Urheilu

Ruuskanen haastaa
olympiaedustajat

TS/TS/Jane Iltanen<br />Pielaveden Antti Ruuskasen kiskaisu 82,63 riitti keihäskarsinnan ykköstilaan. Sunnuntaina hän jahtaa ensimmäistä mitaliaan Kalevan kisoista.
TS/TS/Jane Iltanen
Pielaveden Antti Ruuskasen kiskaisu 82,63 riitti keihäskarsinnan ykköstilaan. Sunnuntaina hän jahtaa ensimmäistä mitaliaan Kalevan kisoista.

MARIA LEHTOVAARA

Miesten keihäänheitosta on odotetusti muotoutumassa hurja huipennus Tampereen Kalevan kisoille. Olympiajoukkueen varamieheksi nimetty Antti Ruuskanen haastaa tänään tosissaan olympialähtijät eli Terot Pitkämäen ja Järvenpään sekä Teemu Wirkkalan.

Ruuskanen kiskaisi lauantain karsinnan pisimmän kaaren, ainoana yli 80 metrin (82,63).

- Ensimmäinen Kalevan kisojen mitali olisi kiva, ja kiva olisi voittaa olympialähtijätkin, Ruuskanen haastoi kisoihin valitun kolmikon.

Sekä Pitkämäki että Järvenpää ottivat paikkansa loppukilpailuun heittämällä ensimmäisillään yli 75 metrin karsintarajan, Pitkämäki 75,66 ja Järvenpää 78,78.

Pekingiin suuntaavista kovimman paikan edessä oli Wirkkala, joka sai yli karsintarajan vasta viimeisellään.

Ilman sitä hän ei olisi mahtunut kahdeksan finalistin joukkoon lainkaan.

Neljät edelliset Kalevan kisat voittanut Pitkämäki lupaa vastata Ruuskasen haasteeseen, vaikka lauantain karsinnan tulos ei pituudellaan säväyttänyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Sama se, lentääkö karsinnassa 75 vai 85. Se oli rennon letkeä heitto.

- On totta, että Antilla on meistä paras tulos täältä Ratinasta, mutta epäilen kyllä, voittaako hän, Pitkämäki jatkoi.

Pitkämäki on saanut tekniikkaongelmastaan otteen alkuviikon heittoharjoituksessa, ja kunto on nousussa kesän tärkeimmän kisan lähestyessä.

- Viikolla tein kesän parhaan heittoharjoituksen sitten Portugalin leirin keväällä. Uskon, että finaalissa saan tasapainoisia heittoja, Pitkämäki totesi ja ennakoi kisan tason nousevan korkeaksi.

- Pitää kyllä heittää pitkälle, jos meinaa voittaa.

Ruuskasen kunto nousussa

Jos on Pitkämäen kunto nousussa, samaan suuntaan osoittaa myös alkukesästä Kuortaneella 87,33 kantaneella heitollaan säväyttäneen Ruuskasen kuntokäyrä. Heitosta näkyy, että keskikesän kuvioita sotkenut nilkkavamma on parempaan päin.

Ruuskasen kohtalona on kuitenkin olla kotiin jäävä varamies Pekingin keihäskolmikolle. Katkeruutta Pielaveden ilopilleristä on kuitenkin turha hakea. Valinnat tehtiin ennalta sovittujen sääntöjen mukaisesti, eikä siinä ole edes maailmantilaston nelosella purnaamista.

- En ole mustasukkainen. Muut ovat paikkansa ansainneet, Ruuskanen kiteytti.

Ajatuksena on loppukesän aikana osoittaa, ettei Kuortaneen kiskaisu ollut mikään onnenkantamoinen.

Ruuskanen uskoo olevansa jopa 90 metrin kunnossa. Ysikymppiseen ei tänä kesänä vielä ole kukaan pystynyt.

- Sitä varteen joutuu kyllä olemaan terveenä. Sellainen ei onnistu, jos yhtään kolottaa. Ja pitää olosuhteidenkin olla kohdallaan, Ruuskanen muistutti.

Miesten kiekossa Pekingiin matkaava Frantz Kruger kuittasi vaivatta paikan tämän päivän loppukilpailuun heti ensimmäisellä heitollaan (60,35).