Urheilu

Shanghai starttaa
jo ennen Pekingiä

LK/REUTERS<br />Shanghain stadionin nurmikko alkaa olla valmis ottamaan pelaajat vastaan.
LK/REUTERS
Shanghain stadionin nurmikko alkaa olla valmis ottamaan pelaajat vastaan.

Nina Jaatinen

Kohta se alkaa. Fanaattisten jalkapallohullujen riehunta, supertähtien kiivas tiirailu ja tsemppaushuutojen kailottaminen.

"Jia you, A Gen Ting!" - "Tsemppiä Argentiina", kaikuu takuuvarmasti Shanghain urheilustadionilla kahden viikon kuluttua. Silloin nimittäin Argentiinan olympiajoukkue pelaa ensimmäisen ottelunsa vastassaan Norsunluurannikko.

- Argentiinan pelityyli on yhtä fantastinen kuin heidän tanssityylinsäkin, hehkuttaa it-firmassa työskentelevä Zuo Genjie.

Argentiina on Zuon suosikkijoukkue, ja hän fanittaa Gabriel Batistutaa.

Mies on onnellinen siitä, että Argentiina pelaa kaupungissa jopa kaksi ottelua.

- Yritän saada liput heidän molempiin otteluihinsa, mutta en ole varma onko lippuja enää jäljellä. He ovat niin suosittuja. Mutta pelin katsominen kotona suorana lähetyksenä ilmastointilaitteen vieressä ei ole myöskään hassumpi vaihtoehto, mies virnistää.

Lippuja vielä rutkasti jäljellä

Shanghai ottaa varaslähdön olympialaisiin, sillä kaupungissa pelattavat jalkapallo-ottelut alkavat jo 7.8. eli päivää ennen Pekingissä pidettäviä kisojen virallisia avajaisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Shanghaissa järjestetään yhteensä 12 ottelua, joiden joukossa on alkueriä, välieriä sekä myös pronssiottelu, joka pidetään 22. elokuuta.

Shanghain lisäksi palloa potkitaan myös Shenyangissa, Tianjinissä, Qinghuangdaossa sekä Pekingissä, jossa ottelut on jaettu kahdelle eri stadionille.

Shanghain stadion vetää 80 000 katsojaa, istumapaikkoja on 56 000. Tuoreimpien, tietojen mukaan Shanghain jalkapallokisoihin on myyty tähän mennessä 360 000 lippua, eli noin puolet.

Lippujen hinnat ovat kohtuulliset, vaihdellen 40 yuanista 800 yuaniin (4-80 euroa).

- Liput eivät ole niin hirvittävän kalliita minulle, mutta niiden ostaminen on hyvin hankalaa, valittaa Fudanin yliopistolla opiskeleva Ye Liu.

Lipunmyynnissä on neljä eri kierrosta, joista kolme ensimmäistä tapahtuu internetissä. Ensimmäinen kierros toimii arvontaperiaatteella. Viimeisessä kierroksessa lippuja voi ostaa suoraan Shanghain lipputoimistosta.

Zuo aikookin koettaa onneaan vasta vähän ennen kisoja.

- Kuulin, että Shanghaissa tulee myöhemmin myyntiin halvan hintaluokan lippuja. Ajattelin kokeilla onneani silloin, jos vaikka saisin lipun tai pari.

Kisat eivät näy katukuvassa

Shanghain kaupunki näyttää kuitenkin ottavan varsin rauhallisesti olympialaisensa. Katukuvasta on nimittäin hyvin vaikeaa havaita, että Shanghai ylipäätään on yksi olympiakaupungeista.

- Shanghai ei kenties pysty hyötymään olympiakisoista tarpeeksi paljon rahallisesti, siksi se ei myöskään panosta mainontaan niin suuresti, epäilee toimittaja Xiong Min.

Olympialaisia silmälläpitäen Shanghain stadionia on remontoitu ja viilattu kisakuntoon 200-300 miljoonan yuanin (20-30 miljoonaa euroa) edestä.

Kaupungilla on jo aiempaa kokemusta korkean tason jalkapallokisoista, sillä viime vuonna Shanghaissa pelattiin osa naisten MM-jalkapallo-otteluista. Tuolloin areenana oli tosin Hongkoun jalkapallostadion.

Shanghaissa ei pelien aikana tulla asettamaan sen ihmeempiä rajoituksia liikenteelle. Sen sijaan kaupunki järjestää lisää yöbusseja, takseja ja pidentää metrojen aukioloaikoja, jotta katsojat pääsevät joustavasti kotiin myöhään kestävien ottelujen jälkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Turvallisuus tärkeintä"

Kiina olympialaisten lähestyessä yhdeksi teemaksi ylitse muiden on noussut turvallisuus.

Vanhempi konstaapeli Cao Dongxiang , joka on vastuussa olympialaisten turvallisuudesta, totesi taannoin, että olympialaisten 28 eri urheilulajista kahdelle on annettu korkein turvallisuusriskiluokitus. Koripallolle ja - jalkapallolle.

- Nämä kaksi lajia tunnetaan siitä, että ne houkuttelevat aina puoleensa intohimoisia faneja ja joukkueissa pelaa iso joukko kuuluisia nimiä, perusteli Cao päätöstä.

Shanghain urheilustadionin turvallisuutta tulee valvomaan 15 000 poliisia ja turvamiestä sekä tuhatkunta vapaaehtoista.

Stadion ja sen ympäristö sekä virallinen kisahotelli eristettiin turvanauhoilla jo 20. heinäkuuta. Asiattomat eivät pääse alueen sisälle ja sinne pyrkiville ihmisille ja autoille tehdään asianmukaiset turvatarkistukset. Jopa alueen sisälle menevä posti tutkitaan.

- Meidän toimistorakennus sijaitsee Shanghain stadionalueen sisäpuolella. Sen vuoksi kaikki meille tuleva posti tarkistetaan, kertoo Xiong Min.

Myös stadionin lähettyvillä olevat pienet kaupat on suljettu toistaiseksi.

Shanghain rautatieasema kiristi turvatoimiaan jo huhtikuussa.