Urheilu

Kuningas on pulassa Killerjärvellä

OSMO VATANEN

Kukaan ei epäile, etteikö B. Helmiinaa seppelöidä viikonvaihteessa jälleen kuningattareksi, nyt jo kolmannen kerran peräkkäin. Kolmatta peräkkäistä titteliä tavoittelee Killerjärven Kuninkuusraveissa myös Saran Salama, mutta se on ahtaalla uusien haastajien kanssa. Kuninkuuskamppailu on tämän vuosituhannen mielenkiintoisin.

12-vuotias Saran Salama ei ole esiintynyt tällä kaudella hallitsijan ottein. Kahdeksasta juoksustaan se on voittanut vain yhden, ja viimeksi Kaustisella se taipui keulasta peräti neljänneksi. Viime metrit ovat tahtoneet olla nyt työläitä muissakin kisoissa.

- Saran Salama on ollut liian innokas eikä ole sen takia jaksanut. Toivotaan, että se olisi nyt rauhallisempi. Silloin se pärjää, valmentaja-ohjastaja Tapio Perttunen toteaa.

Hallitseva ravikuningas ei ole Killerjärvellä suosikki. Kovimmat ennakkopaineet on ensimmäistä kertaa osallistuvalla Aurauksella. 8-vuotias ori on voittanut tällä kaudella jo Olympia-lähdön, Erkon Pokaalin, Suur-Hollola-ajon ja Suurmestaruuden. Jenni Särkelän valmentama ja Mikko Särkelän ohjastama ori menee matkan kuin matkan, joskin kaksi juoksua samana päivänä on se kohdalla arvoitus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Huiman Pyste musta hevonen

Viime kauden jälkeen A.T. Eko oli kuumin nimi Kuninkuusravien ennakkokaavailuissa. Seppo Suurosen valmentama ja Antti Teivaisen ajama ori aloitti 7-vuotiskautensa komeasti kahdella voitolla, mutta oli sen jälkeen Suur-Hollola-ajon suursuosikkina pettymys. Mitään vikaa hevosesta ei löytynyt. Mikkelissä se hävisi niukasti Auraukselle ja Kaustisella Huiman Pysteelle.

Lauantaina avausmatkalla A.T. Eko starttaa sisäradalta ja voi vetää startista maaliin. Tosin Saran Salama saattaa olla nelosradalta vieläkin nopeampi. Tapio Perttunen haluaa ehkä nyt ajokilleen selkäjuoksun ja tyytyy silloin A.T. Ekon selkään.

Kilpailun musta hevonen on viime vuoden kakkonen Huiman Pyste. Se on kohentanut menoaan juoksu juoksulta, ja viimeksi Kaustisella se kukisti kaikki muut paitsi Aurauksen, joka sai olla sen viikonvaihteen kotitallillaan Kajaanissa.

Varsinais-Suomesta piti kuninkuuskisassa olla mukana Bella Varjosen valmentama Erikasson. Se on kuitenkin sairaslomalla, ja tähtäin on jo seuraavan vuoden kisoihin Lappeenrantaan.

Erikassonin kuski Harri Koivunen ajaa kuningatarkamppailussa mukana olevaa Jussin Vappua, jota valmentaa porilainen Jouni Miettinen . Samasta tallista mukana on myös Heian, jonka ohjat Miettinen luottaa Mika Forssille . Kumpikaan ei lukeudu kisan ennakkosuosikkeihin. Lappeenrantalaisen Reijo Borgströmin B. Helmiina on kaikkien listalla ykkösenä. Sen kovimmat haastajat ovat soinilainen Velin Vinke ja oman tallin B. Turolii.

Kuninkuusraveissa on jaossa lisäksi huomattava määrä rahaakin. Jokaisen kolmen osalähdön voittaja kuittaa kymppitonnin, ja kokonaiskisan paras palkitaan peräti 30 000 eurolla.

Kaiken onnistuessa hevonen voi ansaita kahden päivän aikana kolmesta lähdöstä 60 000 euroa.

Kuukausien talkootyöt

Kuninkuusravit ovat iso yleisöjuhla. Killerjärvelle odotetaan yhteensä yli 60 000 katselijaa. Keski-Suomen hevosmiehet ovat puurtaneet talkoohengessä jo kuukausia. Ravien aattona näyttää ainakin siltä, ettei odotettavissa ole samanlaisia töppäyksiä kuin viime vuonna Kouvolassa.

Totopelin tavoite on kolme miljoonaa euroa. Siitä suurin osa pelataan radan ulkopuolella etäpelipisteissä tai internetissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jyväskylässä on järjestetty Kuninkuusravit kolme kertaa aikaisemmin. Vuonna 1962 seppelöitiin kuninkaaksi nuoren Asko Vertasen ohjastama Ihme-Toti ja kuningattareksi Tuomo Mäkelän Sato-Satu. Vuonna 1976 olivat vuorossa Kaarlo Partasen Vieteri ja Martti Törnvallin Riuskan-Tyttö. Vuoden 1991 kisat olivat Raisto Lankin ja Patrikin juhlaa. Tammoista oli sinä vuonna paras Aki Antti-Roikon ohjastama Totina.