Urheilu

Entinen ihmelapsi haluaa
uida itsensä historiaan

JOUNI MUNUKKA

Vaatimattomuus ei kaunista uimariohjus Michael Phelpsiä . Yhdysvaltalainen on asettanut Pekingin olympiakisoista tavoitteekseen hulppeat kahdeksan kultamitalia.

Phelpsin käsittämättömän kovasta päämäärästä kertoo jotain se, että Suomen noin 60 henkisen olympiajoukkueen tavoitteena on saalistaa Pekingistä kolme mitalia, joista yhden pitäisi olla kultainen.

Aivan kannuksitta jenkki ei lähde suurta unelmaansa kauhomaan. Phelps on voittanut ennätykselliset 18 maailmanmestaruutta ja saalistanut kaikkiaan 21 MM-mitalia. Ateenan olympialaisissa vuonna 2004 hän voitti kuusi kultaa ja kaksi pronssia. Maailmanennätyksiä eri matkoilla uimarihai on rikkonut yhteensä 25 ja pokannut vuoden uimarin tittelin yhteensä neljä kertaa.

Phelpsiä voi hyvällä syyllä kutsua uinnin ihmelapseksi, sillä vuonna 2000 hän rikkoi 200 metrin perhosuinnin maailmanennätyksen vain 15-vuotiaana.

Spitzin ennätys haarukassa

Vaikka Phelps on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä urheilijoista, hänellä riittää yhä nälkää jahdata ennätyksiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Phelpsin maanmies Mark Spitz voitti vuoden 1972 olympialaisissa Münchenissä seitsemän kultaa. Kukaan ei ole ikinä pystynyt moiseen yksissä olympialaisissa.

Tämän ennätyksen rikkomalla Phelps kirjoittaisi nimensä ikuisesti urheiluhistoriaan.

Nykyään 58-vuotias Spitz on kommentoinut Phelpsin ennätysjahtia värikkäästi.

- Jos Michael voittaa seitsemän kultaa, se olisi kuin hän astuisi toisena miehenä kuuhun. Jos hän voittaa kahdeksan, hän on kuin ensimmäinen mies Marsissa, Spitz rinnastaa.

Vaikka Phelps ei pystysikään lunastamaan polleita puheitaan Pekingissä, jo kahdeksan kullan tavoitteleminen kertoo hänen ylivoimaisuudestaan urheilijana.

Kuin luotu uimariksi

Uimari Jere Hårdin valmentaja ja Keski-Suomen Urheiluakatemian uinnin päävalmentaja Marko Malvelan mielestä Phelpsin salaisuus piilee hänen vartalonsa antropometriassa.

Kansankielellä sanottuna yhdysvaltalaisen kroppa sopii täydellisesti uimiseen.

- Phelpsillä on kookkaat kädet ja jalat. Hän ei ole älyttömän pitkä, muttei myöskään mikään nysä. Hänen vartalonsa on sopusuhtainen, Malvela kuvailee.

Phelpsin uintiin luotu vartalo antaa hänelle lyömätöntä etua kilpakumppaneihin verrattuna.

- Phelps pystyy uimaan energiataloudellisemmin kuin muut. Hän pystyy 90 prosentin suorituksella tuottamaan saman vauhdin kuin muut täydellä suorituksella. Antropometria on mahdollistanut myös sen, että Phelps on pystynyt harjoittelemaan täysipainoisesti.

Malvela ei kuitenkaan usko Phelpsin pystyvän kahdeksaan kultaan Pekingissä.

- Se riippuu paljon muista uimareista erityisesti viestimatkoilla. Veikkaan Phelpsille kahta viiva neljää mestaruutta henkilökohtaisilta matkoilta. Viesteistä ei osaa sanoa yhtään, Malvela arvioi.