Ei tiedä, minkä hevosen kaulalle seppele laitetaan, Tapio Perttunen arveli.

B. Helmiina ylivoimainen

Kuningatarkisassa ei sen sijaan ole kuin yksi suosikki. B. Helmiina näytti ylivoimaisuutensa heti kättelyssä. Se jättäytyi alussa kauas kärjestä, kiersi viimeisellä kierroksella keulan kupeelle ja murskasi maalisuoralla johtaneen Velin Vinken vastarinnan.

- Startti otettiin varman päälle, ettei tule mitään hyppyjä, Reijo Borgström kertoi.

Loppukurvissa näytti hetken, että Antti Teivaisen tahdittama Velin Vinke pystyy vastaamaan B. Helmiinalle, mutta viimeinen satanen oli sitten liikaa. Kisan kakkossuosikki kangistui sitten neljänneksi. Yllätyskakkoseksi kiri Harri Koivusen ohjastama Jussin Vappu ennen kolmen vuoden takaista kuningatarta Miliaa.

- Uskoin koko ajan vahvasti tammaan, Borgström totesi.

- Se on parantanut vuosi vuodelta. Niinhän se viinikin paranee vanhetessaan.

B. Helmiina matkaa yöksi kotitalliin Lappeenrantaan. Se ei viihdy vieraissa nurkissa.

- Sen kanssa tehdään samat kuviot kuin aikaisemminkin, Borgström sanoi.

10-vuotias B. Helmiina on voittanut edelliset kaksi kuningatarkisaa, jotka ravattiin Forssassa ja Kouvolassa.

Kuningatarkisan avausmatkalla hylättiin maalisuoran laukasta peräti kolme hevosta. Ne eivät ole enää mukana seppeleen tavoittelussa, mutta saavat osallistua sunnuntain osalähtöihin ja kilpailla niiden palkinnoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy