F1

Vilanderille Le Mansin
voittotrio ajokavereiksi

Turun Sanomat

HEIKKI KULTA

Toni Vilander täytti perjantaina 28 vuotta. Hän on päivälleen viisi vuotta vanhempi kuin Saksan Grand Prix -kisassa yllättäen kakkoseksi sijoittunut Nelsinho Piquet, josta perjantaina tuli 23-vuotias.

Kankaanpääläinen kilpakuski sai italialaiselta talliltaan AF Corselta mieluisan synttärilahjan jo ennakkoon: Ferrari on koonnut ensi viikonlopuksi Span 24 tunnin kilpailuun kaikki GT2-tähtensä samaan autokuntaan.

FIA:n GT2-sarjaa johtavaa AF Corsen ykkösautoa piiskaavat Belgiassa Vilanderin ja Gianmaria Brunin kanssa Ferrarin Amerikan lähettiläät Mika Salo ja Jaime Melo.

Mestaruutta puolustava Vilander ja uusi tallikaveri Bruni ovat hallinneet FIA:n GT2-kautta. Neljästä kilpailusta kaksikko on voittanut kolme ja tullut kerran kakkoseksi.

Tuo Monzassa tullut kakkossijakin ehdittiin jo julistaa suomalaisitalialaisen kaksikon nimiin, kunnes erikoislaatuinen jälkitutkimus siirsi voiton Porschen Richard Westbrookille ja Emanuele Collardille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Porsche voitti kisan, mutta rikkoi sääntöjä varikkokäynnillä, missä auton huoltoon osallistuvat on rajattu minimiin.

Vaikka rengasta ei saanut vaihtaa, Porsche oli nostettu ylös ja pistoolimies oli töissä. Kilpailun jälkeen ykkösenä maaliin ajanut autokunta hylättiin, mutta tiimi teki vastalauseen, joka yllättäen hyväksyttiin, vaikka videolla pistoolimiehen irroitustoiminta renkaan kimpussa on selvästi näkyvillä.

Virallisesti Vilander ja Bruni ovat voittaneet Silverstonen, Adrian ja Oscherslebenin kisat. Pisteitä kummallakin on 36, kun AF Corsen kakkosparilla Christian Montanari ja Tomas Biagi on 27 pistettä.

Kolme yritys 24 tunnin kisaa

Vilander osallistui ensimmäisen kerran kesäkuussa myös Le Mansin 24 tunnin kisaan, mutta siinä matka jäi kesken, kun Ferrarista katkesi vetoakseli kahdeksan tunnin ajamisen jälkeen. Le Mans ei kuulunut FIA:n GT-sarjaan, joten pistemenetystä ei tapahtunut.

Vuosi sitten Vilander ja Salo olivat jo yhdessä Span kisassa, mutta kumpikaan ei päässyt ajamaan, kun kolmas lenkki Dirk Müller hosui ja ajoi Ferrarin seinään jo ennen suomalaisten ajovuoroa.

- Toivottavasti kolmas yritys 24 tunnin kisassa sanoo minun kohdallani toden. Ekalla kerralla en päässyt lainkaan rattiin, kun se kesti vain pari tuntia. Toinen yritys oli kahdeksan tuntia, joten eiköhän kolmannella kerralla päästä jo maaliin asti, Vilander tuumii.

Ferrarin päätös kärkinimien kokoamisesta yhteen oli Vilanderille hyvin mieluinen.

- Onhan se erilainen ratkaisu, enkä osannut odottaa sellaista. Saan ajokavereiksi juuri sen kolmikon, joka voitti yhdessä Le Mansin GT2-luokan, Vilander kiittelee.

Salolla ja Melolla on ollut Amerikan ALMS-sarjassa heikompi kausi, joten kaksikko janoaa menestystä Euroopan radoilta Le Mans-täysosuman jatkoksi.

- Minulle ja Brunille kisa on tietysti kauden tärkein, koska siinä jaetaan tuplapisteet, joilla mestaruuden kannalta on suuri merkitys, Vilander muistuttaa.

Viime vuonna Vilander voitti Müllerin kanssa mestaruuden, vaikka Spa menikin mäkeen ja käteen ei jäänyt pinnan pinnaa.

Menestys tuo autoihin joka kerta lisäpainoja. Spa on kuitenkin poikkeus, sillä tähän kisaan Vilanderin ja Brunin voitot eivät tuo kiloakaan ylimääräistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy