Urheilu

"Teräsruusut" päihittävät
miehet Kiinassa

Turun Sanomat, Shanghai

- Kiinan miespelaajien jalkapallomaajoukkue aiheuttaa meille aina pettymyksen. Näemme harvoin kokea korkean tason peliä heidän otteluissaan, piiskaa shanghailainen jalkapallohullu, neiti Ye Liu.

Vaikka kiinalaiset ovat jalkapallohullua kansaa, monella tuntuu kuitenkin olevan varsin realiteettiset käsitykset siitä, miten Kiinan jalkapallo tulee pärjäämään olympialaissa.

Myös Zuo Genjie tunnustaa, että Kiinan miespelaajien taso ei ole kovin kummoinen. Hän antaa joukkueelle kuitenkin sympatiapisteitä.

- He ovat kaikesta huolimatta meidän maajoukkueemme, joten meidän tulee kannustaa heitä.

- Jos Kiinan miehet tulevat pelaamaan jonkun tärkeän pelin, yritän katsoa ottelun telkkarista tai internetistä, mies myöntyy.

Toista kertaa olympiakentällä

Miesten jalkapallomaajoukkue yritti pääsyä olympiakisoihin ensi kertaa vuonna 1980, mutta jäivät rannalle. Samoin kävi vuonna 1984.

Vuonna 1988 kuitenkin lykästi, ja Kiina potki olympiatason palloa Soulissa. Saalina oli kuitenkin pelkkiä tappioita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seuraavat olympiavuodet Kiina jäi niin ikään paitsioon. Nyt, kun maa itse isännöi olympialaisia, miehet pääsivät toista kertaa mukaan olympiakentälle.

"Teräsruusuilla" mennyt paremmin

Kiinan naiset sen sijaan ovat ehtineet niittämään, ei ihan kultaa, mutta hopeaa, ja kunniaa maailman viheriöillä.

Kiinan "Teräsruusut" potkivat hopeaa vuoden 1996 Atlantan olympialaisissa Yhdysvaltojen voittaessa kultaa. Vuonna 1999 naiset voittivat niin ikään hopeaa MM-kisoissa. Mutta siitä alkoi Kiinan naisten jyrkkä alamäki.

Sen jälkeisissä olympialaisissa naiset eivät yltäneet kahdeksan parhaan joukkoon. Tällä hetkellä he ovat maailmantilaston 17. sijalla.

Zuo ei aio seurata naismaajoukkueen pelejä ollenkaan, "koska naisjalkapalloilu ei ole läheskään niin kilpailuhenkistä ja kiinnostavaa, kuin miesten".

Ye sen sijaan on toista mieltä.

- He ovat loistavia! He ovat voittaneet kansainvälisissä otteluissa ja olen ylpeä heistä.

- Jos Kiinan naiset pääsevät finaaleihin, aion ehdottomasti mennä katsomaan heitä.